Güncel
Giriş Tarihi : 08-09-2017 10:35   Güncelleme : 08-09-2017 10:35

112 Sağlık Ekiplerine Adli Vaka Eğitimi

İçişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolü sonrası 112 sağlık personeline adli vakalarda maddi delilere yaklaşım eğitimi başladı.

112 Sağlık Ekiplerine Adli Vaka Eğitimi

Van İl Sağlık Müdürlüğünde verilen eğitimlerde, İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı uzman ekiplerince, 112 sağlık personellerine teorik ve pratik eğitim veriliyor.

Van İl Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şube Müdürü Halil YILDIZ, olay mahallinde insanların sağlığını korurken, aynı zamanda bunun bir arka planı olan adli soruşturmanın sağlıklı olarak yürütülebilmesi için bu uygulamanın büyük katkı sağlayacağını belirterek bu eğitimi önemsediklerini belirti; 112 ekiplerinin tamamına olay yerine intikalle ilgili, gerek olay yerinin muhafaza edilmesi, delillerin korunması, gerek eş zamanlı olarak yaralıların müdahalelerinin tamamlanıp hastaneye intikalinin eş zamanlı olarak yürütülebilmesi, uygulamalarımızın temel konusu olayla ilgili yargılama sürecindeki altyapının sağlıklı bir şekilde oluşturulması gerektiğini söyledi.

Olay Yeri İnceleme Şubesi Müdürü Halil YILDIZ, İl Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirmiş olduğumuz Eğitimde, sahada yaşanan ve yaşanacak adli vakalar da 112 personelinin, tıbbi müdahalenin yanı sıra hukuki boyutta da doğru yaklaşımı eğitmenlerimiz tarafından verilmektedir. Eğitimde olay yeri, olayın özelliği, intihar, cinayet, yangın, trafik kazası, patlama, terör olayları gibi gelişebilecek tehlikeler, adli deliller, olayın üzerinden geçen zaman açısından değerlendirilmeler ile ilgili bilgi personellere vermekteyiz, Bu nedenle olay yerindeki tüm delilleri korurken polisin gösterdiği hassasiyetle, sağlık görevlilerinin de olay yerindeki hiçbir delili, izi bozmadan karartmadan farklılaştırmadan olduğu gibi muhafaza etmesi gerektiği yönünde uzman eğitmen ekibimiz tarafından bilgiler verilmekte.

İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün YANMAZ ise, Bizim bir hayatı kurtarırken başka hayatları karartmadan müdahale etmemiz gerekiyor. Biliyoruz ki olay yerindeki bir bez ve kâğıt parçası tükürük veya kan izleri emniyet mensuplarımız için maddi delil değeri kazanabiliyorlar.

Acil Sağlık Personelinin Adli Vakalarda Maddi Delillere Yaklaşımı Eğitimi Protokolü kapsamında Van İl Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğünde görevli uzmanlarca Van İl Sağlık Müdürlüğü; İl Ambulans Servisi Başhekimliği çalışanlarına adli vakalarda maddi delillere yaklaşım ve hukuki sorumluluk konusunda eğitim vermekteler bu eğitimler 2015 yılından bu yana İçişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan anlaşma sonrası Türkiye’nin her ilinde verilmekte, bizlerde burada bu eğitimi önemsemekteyiz ve de faydalı olacağına inanıyorum;  Bu uygulamada, sağlık ekiplerinin olay yeriyle ilgili, bir olay yeri görevlisi polisi duyarlılığıyla aynı hassasiyeti korumaları, emniyet mensuplarına yardımcı olmaları, bir taraftan yaralının kısa sürede müdahalesinin tamamlanıp sağlık kuruluşuna intikalini sağlarken, bir taraftan da delillerin, adli soruşturma sürecinin korunmasını aynı önemde tutan bir yaklaşım içine çalışmalarını hedeflenmektedir.

İŞLENEN CİNAYET UYGULAMALI ANLATILDI
Dr. YANMAZ, yapılan eğitimde 112 sağlık ekipleri bir cinayet vakasına müdahale etti. İlk yapılan senaryoda, ofisinde silahla öldürülen bir erkek şahsa, olay yerine ilk gelen 112 acil ekipleri müdahale etti. Sağlık ekipleri, yaralı olan şahsın elinde bulunan silahı titizlikle alıp yaralı şahsa müdahale etti. Sağlık ekipleri, yaralıya müdahale ederken olayın görgü tanıkları ve yakınları olay yerinde merakla dolaşıp olay yerindeki delilleri bozmamalarını engellemeye çalıştılar, Sağlık ekipleri, yaralıya müdahale edip ambulansla hastaneye kaldırırken olay yerine gelen polise, durumla ilgili olay bilgisi verilerek konular uygulamalı olarak yapıldı. Van İl Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğünde görevli uzman eğitimciler tarafından, yapılan doğruları ve yanlışları eğitim gören sağlık görevlilerine anlatarak müdahale yönleri anlatıldığını belirtti.

adminadmin