Samsun Haber
Giriş Tarihi : 17-07-2017 08:46   Güncelleme : 17-07-2017 08:46

​15 Temmuz Destanı İlkadım'da Şiirlerin Diliyle Anlatıldı

​İlkadım Belediyesi, 19 Mayıs'tan 15 Temmuz'a adlı etkinlik çerçevesinde 15 Temmuz'da yaşanan destansı olayları şiirlerin diliyle anlattı. Tok, " 19 Mayıs’tan 15 Temmuz’a” başlığı ve kahramanlık temasıyla bir yarışma düzenleme fikrinin şehit ve gazilere vefa duygusundan doğduğunu ifade etti.

​15 Temmuz Destanı İlkadım'da Şiirlerin Diliyle Anlatıldı

İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok,  '15 Temmuz  Demokrasi ve  Milli Birlik Günü' etkinlikleri kapsamında  organize edilen 19 Mayıs'tan 15 Temmuz'a Şiir Yarışması'nın ödüllerini takdim etti.

249 ANLAMLI ŞİİR BAŞVURUSU

İki ay önce İlkadım Belediyesi tarafından başlatılan 19 Mayıs'tan 15 Temmuz'a ödüllü şiir yarışmasının konusu Kahramanlık, Milli Birlik, Kardeşlik, Vatan ve Bayrak temalı olarak belirlenmişti.  Hece, Aruz ve Serbest  Vezin şeklinde  değerlendirilmek üzere yarışmaya  Samsun başta olmak üzere Türkiye'nin değişik illerinden 249 şiir başvurusu yapıldı.  Gönderilen şiirler seçici kurul tarafından özgünlük, şiirin sanatsal değeri, Türk örf, adet ve geleneklerine uygunluk ve Türkçenin kullanımı ve zenginliği açısından değerlendirildi. 

MEYDAN KAHRAMANLIK ŞİİRLERİYLE COŞTU.

Şairler  şiirlerini Cumhuriyet Meydanını dolduran binlerce insana okudu. Şairlerin yüreklerinden kaleme dökülen ve kendilerinin seslendirdiği şiirler gönülleri coşturdu.  İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Samsun Cumhuriyet Meydanında  düzenlenen anma etkinliklerinde organize ettikleri, 19 Mayıs'tan 15 Temmuz'a ödüllü şiir yarışmasında  dereceye giren şairlere ödüllerini verdi.

YARIŞMA FİKRİ VEFA DUYGUSUNDAN DOĞDU

Ödül töreninde konuşan İlkadım  Belediye Başkanı Erdoğan Tok, " Ülkemiz On Beş Temmuz gecesi istikbal ve istiklaline kasteden büyük bir badire atlattı. İki yüz kırk dokuz şehit, binlerce gazinin cansiperane çabasıyla milletimiz darbenin gerçekleşmesini engelledi. Bu kalkışmanın üzerindeki sisler dağılınca anladık ki, ne destansı olaylar yaşanmış. Bu yaşananlar şiirin diliyle de anlatılmalıydı. “19 Mayıs’tan 15 Temmuz’a” başlığı ve kahramanlık temasıyla bir yarışma düzenleme fikri, bu ülkeyi bize hediye ve emanet edenlere bir vefa duygusundan doğdu. Yarışma başlığında son yüzyılın başı ve sonundaki iki önemli hadise vurgulanmış olmakla birlikte, Türkiye’nin atlattığı son badire olan “15 Temmuz Darbesi” teşebbüsünün kahramanları, şehitleri, gazileri ve olaylarıyla her bakımdan şiire konu olmasını ve sanat vasıtasıyla tarihe kayıt düşülmesini arzu ettik. Bir yarışma vesilesiyle bu kahramanlık tablolarının topluma mal olmasını vefakârlığın bir gereği gördük.  Yarışmaya ülkemizin her bir tarafından 249 değerli şiir gönderilmesi,  yarışmanın konusuyla ilgili hassasiyetin de bir yansımasıydı. Şairlerimizin bu teveccühü, İlkadım Belediyesi adına bizleri çok sevindirdi. Böyle bir edebi faaliyetin kitap halinde topluma ulaştırılması belediyemiz için bir kıvanç vesilesi ve gurur kaynağıdır. "dedi.

ÖDÜL ALAN İSİMLER,

Mehmet Ali Yücel, Hece vezni birincisi, Talat Ülker Serbest vezin birincisi, Nuray Alper, Aruz vezni birincisi, Gülden Avcı, Mansiyon ödülü (serbest), Mustafa Sade, Mansiyon ödülü (hece), Mecit Aktürk, Mansiyon ödülü (Aruz), İbrahim Şaşma, Jüri Özel Ödülü (hece), Züleyha Özbay Bilgiç, Jüri Özel Ödülü (serbest), Şaduman Tatlı, Jüri Özel Ödülü (Aruz)

Seçici kurul tarafından yapılan değerlendirme sonucunda 249 başvuru yapılan şiir arasında 9 kişiye para ödülünün yanı sıra program anısına plaket takdim edildi.

Recep YAZGANRecep YAZGAN