Fikir
Giriş Tarihi : 30-05-2017 10:02   Güncelleme : 30-05-2017 10:02

15 Temmuz Neden Önceden Öğrenilemedi?

TBMM Darbe Araştırma Komisyonu’nun 15 Temmuz raporunda FETÖ’nün By lock programının çözülmesine rağmen işgal girişiminin neden öğrenilemedi sorusu cevap buldu. Rapora göre, MİT By lock’u 2016 Mayıs’ta çözdü, FETÖ ise Ocak 2016’da Eagle’a geçti.

15 Temmuz Neden Önceden Öğrenilemedi?

Asrın en alçak terör örgütü FETÖ’nün 15 Temmuz işgal girişimini her yönüyle araştırmak için kurulan TBMM Darbe Araştırma Komisyonu’nun, hazırladığı raporda FETÖ’nün haberleşme ağı olan Bylock ve Eagle programlarının detayları, aynı zamanda darbe istihbaratının neden önceden alınamadı? şeklindeki soru cevaplandırıldı.

3 AYRI ŞİFRELEME VAR

By lock’un FETÖ destekçisi medyanın iddia ettiği gibi herkes tarafından kullanılamadığını, 3 ayrı şifreleme bulunan programın sadece FETÖ’cü teröristlerde bulunduğu kaydedilerek, “ByLock ve Eagle” FETÖ’nün elemanları tarafından kullanılan en etkili iletişim yöntemleridir. FETÖ’cü yapılanma ByLock’u geliştirerek, şifreli bir sisteme dönüştürmüştür. Üç ayrı şifreleme sistemine sahip olan ByLock programına ancak bir kişinin referansı ile girilebilmektedir. ByLock programının arşivinin bulunması nedeniyle kullanıcılarının kimlik bilgilerine ve yaptıkları yazışmalara ulaşmak mümkün olmuştur” detayına yer verildi.

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın By lock’a yönelik çalışmasının ardından FETÖ’nün bu seferde Eagle programını kullanmaya başladığı belirtilen raporda, programın kırılmasının zorluğuna dikkat çekilirken MİT’in yine de bunu başardığı ifade edilerek, “MİT’in ByLock programının şifrelerini kırdığını tespit eden FETÖ mensuplarının 2016 yılı Ocak ayından itibaren haberleşmelerini “Eagle” sistemi üzerinden yürütmeye başlamış oldukları değerlendirilmektedir. Eagle programı dizüstü ve sabit bilgisayarlara yüklenmektedir. Sinyal takibine yakalanmaması için cep telefonlarına indirilmemekte olup, Eagle programında gerçek kimlik bilgileri kullanılmamaktadır. Ancak bir Eagle kullanıcısı diğerine kod adı ve kod numarası vermekte ve bu şekilde gizlilik sağlanmaktadır. Eagle sisteminin en önemli özelliği ise, FETÖ mensuplarının yaptıkları görüşmeler kaydedilmediğinden arşive sahip olmamasıdır. Eagle programını çözen MİT, kod numaraları üzerinden telefon numaralarına ulaşabilmiştir” bilgisi paylaşıldı.

4 AYLIK BOŞLUK VAR

Raporda, Eagle’nin FETÖ’nün yanısıra PKK tarafından da kullanıldığı bilgisi paylaşıldı. MİT’in By lock’u çözme tarihinden 4 ay önce FETÖ’nün program değiştirdiği bilgisi paylaşılan raporda, darbenin neden önceden öğrenilemediği şu şekilde anlatıldı: “Haberleşme ağı üzerinden iletişimini kesmiş olması hususu değerlendirilmektedir. Buna göre, MİT’in “By lock’u” keşfederek çözmesi aşamasının 2016 Mayıs ayını bulduğu, fakat FETÖ’nün Ocak 2016 tarihinden itibaren “Eagle” sistemi üzerinden görüşmeye başladığı ve iki tarih arasındaki yaklaşık 4 aylık boşluğun (Ocak 2016-Mayıs 2016) darbe girişiminin istihbaratını almayı engellediği hususu, yine bu konudaki değerlendirmeler arasındadır. Eagle sisteminde sinyalin takip edilmemesi için sabit bilgisayar veya dizüstü bilgisayar kullanılmış, ayrıca konuşmaları arşivlenmeden silebilen program yüklenilmiştir. Eagle sisteminde kod isimleri kullanmıştır.”

Sabri İşbilen / Diriliş Postası

adminadmin