Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 16-07-2020 12:52   Güncelleme : 16-07-2020 12:52

15 Temmuz’un Anatomisi

15 Temmuz’un Anatomisi

             Bugüne kadar birçok askeri darbeyi yaşamış bir millet olarak orduya karşı olan güven duygusu üst düzeydedir. Bunun böyle olmasının birkaç sebebi olmakla birlikte en önemlisi peygamber ocağı olarak görülmesidir. Vatana kurban olsun diye Anadolu’da askere gidenlere halen daha kına yakılması da bu teslimiyetin bir göstergesidir.

            15 Temmuz’da dâhil olmak üzere darbelerde, plan ve teşebbüsler kurmay düzeyinde gerçekleşmiştir. Rütbesiz askerin mutlak itaat çerçevesinde görev yaptığı da sarsılmaz bir hakikattir. Çünkü kültürü ve töresi ona bunu bu şekilde aşılamıştır. Fakat kandırılmış olan asker meselenin gerçek yüzünü gördüğünde vatandaşına karşı silahını bırakmıştır.

            Çok iyi bir planlama yapılmış olmasına rağmen darbenin deşifre olması ile teşebbüs saatinin öne çekilmesi çözülmenin başlangıcı olmuştur. Günümüzde çokça eleştirilen sosyal medyanın gücü sayesinde, halk çok hızlı ve etkin bir şekilde organize olarak sivil ayaklanmayı başlatmıştır. Bunun sayesinde darbeciler beklemedikleri bu tepki karşısında sükûtu hayale uğramışlardır. O yüzden bu devirde askeri bir darbe yapmak artık kolay değildir. Bu mücadelenin asıl kahramanları canını hiçe sayarak tanklara karşı göğsünü siper eden Türk milletidir.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN