Ekonomi
Giriş Tarihi : 25-05-2017 08:10   Güncelleme : 25-05-2017 08:10

2017 ÖTV Oranları

Avrupa birliği ile uyum çerçevesinde birçok yasal değişiklik yapılmıştır. Bunlardan önemli bir tanesi de ÖTV uygulamasıdır.

2017 ÖTV Oranları

Açılımı özel tüketim vergisi olan ÖTV 2002 yılında kanunlaştırılmıştır ve yıllardır hemen hemen çoğu insanın karşılatığı bir kavram haline gelmiştir. Bu uygulamanın hayata geçirilmesinin amacı kar elde etmek değildir. Aksine insanlara sosyal fayda sağlaması amaçlanmıştır. Bu sebeple özel tüketim vergisi günlük kullandığımız tüm tüketim ürünlerine uygulanmaz. İnsanlarda farkındalık yaratacak ürünler seçilmiştir. Lüks tüketim malları olan değerli mücevherler ve kürkler gibi maddi değeri çok yüksek olan ürünler ÖTV vergisine tabii tutulmuştur. ÖTV vergisinin uygulandığı diğer bir ürün kategorisi ise sağlığa zararlı olarak görülen tüketim mallarıdır, örneğin sigara ve alkolün fiyatının git gide artmasının sebebi ÖTV vergisidir. Farklı olarak ise doğaya zarar veren maddelerde de ÖTV uygulaması vardır örnek olarak benzin bu kategoridedir.

Tüketiciler ürün satın alırken ekonomik olarak ödeyecekleri meblağa dikkat ederler. Toplam tutardan ne kadarının vergi vb. Giderler için olduğunu bilmek isterler. Bu sebeple lüks tüketim malı satın alınırken (örneğin lüks otomobiller, mücevher vb.) ÖTV oranı çok önemlidir. Özel tüketim vergisinin, katma değer vergisi gibi her el değiştirdiğinde ödenmesi gerekmemektedir. Malın ilk alıcısına teslimi nedeniyle özel tüketim vergisi doğmaktadır. Yasal düzenlemelerle ÖTV oranları değişiklik gösterebileceğinden bu bilginin güncel olması çok önemlidir. Son olarak resmi gazetede yayınlanan ÖTV oranları açıklanmıştır. 2017 yılının otomobillere uygulanan ÖTV oranı şöyledir:

Yeni düzenlemeye göre genel olarak otomobillerin fiyatı %3.4 ile %10.5 arasında artış gösterecektir. Fakat otomobillerin bazı özelliklere göre sınıflandırılması ile de ÖTV oranlarında değişiklik yapılmıştır. Örneğin motor silindir hacmi 1600 CC’ye kadar olan araçlara %45 olan özel tüketim vergisi %60’a yükseltilirken , motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçmeyip vergisiz fiyatı 40 000 Türk lirasını aşmayanlar için %45’lik özel tüketim vergisi konmuş ve vergisiz fiyatı 40 000’i aşıp 70 000’i aşmayan araçlar için bu oran %50’ye yükseltilmiştir. Vergisiz fiyatı 70 000’i aşan otomobillerin özel tüketim vergisi oranı ise %60’a yükseltilmiştir.

Kaynak: http://www.bankalarvekredi.com/

adminadmin