Güncel
Giriş Tarihi : 17-05-2017 10:56   Güncelleme : 17-05-2017 10:56

2017 Türk Dili Yılı

2017 Yılı Başbakanlık Genelgesiyle Türk Dili Yılı İlan Edildi2017/9 sayılı Başbakanlık Genelgesiyle 2017 yılı Dilimiz Kimliğimizdir başlığıyla Türk Dili Yılı olarak ilan edilmesi 17 Mayıs 2017 tarihli resmi gazeteyle yürürlüğe girdi.

2017 Türk Dili Yılı

Başbakanlık tarafından yayımlanan 2017/9 sayılı Genelge ile 2017 yılının Dilimiz Kimliğimizdir başlığıyla Türk Dili Yılı olarak ilan edilmesi kararı 17 Mayıs 2017 tarihli ve 30069 sayılı resmî gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kararda şu ifadelere yer verildi;

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yüksek himayelerinde 15 Mart 2017 tarihinde yapılan toplantıyla 2017 yılı “Dilimiz Kimliğimizdir” başlığıyla “Türk Dili Yılı” olarak ilan edilmiştir.

Dünyanın en zengin dillerinden biri ve millî kimliğimizin ana unsuru olan Türkçemizi korumak, yaşatmak, zenginleştirmek ve gelecek nesillere güçlü bir şekilde aktarmak, bugünümüzü ve yarınımızı yeni bir bilinç hamlesiyle inşa etmek hem kamu kurum ve kuruluşlarının hem de bütün toplum kesimlerinin ortak görevidir.

Son yıllarda özellikle basın, yayın ve teknoloji yoluyla Türkçeye girmekte olan yabancı kelimelerin yanında Türkçe kelimelerin imlasına bile sirayet eden yabancılaşma tehdidi endişe verici boyutlara ulaşmıştır.

Bu kapsamda, 2017 yılının Türk Dili Yılı olarak ilan edilmesi, Türkçenin yerinde, doğru, kurallarına uygun, açık, anlaşılır ve temiz bir şekilde kullanılmasına büyük katkı sağlayacak olup bu konudaki toplumsal bilincin, özenin ve duyarlılığın artmasına hizmet edecektir.

“Dilimiz Kimliğimizdir” başlığıyla ilan edilen “2017 Türk Dili Yılı”nın amacına ulaşabilmesi için Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve bağlı kuruluşu Türk Dil Kurumu öncülüğünde; başta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, yerel yönetimler olmak üzere bütün kamu kurum vc kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve basın yayın organları dilimizin doğru ve yerinde kullanımı konusunda gerekli dikkat ve Özeni gösterecek olup yapılacak çalışmalara etkin bir şekilde katılacaklardır.

 

adminadmin