Genel
Giriş Tarihi : 14-11-2018 08:55   Güncelleme : 14-11-2018 08:55

2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin yılı!

2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin yılı!

Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle ilan edilen “2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” etkinlikleri kapsamında Üsküdar Üniversitesi, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı ve Kırıkkale Üniversitesi arasında işbirliği protokolü imzalandı. Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in engellere rağmen yaptığı çalışmaların gençlere aktarılmasının önemli olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle ilan edilen “2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” etkinlikleri kapsamında Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV), Kırıkkale Üniversitesi ve Üsküdar Üniversitesi arasında işbirliği protokolü imzalandı. İslam Bilim Tarihinin dünya medeniyetine yaptığı katkılar çerçevesinde Prof. Dr. Fuat Sezgin ve çalışmalarını ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtmak amacıyla çalışmalar yürütülmesi hedefleniyor.

Gülhane Parkı’ndaki Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Dr. Ursula Sezgin Bilimler Tarihi Kütüphanesi’nde düzenlenen protokol imza törenine İBTAV Mütevelli Heyeti Yönetim Kurulu Başkanı Mecit Çetinkaya, İBTAV Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve 20 üniversitenin rektörleri katıldı.

PROF. DR. FUAT SEZGİN'İN HİKÂYESİNİ GENÇLERE ÖRNEK GÖSTERİYORUM

Protokol imza töreninde konuşma yapan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Prof. Dr. Fuat Sezgin'in İslam bilimlerinin ve eserlerinin ortaya çıkarılması için önemli çalışmaları ve çok önemli katkıları olduğunu, bunların gençlere ve yeni kuşaklara aktarılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Tarhan, “Prof. Dr. Fuat Sezgin'in hikâyesini, Bitlis’ten çıkıp sisteme ve birçok engele rağmen başarılı olmasını ve bunun için de idealist olmasını, çalışkan olmasını, iyi şeyler amaçlamasını kendi üniversitemde ve çevremdeki gençlere örnek gösteriyorum. Üsküdar Üniversitesi’ndeki konferans salonuna vefatından önce Prof. Dr. Fuat Sezgin ismini koymuştuk. Tüm emeği geçenlere, vakfa, Gülhane içerisinde ona yer veren siyasi iradeye çok teşekkür ederim” dedi.

DEKOLONİZASYON VE PROF. DR. FUAT SEZGİN BAŞLIKLI BİR SEMPOZYUM DÜZENLENEBİLİR

Prof. Dr. Tarhan, vakıf yetkilileri de kabul ederse “Dekolonizasyon ve Prof. Dr. Fuat Sezgin” başlıklı konuyu Üsküdar Üniversitesi olarak işleyebileceklerini belirterek “Çünkü yaptığı iş sömürgeciliğin felsefi temellerini sarsan bir şey. Bütün dünyayı sömürme yöntemlerini deşifre edecek bir şey. Bizim de Postkolonyal Çalışmalar Merkezimiz var. Vakıf yetkilileri kabul ederse Dekolonizasyon ve Fuat Sezgin başlıklı konuyu teklif ediyorum” dedi.

BİLİMİN İSLAMİYET’TEN MÜSLÜMANLIKTAN BATI’YA GEÇTİĞİNİ ANLATACAĞIZ

İBTAV Mütevelli Heyeti Yönetim Kurulu Başkanı Mecit Çetinkaya, kısa bir süre önce vefat eden Prof. Dr. Fuat Sezgin’in ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vakıf olarak kendilerini onurlandırdığını ve 2019’u Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Yılı ilan ettiğini belirterek “Bu bilim yılı içerisinde sizlerin üniversitelerimizin sayesinde elimizden geldiği kadar hocamızı tanıtan faaliyetler gösterip 2019 yılını çocuklarımıza bilimin İslamiyet’ten Müslümanlıktan Batı’ya geçtiğini, onlara bu aşağılık kompleksinden kurtulmak için sizlerin gayreti ile çocuklarımıza bu bilgileri aşılayacağımızı umuyorum” dedi.

MÜSLÜMAN OLARAK BİLİMLERE KATKIDA BULUNMUŞUZ

İBTAV Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan ise Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Bilim İslam Tarihine bakışının Müslümanlar açısından büyük önemi olduğunu belirterek “Biz ciddi bir yenilmişlik psikolojisiyle Cumhuriyet’i kurduk ve 100 yıldır bunu üstümüzden atmak için uğraşıyoruz. Hocanın sadece Anadolu müslümanları için değil bütün Müslümanlar için bunun ciddi bir özgüven inşası olduğuna inancı vardı. Yani bizim müslüman olmamızın geri kalmamızla bir alakası yok. Bilakis biz Müslüman olarak da bilimlere katkıda bulunmuşuz. Bilim insanlık mirasıdır, bütün insanlığın malıdır” dedi. Erdoğan, 2019’da yapılacak etkinliklerle Prof. Dr. Sezgin’in gençlere ve çocuklara anlatılmasının önemli olduğunu vurguladı.

21 ÜNİVERSİTEYLE PROTOKOL İMZALANDI

İmzalanan protokole göre, İslam Bilim Tarihinin dünya medeniyetine yaptığı katkılar çerçevesinde Prof. Dr. Fuat Sezgin ve çalışmalarını ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtmak amacıyla çalışmalar yürütülmesi hedefleniyor. Protokole göre Üsküdar Üniversitesi, Adıyaman Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi, Piri Reis Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nde 2019 yılında Prof. Dr. Fuat Sezgin’i anlatmak, çalışmalarını genç kuşaklara aktarmak için çalışmalar yürütecek.

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ’NDE ADI YAŞATILACAK

İslam kültür ve medeniyetinin bilimsel ve teknolojik mirasının ortaya konulmasını sağlamış olan Prof. Dr. Fuat Sezgin’in yeni nesillerce bilinmesini sağlamak amacıyla, yapmış olduğu çalışmaların, verdiği eserlerin ve örnek yaşamının anısına, Üsküdar Üniversitesi tarafından yeni inşa edilen konferans salonuna bir süre önce Prof. Dr. Fuat Sezgin ismi verildi.

 

adminadmin