Tarih
Giriş Tarihi : 22-04-2012 10:52   Güncelleme : 22-04-2012 10:52

2023 hedefi için Akil Adamlar Kurulu

Kalite ve insana odaklanacak 10 yıllık Kalkınma Planı'nın oluşturulması için vizyonerler komitesi kuruldu. Komitede İshak Alaton, Alev Alatlı, Yılmaz Argüden gibi isimler var.

2023 hedefi için Akil Adamlar Kurulu
Hükümet, Türkiye'yi en büyük 10 ekonomi arasına çıkaracak 10 Yıllık Kalkınma Planı için kolları sıvadı. Kalite ve insan odaklı, 2023 hedeflerine paralel olarak hazırlanacak planın oluşturulması için vizyonerler komitesi kuruldu.
 
Bu komitede İshak Alaton, Alev Alatlı gibi Türkiye'nin önde gelen işadamları, yazarları, ekonomistleri, sosyologları yer alıyor. SABAH'ın geleneksel kahvaltılarının konuğu olan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, planı 2013'te tamamlamayı hedeflediklerini belirterek bu kapsamda akil adamlar ve kurumların görüşlerini almaya başladıklarını söyledi. Yılmaz, "Artık kalkınmada başarı kriteri değişti. Halk daha çok kalite istiyor. Daha iyi konutta yaşamak, daha iyi arabaya binmek istiyor. Buna odaklı bir plan hazırlıyoruz" dedi. Türkiye'nin önde gelen isimlerinden oluşan akil adamların ilk toplantısını 19 Mart'ta yaptığını anımsatan Yılmaz, "2023 hedefine paralel olarak 10 yıllık dönemi kapsayan bir plan hazırlıyoruz. İşadamları, yazarlar, ekonomistler kısacası her kesimin görüşünü alacağız" dedi. Bakan Yılmaz, bu kapsamda yapılacakları şöyle özetledi:
 
TEŞVİK RAFİNE BİR SİSTEM: Teşvik sistemiyle rafine bir sistem kurduk. Sıra uygulamaya geldi. Ekonomi Bakanımız Zafer Bey'le konuştum. "Uygulamada siz de ajansları kullanın" dedim. Kalkınma Ajansları teşvik verilmesinde önemli rol oynayacak.
 
GAP YENİLENİYOR: Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında 2 milyon hektarlık toplulaştırma, 9 milyondan fazla derslik, 4 bine yakın teknopark yapıldı, 50 tarihi eser onarıldı. Hedeflerin çoğu gerçekleşti. GAP Eylem Planı yenileniyor. Kurumlara yazı yazdık. Beş yıllık yeni bir plan hazırlanıyor.
 
BÜROKRASİDE SORUN: Bürokraside reformu tamamladık diyemeyiz. Henüz eksiklerimiz var. E-devlet sisteminin oturması önemli. Kişilerle ilgili bilgiler oturdu ancak varlıklarla ilgili oturmadı.
 
ORTAOKUL TERK: BM'nin kalkınma endeksine göre geride olmamızın nedeni eğitim. İlk defa ekonomi yönetimi ile birlikte Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'i ziyaret ettik. Ortaokul birden terk ekonomi dünyadaki ilk 10 ekonomi arasına giremez. Mesleki beceri kavramı ön plana çıkıyor.
 
KOMİTE'DE KİMLER VAR?
Vizyonerler komitesinde yer alan işadamı, yazar, ekonomist, sosyologlar arasında Alev Alatlı, Kemal Madenoğlu, Vedat Bilgin, Mustafa Armağan, İshak Alaton, Rasim Özdenören, Abdülkadir Konukoğlu, Ümit Meriç, İnsan Tunalı, Yılmaz Argüden, Tosun Terzioğlu bulunuyor.
 
Sabah
adminadmin