Ekonomi
Giriş Tarihi : 10-06-2019 17:08   Güncelleme : 10-06-2019 17:08

2.Uluslararası Tütün Çalıştayı Bafra’da Gerçekleştirildi

Vali Osman Kaymak, Uluslararası Tütün Üreticileri Birliği (ITGA) ve Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Birliği'nin işbirliğiyle Bafra Şevket Aşçı Turizm Fakültesi'nde düzenlenen '2. Uluslararası Tütün Çalıştayı'na katıldı.

2.Uluslararası Tütün Çalıştayı Bafra’da Gerçekleştirildi

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından çalıştayın açılış konuşmasını yaparak, Tütünün Türkiye`de önemli bir gelişme kaydettiğini belirten Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, “Bafra'da üretim raporlarına baktığımızda 22 bin ton tütün üretimine ulaşmış bulunuyoruz. Bafra ilçemiz Türkiye’de en fazla tütün üretimi gerçekleştiren ilçelerimizden birisidir. Bafra’da en kaliteli oryantal tütün yetişmektedir. Şu an Bafra`da 70 Mahalle’de tütün yapılmaktadır. Bafra’da tarım için gece gündüz mücadele eden değerli Valimize, Kaymakamımıza, milletvekillerimize ve başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Çalıştayımızın ilçemize, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatif Birliği Başkanı Şeyhmus Solgun yaptığı konuşmasında, “Milli ve yerli varlığımız Türk oryantal tütünü hala dünya birincisidir. Türk tütününe sahip çıkmamız lazım. Bugüne kadar tütün üretimi için nasıl koşturduysak bugünden sonrada aynı şekilde koşturmaya devam edeceğiz. 48 ülkeye 53 bin ton tütünü 383 milyon dolara ihraç etmiş bir ülkeyiz. Ülkemizde yaklaşık 70 bin tütün üreticisi bulunmaktadır. Bu sayıyı korumalı ve çoğaltmalıyız. Sektör temsilcilerinin bir araya gelerek, istişare ve birlikte hareket etmesi bakımından daha fazla ihracat etmemiz, üreticimizin daha fazla para kazanması için bu tür çalıştayları önemsiyoruz. Aynı zamanda bu tür çalıştaylar Samsun ilimizin uluslararası arenada tanıtımına katkı sunacaktır diye düşünüyorum.” dedi.

Tütün üretimi ve tüketimi konusunda yaşanan zorluklar ve gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunmak üzere çalıştaya katıldığını belirten Dünya Tütün Üreticileri Birliği Başkanı Portekizli Antonio Abrunhosa, “Tütün üreticileri gelecekte nelerle karşılaşacaklarını bilmeleri gerekiyor. Sadece tütün yetiştirenler değil, tütün ürününe bağlı olarak geçimini sağlayan herkesin bilmesi gerekiyor. Portekiz’de benim ikamet ettiğim bölgede 9 bin ton tütün üretimi yapıyorduk. Bu küçük bölgede 2 bin kadar kişi bu işle ilgili olarak istihdam ediliyordu. Tütün üretiminin kısıtlanmasından sonra bu sayı 200 kişi oldu. Bu tütün üretiminin yasaklanmasıyla ortaya çıkabilecek sorunlara ilişkin çok güzel bir örnek teşkil ediyor.” dedi.

Samsun Milletvekilleri Orhan Kırcalı ve Fuat Köktaş’ta çalıştaya katılarak ülkemizdeki tütün sektörü ve üretimi hakkında açıklamalarda bulunarak, çalıştayın ilimize ve ülkemize hayırlı olması dileklerinde bulundular.

Vali Osman Kaymak çalıştayda yaptığı konuşmasında, “Uluslararası Tütün Üreticileri Birliği ve Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği işbirliği ile düzenlenen “2. Uluslararası Tütün Çalıştayı” etkinliğine Bafra ilçemizde ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Samsun’da yaklaşık 150 yıldır tütün üretilmekte olup Türkiye’nin 3. Sigara fabrikası 1887 yılında Samsun’da kurulmuştur. Tütün üretimi emek yoğun bir faaliyeti gerektirdiği için tarımsal alanda geniş bir istihdam olanağı sağlamış ve buna bağlı olarak geliştirilen politika ve uygulamalar uzun yıllar devlet tarafından desteklenmiştir. Ancak, zamanla üretim fazlası ve stok sorununun ortaya çıkması, destekleme politikasının gözden geçirilmesine neden olmuştur. 2008 yılında Tekel tüm varlıkları ile özelleştirilerek British American Tobacco Firmasına devredilmiştir. Yaklaşık 520 dönümlük arazi üzerine kurulu Samsun Fabrikası da bu kapsamda devredilmiş olup firma 2010 yılı itibariyle tüm üretim faaliyetlerini Samsun Fabrikası’nda birleştirmeye karar vermiştir. Firmanın Samsun’da 41,3 milyon Avro’luk AB Projesi olan Samsun Lojistik Merkezi’nde depolama alanları mevcuttur.        

 

Dünyanın ve Türkiye'nin sayılı tütün üretim merkezlerinden biri olan Bafra Ovası'nda bu yıl itibariyle 3.700 sözleşmeli olan çiftçimiz ile tütün fidesi dikimine başlaması oldukça sevindiricidir. Bafra’daki 90 mahalleden 70’inde tütün üretiminin olması, yıllık üretim miktarının 3.000 tonun üzerinde olması; bu bölgenin ekonomisine ne kadar ciddi bir katkı verdiğinin göstergesidir. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından çıkılan 2016 yılı Turizme Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Programı kapsamında Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından sunulan “Bafra Tütün Müzesi, Tefriş, Tanzim, Donanım ve Dekorasyon Projesi” nin geçtiğimiz yıl tamamlandığını görmek oldukça sevindiricidir. Müzede tütünün tohum halinden sigara haline gelişi, geçirdiği evreleri içeren bir süreç sergilenmektedir. Bu hem görsel anlatım, hem de canlandırmalarla yapılmakta ve teknolojinin bütün imkanlarından yararlanılmaktadır.

Bu çalıştayda şüphesiz tütün üretim aşamaları ve pazarlaması sorunları konuşulacaktır. O anlamda Türkiye’nin önemli sorunu olan tütün ithalatının azaltılması ve ihracatın artırılması konuları da gündeme gelecektir. Ümit ediyorum ki bu çalıştay tütün üretim ve pazarlama sorunlarının ciddi şekilde konuşulduğu ve raporlandığı bir çalıştay olacaktır. Bunu Samsun ve Bafra için çok önemsiyoruz. Tütüne karma olarak katılan Türk tütününün (şark tütünü) %10’dan %25’lere çıkarılması gerçekten tüm tütün üreticileri gibi Samsun için de büyük bir haber olmuştur. Ümit ederim Tarım Bakanlığımız bu kararı uygular ve gerçekten yıllardır Türkiye’de özellikle Samsun’da büyük bir geçim kaynağı olan tütün tekrar eskiden olduğu gibi insanlarımıza iş ve aş olamaya devam eder. Bu etkinlik vesilesiyle sizleri Bafra’da misafir etmekten mutluluk duyduğumu bir kez daha vurgularken, çalıştayın ilimiz, ilçemiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını dilerim.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatif Birliği Başkanı Şeyhmus Solgun, katılımları ve destekleri için Vali Osman Kaymak’a plaket takdim etti. 

adminadmin