Güncel
Giriş Tarihi : 05-12-2017 09:55   Güncelleme : 05-12-2017 09:55

3 Eski Bakan'a Yurtdışı Yasağı Kondu!

ABD'de tutuklu bulunan Reza Zarrab'ın itirafıyla birlikte Türkiye'de de hareketli gündem geçmeye başladı.

3 Eski Bakan'a Yurtdışı Yasağı Kondu!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, katıldığı canlı yayında Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Egemen Bağış hakkında yurtdışı yasağı konduğunu belirtti.

Bir zamanlar Türkiye'nin gündemi haline gelen Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Egemen Bağış hakkında yurtdışı yasağı getirildiğini iddia edildi. Pekşen, yurt dışına konulan çıkış yasağı Interpol kayıtlarına konulduğunu belirterek, "Korkularının onlar da gider Zarrab gibi itirafçı olur” açıklamasında bulundu.

Gazeteci Uğur Dündar ile Halk Arenası programına katılan CHP Trabzon milletvekili Haluk Pekşen'in çarpıcı iddialarını destekleyen resmi bir açıklama yapılmadı.

CHP Milletvekili Haluk Pekşen’in yaptığı açıklama şöyle: “Şimdi bizim meşhur bir yasamız var 3046 sayılı yasa devletin şeklini tanımlar. 3046 sayılı yasa gereğince bakanlar devletin memurudur. Memurlar da bu bahsettiğimiz 3628 sayılı yasa gereğince mal beyanında bulunmak zorundadırlar. Yine 3628 sayılı yasanın 17. maddesi gereğince bakanlar da aynı hukuki statüye tabidirler.

Hem 3046 ve hem 3628 sayılı yasa gereğince bu bakanlarda mal beyanında bulunmaları gerekiyor.

Ama burada asıl can alıcı nokta şu… Bir iki gün önce bir bilgi geldi ne derece doğru bilmiyorum ama bu yolsuzluğa bulaşan Zarrab’la adı geçen üç bakanın da yurt dışına çıkış yasağını çaktırmadan Interpol kayıtlarına koymuşlar.

17 –25 ARALIK'TA GÜNDEMİ SARSAN İDDİALAR VE GELİŞMELER NE İDİ?

17 Aralık 2013 sabahı, Cumhuriyet Savcısı Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç’in talimatıyla, operasyon başlatıldı. Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zekeriya Öz koordinesinde "rüşvet, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma ve kaçakçılık’ gibi suçlamalarının yöneltildiği operasyonla gözaltılar başladı. İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, İş dünyasından Ali Ağaoğlu, Reza Zarrab ile Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile birlikte 89 kişi gözaltına alındı. Bakan çocukları Barış Güler, Salih Kaan Çağlayan, İş dünyasından ise Reza Zarrab, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın da aralarında bulunduğu 26 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.. Daha sonra tutuklananlar serbest bırakıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı takipsizlik kararı verdi. Daha sonra Savcı Muammer Akkaş tarafından yürütülen soruşturma ile 25 Aralık'ta bir kez daha operasyon başlatıldı ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet’ gibi iddialarla Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan için de şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrı evrakı hazırladı.

Emniyet Müdürlüğünün savcı kararını yerine getirmemesi ortalığı iyice gerdi.25 Aralık soruşturmasıyla ilgili takipsizlik kararı verildi. 2 sene sonra, 4 eski bakan için oturum düzenlense de Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’ın Yüce Divana gönderilmesine yönelik önergeler reddedildi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Çağlayan’ın Zarrab davasına dahil edilmesi hakkında, “Ekonomi Eski Bakanı Çağlayan’ın Türkiye’nin çıkarları aleyhine hiçbir işlemi olmamıştır; bizim için aslolan Türkiye’nin çıkarlarıdır. İran’a yönelik ambargonun delindiği iddiaları var ama bir Türk bakan hakkında başka bir ülkenin bulunduğu iddia ispatlanmalı” demişti.. Reza Zarrab davasıyla ilgili bir açıklama da Halkbank’tan geldi. Açıklamada bankanın tüm işlemlerde uluslararası düzenlemelere uygun hareket ettiği ve ABD’deki bir dava kapsamında Halkbank ve eski yöneticileri hakkındaki haberlerin yanıltıcı olduğu öne sürüldü.

Kapsam Haber

adminadmin