Ekonomi
Giriş Tarihi : 14-02-2019 08:07   Güncelleme : 14-02-2019 08:14

31 Mart Yerel Seçimler Sonrası Ekonomi Nasıl Olacak?

Türkiye’de değişmeyen bir şey varsa o da seçim sonrası ekonomi dalgalanmasıdır.

31 Mart Yerel Seçimler Sonrası Ekonomi Nasıl Olacak?

 Malum önümüzde 31 Mart yerel seçimleri var, bu seçimler sonrasında ekonomistlerin yaptıkları yorumlara göre seçim sonrası Türkiye’de ekonomin ne durumda olacağını sizler için yorumladık.

1 Nisan Şakası Gerçekleşecek Mi?

31 Mart gününden hemen sonraki gün 1 Nisan. 1 Nisanda ekonomi anlamında Türkiye gerçekten büyük bir şaka ile karşılaşabilir. 1 Nisan gününün ekonomi tablosuna bakıldığında bugünkü “sürüş tarzının” devam edip etmeyeceği büyük merak konusu. Ekonomik verilerin neredeyse hepsi Türkiye’de sert bir ekonomi durgunluğunun olduğunu onaylıyor. %20 seviyesinde olan enflasyon halkın alım gücünü neredeyse tabana çekerken bu durum aynı zamanda kredi yatma kapasitesini de düşürdü.

Devalüasyon-Enflasyon Sarmalı Devam Edecek

Hiç kimse 1 Nisan gününde şaka gibi bir tabloyla karşılaşmayacak. Ekonomi hali hazırda olduğu gibi devalüasyon-enflasyon sarmalında devam edecek. Son 6 aydaki kur ve faiz şokunu her ne kadar halk üzerinden atmış olsa da üreticiler hala bu şokun izlerini taşıyor. Üretim maliyetleri yukarılara çıkarken perakende fiyatları olması gerekenin hala çok üzerinde.

Üretici Fiyat Endeksi %46’dan %33’e Geriledi

Hane halkı talebi her ne kadar zayıflasa da üreticinin faiz ve kur şokundan sonra devam ettirdiği üretim maliyetleri perakende fiyatlarını vuruyor. Perakende fiyatları bu seviyelerde gezerken halkın talebi gitgide düşecek. Fakat üreticilerin üretim maliyetlerini azaltmaya yönelik bir çalışmaya yönelmiyor oluşu bu durumun daha da uzayacak olacağının habercisi.

Gıdadaki Yükseliş Ne Olacak?

Toplumun çok geniş bir kesimini etkileyen en büyük olay şüphesiz ki gıdadaki sert fiyat yükselişi oldu. Herkes poşet alalım mı diye düşünürken birden poşeti doldurmak imkansız hale geldi. Özellikle Ocak ayındaki sebze fiyatları halkın üstünde büyük bir etki yarattı. Hükümet ve bankalar hemen harekete geçti ve “Pazar terörü” olarak adlandırılan olayın üstünü çeşitli kampanyalar ile bastırmaya çalışıyor.

Enflasyonla Mücadele Mi Yoksa Kumanda Ekonomisi Mi?

Bir taraftan büyük önlemler alınmaya çalışılırken bir yandan da üretim maliyetlerinin sürekli artması her ne kadar üretici enflasyonla mücadele ediyor gibi gözükse de aslında yapılan zamların indirim gibi gösterildiği gerçeğini değiştirmiyor. Bankaların uygulayacak oldukları mevduat ve kredi faizleri de şuan gündemde olmasa da 1 Nisan’dan sonra yavaş yavaş cep yakacağa benziyor. Bu olayda yalnızca mevcut sorunların daha da derinleşmesine ve kötüye gitmesine yol açacak gibi gözüküyor.

adminadmin