Siyaset
Giriş Tarihi : 20-03-2018 10:21   Güncelleme : 20-03-2018 10:21

5 Başlıkta Rusya Başkanlık Seçimleri

Rusya’da 18 Mart Pazar günü yapılan başkanlık seçimlerine dair bilinmesi gereken 5 önemli bilgi.

5 Başlıkta Rusya Başkanlık Seçimleri

1. Putin’in galibiyeti

Rusya Ulusal Seçim Komitesinin açıklamalarına göre Devlet Başkanı Vladimir Putin Pazar günkü seçimde yüzde 76.67 oyla rakiplerine büyük bir fark atarak başkanlık koltuğunda 6 yıl daha kalmayı garantiledi. Pazar akşamı Kızıl Meydan’da zafer konuşması yapan Putin, “bu seçimlerde halkımızın güvenini ve umudunu görüyoruz” açıklamasında bulundu.

2. Seçimde hile yapıldığı iddiaları

Seçimde sandıklara hile karıştırıldığını iddia eden muhalif aday Alexei Navalny destekçileri, seçimlerin yenilenmesini talep etti.

Navalny ve destekçileri, yapılan seçimlerin ‘sahte’ olduğunu iddia ederek boykot çağrısı yapmış ve ülkenin birçok yerine 33 binden fazla seçim gözlemcisi göndermişti. Navalny ayrıca, seçimlerde ‘benzeri görülmemiş kanunsuzlukların’ yapıldığını ileri sürdü.

Komünist Parti seçim adayı Pavel Grudinin ise Rusya’da son zamanların ‘en berbat’ seçimlerinin yapıldığını açıkladı.

Pazar günkü seçimlere dair doğrulanmış kamera görüntülerinde, seçim memurlarının sandıklara sürekli oy pusulası attığı görüntülendi. Ulusal seçim komitesi ise bu iddiaları yalanladı.

3. Zehirlenen casusla ilgili resmi açıklama

Putin, Rus eski ajanı Sergei Skripal ve kızının Moskova yetkilileri tarafından zehirlendiği iddialarının ‘saçma’ olduğunu belirtti. Bu haberi medya aracılığıyla öğrendiğini söyleyen Putin, “Sözünde durmayan bazı müttefiklerimizin yaptığının aksine biz bütün kimyasal silahlarımızı uluslararası gözlemcilerin nezaretinde imha ettik.” açıklamasında bulundu.

Putin ayrıca, “Her akıllı insan seçim arefesinde Rusya'yı bu tür olaylara bulaştırmanın saçmalık olduğunu anlar. Düşünülmeden ortaya atılmış saçma bir iddia." ifadelerini ekledi.

4. Kırım Putin’e oy verdi

Kırım genelinde ve liman kenti Sivastopol’da Rusya’ya katılışının 4’üncü yılında, Putin yüzde 90’a yakın oy aldı.

Ulusal Seçim Komitesinin yaptığı açıklamalara göre, yüzde 42’sinin açıldığı sandıklarda Putin yüzde 92.25 oranında oy aldı.

5. Rus Komünist Partisinin gelmiş geçmiş en kötü seçim sonucu

Seçim sonuçlarıyla birlikte Rus Komünist Partisi tarihinin en kötü oy sonuçlarını almış oldu.

Komünist Parti adayı Pavel Grudinin yüzde 12 oy oranıyla Putin’den sonra açık ara farkla ikinci sırada yer aldı.

ajanslar

adminadmin