Eğitim
Giriş Tarihi : 24-03-2020 13:54   Güncelleme : 24-03-2020 14:05

5 Yıllık Proje Eba’nın Mimarı Nabi Avcı

Koronavirüsle mücadele kapsamında okulların kapatılmasıyla birlikte gündeme oturan EBA sistemiyle birlikte, sistemin kurucusu eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı yeniden hatırlandı.

5 Yıllık Proje Eba’nın Mimarı Nabi Avcı

24 SAAT EĞİTİM İLE DERSHANELERE İHTİYAÇ KALMIYOR!

AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof.Dr Nabi Avcı'nın Milli Eğitim Bakanlığı döneminde hayata geçirilen proje Ekim 2015'te pilot il olan Eskişehir'de düzenlenen törenle tüm Türkiye ve dünyaya tanıtılmıştı.

Milli Eğitim Bakanlığı döneminde birçok defa EBA sisteminin önemine dikkat çeken ve bu projeyle özel olarak ilgilenen Nabi Avcı, 7 Ekim 2015'te EBA V2 ile ilgili Eskişehir'de gerçekleştirilen tanıtım toplantısında projeyi tüm Türkiye'ye tanıtmıştı.

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Ahmet Onur Ak, Bakanlık eski  Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Dinçer Ateş ve dönemin Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt’un da katıldığı törende konuşan Nabi Avcı, EBA'nın dünyanın en büyük eğitim teknolojisi projesi FATİH Projesi'nin en önemli bileşeni olduğunu belirtrek, "Bütün eğitim sistemimizi derinden etkileyen, hani hep söylüyoruz ya sessiz devrim işte burada, sınıflarda gerçekleşiyor" demişti.

Avcı, açıklamalarında, sistemin, öğrencilerin 24 saat erişimine açık olduğunu ifade ederek, "EBA sayesinde artık öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin velilere yük olacak yardımcı ders materyali, yardımcı ders kitabı aldırmalarına kesinlikle ihtiyaç kalmamıştır. Öğrencilerimizin herhangi bir yardımcı ders materyaline ihtiyaç duymaları halinde her şeyin çözümü EBA'da fazlasıyla var. Bu, ülkemizde uzun yıllar velileri soyup soğana çeviren birtakım korsan yayıncılıkların da sona ermesi demektir. Çocuklarımıza da en iyi yardımcı ders materyallerini burada sunuyoruz" sözlerine yer vermişti.

 

24 SAAT BEDAVA EĞİTİM

Nabi Avcı aynı törende ayrıca, "FATİH Projesi, bütün dünyada takdirle izlenen olağanüstü bir hikayedir. Bunu yapan milletin çocukları olarak da övünebiliriz. EBA'da videolarla, testlerle ve sunumlarla 24 saat bedava eğitim hizmeti veriliyor. Onun için dershaneye ihtiyaç kalmıyor. Ayrıca, para vererek alınan yardımcı ders kitabına da ihtiyaç kalmamıştır. Hiçbir dershanenin veremeyeceği genişlikte, zenginlikte eğitime takviye imkanı veriyor " diye konuşmuştu.

 

2016'DA ALANINDA DÜNYADA TEKTİ

Prof.Dr. Nabi Avcı'nın 2013'te Milli Eğitim Bakanı olmasının ardından, 2,5 yıllık bir çalışma ile birçok özellik ve içerik kazandırılarak bugünkü haline getirilen proje, 2015 yılı sonunda kullanıma sunulmuştu. 2016 yılında dünyada alanındaki en iyi eğitim bilişim portalı olan EBA’nın bu özellikleri yurtdışında ve yurtiçinde onlarca fuar ve sunumda tanıtılarak büyük beğeni topladı. 40'dan fazla ülke işbirliği talebinde bulunurken, Apple, Microsoft, Intel, Google gibi teknoloji firmaları da EBA ile yakından ilgilenerek işbirlikleri gerçekleştirmek istedi.

 

2016'DA 12 MİLYON KULLANICIYA ULAŞMIŞTI

Yine Prof.Dr. Nabi Avcı'nın Milli Eğitim Bakanlığı döneminde giderek genişleyen ve büyüyen EBA projesinin Haziran 2016'da 11 milyon 897 bin 754 kayıtlı kullanıcı, 13 bin 540 etkileşimli içerik, 14 bin 921 video, 5 bin 814 ses, 63 bin 830 görsel, 11 bin 867 haber, 2 bin 20 dergi, 2 bin 72 e-kitap, 15 bin 330 doküman, 36 öğretmenlere özel portal, 74 herkese açık portal, 25 bin civarında soruya ulaştığı açıklanmıştı.

NELER SAĞLANMIŞTI?

Eğitim Bilişim Ağı (EBA) , 2013 sonrasında, yaklaşık 2,5 yıllık çalışma ile dünyanın en iyi eğitim portallarından biri haline getirilerek, 2015'te  EBA v2 yayını başlamıştı. O dönemde, EBA v2'nin temelde 3 ayak üzerine inşa edildiği açıklanmıştı. EBA Ders; öğretmen ve öğrencilerin e-içeriklere ulaşabildiği, kullanıcı adı ve şifre ile erişim yapılabilen öğretim yönetim sistemi. EBA Paylaşım; öğretmenlerin ve okul, ilçe, il idarelerinin yaptıkları çalışmaları tanıtabilecekleri, ben de varım diyebilecekleri haber, video, ses, görsel paylaşım alanı. Ve EBA Portal; YEĞİTEK’in protokol yaparak sisteme entegre ettiği özel sektör ve kamu eğitim portallerinin olduğu bölüm.

 

EBA V2’NİN GETİRDİĞİ YENİLİKLER

-Öğrenim yönetim sistemi (LMS)

- Zengin, etkileşimli içerikler

-Öğretmen – öğrenci etkileşimi

-Okul içi ve dışı paylaşım, çalışma atama sistemi

-Raporlama sistemi, karar vericilere destek

-Ölçme – Değerlendirme sistemi

-Tüm içerik ve soruların alt kazanımlarla ilişkilendirilmesi

-Etkin eğitsel arama motoru

-Öğrenciye özel içeriklerin atanabileceği “bireyselleştirilmiş öğrenim yönetim sistemi”

-Kişiye özel dosya saklama ve paylaşım alanı

-Engellilere yönelik içerikler, sesli kitap okuma cihazları

-İçerik Yönetim Sistemi (İYS) – öğretmenlerin rahatlıkla etkileşimli içerik, soru, sınav vb. üretebileceği, ürettiği bu içerikleri öğrencileri ve tüm Türkiye’deki öğretmenlerle paylaşabileceği İYS sayesinde içerik üretimi ve moderasyonu standart ve yönetilebilir bir yapıya kavuşmuştu.

Kaynak: eskişehirhaber

Recep YAZGANRecep YAZGAN