Türkiye
Giriş Tarihi : 24-05-2013 15:41   Güncelleme : 24-05-2013 15:41

9.ULUSAL FRANKOFONİ KONGRESİ

OMÜ Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalı tarafından düzenlenen, “9.Ulusal Frankofoni Kongresi” Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı.

9.ULUSAL FRANKOFONİ KONGRESİ
Kongreye; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Aydın, Fransız İşbirliği Ataşesi Marie Christine Jung, Marmara Üniversitesi Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Gümüş, dekanlar, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Farklı üniversitelerin de katılımıyla, 110 bilim insanının ağırlandığı, 18 oturum ve 70 bildiren oluşan Kongre, Müzik Bölümü’nün verdiği müzik dinletisiyle başladı.
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Rıfat Günday, “Tanzimat dönemiyle yoğunluk kazanan, modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda etkisini iyice hissettiren Fransız aydınlanmasının günümüze ulaşan bir yansıması olan Frankofoni Kongresi’ni Atatürk’ün şehri Samsun’da düzenlemekten çok mutluyuz. Kongreye destek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Verimli bir kongre olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Fransız İşbirliği Ataşesi Marie Christine Jung, “Açılış konuşmasında bir kadın sesine yer verdiğiniz için teşekkür ederim. Frankofoni bir öğretmenler, öğrenciler ve değerler topluluğudur. Fransızca yaşadığımız ortamda önemli bir iletişim dilidir. Özellikle eğitim ve Türk-Fransız ekonomik ilişkileri açısından önemli bir role sahiptir. Bugün Fransızcanın Türkiye’deki rolü yadsınamayacak kadar önemlidir. Birçok alanda Fransızca konuşulmaktadır. Karşılıklı ilişkileri artırma yolunda her gün yeni girişimler depolanıyor. Uluslararası öğrenci değişim programı yoluyla birçok öğrenci Fransa’ya gidip eğitim görmektedir. Bu anlamda Frankofoni, dünya kültürünün bir parçasıdır.” dedi.

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Yılmaz yaptığı konuşmada, böyle bir kongrenin OMÜ’ de yapılmasından duyduğu memnuniyeti belirterek, verimli bir kongre olmasını diledi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Aydın, “9. Ulusal Frankofoni Kongresini üniversitemizde ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Dil, kültürler arası ilişkileri belirlemede önemli bir rol oynuyor. İlkokul 4. Sınıfta başlayan yabancı dil öğrenimine rağmen neden öğrenemiyor olduğumuzdan bahsetmek istiyorum. Benim kanaatim Türkçeyi iyi bilmememizden kaynaklandığına dair. Yabancı dil eğitiminin çok erken başlaması da tartışılması gereken bir konu. Anaokuluna kadar inmiş durumda olan bu yabancı dil öğretiminin henüz ana dilini öğrenmemiş olan çocuklar için ne kadar yararlı olabileceği tartışılır. Peki, bizler neden yabancı dil öğreniyoruz? Farklı kültürler öğrenmek bizim için zenginlik midir yoksa o kültürün üyesi olmak mıdır? Maalesef dil öğrenirken sadece o dilin kültürü tanımakla yetinmeyip o kültürle kültürlenmiş oluyoruz. Mesela yabancı dil bölümlerine baktığım zaman öğrencilerin diğerler bölümlerin öğrencilerinden farklı olduğunu görüyorum. Zenginleşmek için dil öğrenme yerine, benimsemek için dil öğrenme yoluna gidince ortaya kültürsüzleşme çıkıyor. Bu noktaya büyük dikkat etmek gerekiyor. Bu çok kötü bir durum çünkü hangi kültürden olduğunuzu bilmemek ortaya melez bir kültür çıkmasına sebep oluyor. Bizim coğrafyamız farklı kültürlere saygıyı benimsemiş bir coğrafyadır. Osmanlıyla beraber farklılıklara saygı gösterip, beraber yaşayabilmiş bir milletiz. Farklı kültürler hiçbir zaman yok edilmeye çalışılmamıştır aksine ortak bir kültür de oluşturulmuştur. Bu kongrenin farklı kültürleri benimsemek yerine zenginleşmeye çalışmak adına yardımcı olmasını umuyorum. Destek veren herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Onur Konuğu olarak davet edilen Marmara Üniversitesi Fransız Dili Eğitimi öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Gümüş’ün “Neden Frankofoni?” başlıklı sunumunda Gümüş, “Frankofoni nedir sorusuyla çok karşılaşıyorum. Frankofoni yalnızca Fransızca öğretimi değildir. Bir grameri, bir dili öğretmek değildir. Frankofoni 150 yıl kadar önce Onesime Reclus adında bir coğrafyada ortaya çıkmıştır.” şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından Prof. Dr. Hüseyin Gümüş’e plaket takdim edildi. Frankofoni Kongresi 3 gün boyunca devam edecek. 
adminadmin