Güncel
Giriş Tarihi : 20-08-2018 09:37   Güncelleme : 20-08-2018 09:37

ABD karşıtı ittifak büyüyor

ABD’nin Türkiye’ye karşı başlattığı savaş, tek kutuplu düzenin miadını doldurdu. Trump’ın dayatmacı politikalarını kabul etmeyen, ekonomik darbeye karşı çıkan Rusya, Çin, Fransa, Almanya, Venezuela, İran, Sırbistan ve Katar, Türkiye’nin yanında saf tutarak ABD’ye başkaldırdı.

ABD karşıtı ittifak büyüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın ara seçimler için sözde papaz olan casus Brunson’u bahane ederek uygulamaya koyduğu ekonomik darbe girişimi, 1989’da yıkılan Berlin Duvarı’nın ardından kurulan, milyonlarca Müslüman’ın yeraltı kaynakları için katledildiği tek kutuplu dünya düzeninin değişmesi güçlü bir cephe oluşturdu.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Trump’ın ekonomik savaşı açıktan ilan ettiği gün, ilk olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Putin, ABD’nin yaptırımlarının haksızlığına vurgu yaparken, işbirliğinin gelişmesinin önemine değinerek, Türkiye’nin yanında durduğunun altını çizdi.

Türkiye’ye şaşırtan mesaj ise FETÖ-PKK’ya verdikleri destek nedeniyle diplomatik sorun yaşadığımız Fransa ve Almanya’dan geldi.

İSTİKRAR İSTİYORLAR

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinin ekonomisi güçlü olan bir Türkiye’den yana olduğunu vurguladı ve yeni yatırımların sinyalini verdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da aynı şekilde Türkiye ekonomisinin istikrarını önemsediklerini aktararak, işbirliğinin gelişmesini istediğini iletti.

Avrupa ile ABD arasındaki Evanjelist-Kalotik çekişmesi de, buzdağının görünmeyen kısımlarından. Vatikan’ın kontrolündeki Katolik Avrupa, Siyonist Hristiyanlar’ın boyunduruğundan kurtulmak istiyor. Bunun içinde yeni bir düzen kurulması konusunda herkes hem fikir.

PUTİN'DEN AÇIK ÇEK

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Trump’ın ekonomik savaşı açıktan ilan ettiği gün ilk olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Putin, ABD’nin yaptırımlarının haksızlığına vurgu yaparken, işbirliğinin gelişmesinin önemine değinerek Türkiye’nin yanında durduğunun altını çizdi.

Erdoğan ve Putin, doların silah unsuru olarak kullanan ABD’nin çöküş sürecini hazırlayacak olan ticarette milli para kullanımı sürecinin hızlandırılması konusunda mutabık kaldı.

15 MİLYAR DOLAR

Putin’in siyasi desteğinin ardından bu sefer Katar’dan ekonomik adım geldi. Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn’in darbe girişiminden Türkiye’nin desteği ile kurtulan Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Başkan Erdoğan tarafından kabulünde 15 milyar dolar yatırım sözü verdi, piyasaları rahatlattı. Al Sani, Körfez firavunlarının baskısına rağmen Türkiye ile beraber yürümeye devam edeceğini dile getirdi.

İSTİKRARDAN YANALAR

Türkiye’ye şaşırtan destek ise FETÖ – PKK’ya verdikleri destek nedeniyle diplomatik sorun yaşadığımız Fransa ve Almanya’dan geldi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinin ekonomisi güçlü olan bir Türkiye’den yana olduğunu vurguladı, yeni yatırımların sinyalini verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da aynı şekilde Türkiye ekonomisinin istikrarını önemsediklerini aktardı, işbirliğinin gelişmesini istediğini iletti.

KATOLİKLER RAHATSIZ

Fransa ve Almanya’nın ABD’ye karşı tavrının sebebi yaşanan derin krizler. Trump’ın koyduğu ek vergiler iki ülkeyi de zora soktu, aynı şekilde NATO’da, G-7’de yaşanan tartışmalar krizi doruğa çıkardı.

İran ile yapılan Nükleer anlaşmanın bozulması da krizin bir diğer sebebi. Avrupa ile ABD arasındaki Evanjelist-Kalotik çekişmesi de buzdağının görenmeyen kısımlarından. Vatikan’ın kontrolündeki Katolik Avrupa, Siyonist Hristiyanları’n boyunduruğundan kurtulmak istiyor. Ayrıca İtalya’da Türkiye’ye desteğini açıklayan ülkelerden.

İRAN ÇIKIŞ ARIYOR

ABD’nin keyfi yaptırımlarının hedefi olan İran’da, Türkiye’ye karşı atılan rezalet adımlara tepki gösterdi. ABD’nin ambargosu nedeniyle dar boğaza giren İran, ülke içerisindeki ekonomik krizi yalnızca Türkiye’yle yapacağı ticaretle aşabileceğinin farkında. İran, Obama dönemindeki ambargoda Türkiye’nin yardımları sayesinde ayakta kalabilmişti. Bununla beraber milli para ile ticarete İran ekonomisinde kalıcı rahatlamanın neredeyse tek yolu…

YENİ BİR GÜÇ

ABD’nin hışmına belki de en fazla uğrayan ülke Venezuela. Geçtiğimiz haftalarda suikasttan son anda kurtulan Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, deyim yerindeyse sırtını Türkiye’ye dayamış durumda. Madoru, bu tezini “Türkiye'ye geldik çünkü Türkiye'ye inanıyoruz. Yeni bir gücün doğduğunu biliyoruz" sözüyle ifade etmişti.

TÜRKİYE'NİN YANINDAYIZ

ABD’ye karşı Türkiye ile dayanışma gösteren bir diğer ülkede şaşırtıcı şekilde Sırbistan. Ülkenin Dışişleri Bakanı Ivica Dacic, “Sırbistan hiçbir zaman Türkiye'ye karşı çalışacak bir koalisyonun içinde yer almayacaktır" diyerek taraflarını gösterdi.

TERS KUTUPLAR BİR ARADA

ABD’nin düşmanca, her anlamda birbirine zıt olan Çin, Rusya, Fransa ve Almanya’yı bile Türkiye’nin yanında birleştirdi.

Putin’in önceki gün yaptığı Almanya ziyareti bunu gösterirken, kısa süre içerisinde ABD’ye karşı en azından ekonomik olarak ortak adımların atılması muhtemel.

ABD’ye karşı Afrika, Asya ve Amerika kıtasındaki oluşan blokta henüz gün yüzüne çıkmış değil.

ABD YALNIZLAŞIYOR

ABD’nin müttefikleri ise yalnızca Siyonist İsrail, Ilımlı kukla Selman’ın yönettiği Suudi Arabistan, Diktatör Sisi’nin ülkesi Mısır, Osmanlı düşmanı Katar ve çapı yüzölçümünü geçmeyen Bahreyn ile sınırlı.

ABD’nin yalnızlığı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkent olarak tanımasının ardından Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapılan oylamada ortaya çıkmıştı. BM’de bütün ülkeler Kudüs Filistin’in başkentidir diyen Türkiye’nin etrafından birleşirken, ABD İsrail’in dışından ismi ilk defa duyulan ülkeleri yanında bulmuştu.

Küresel siyasetin dışında ABD ekonomik olarak ta zayıflıyor. 22 trilyon dolar borcu ABD’nin ihracat hacmi de her geçen gün eriyor.

Sabri İşbilen / Diriliş Postası

adminadmin