Genel
Giriş Tarihi : 11-08-2018 10:29   Güncelleme : 11-08-2018 10:29

ABD Uzay Ordusu Kuruyor!

ABD Uzay Ordusu Kuruyor!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, silahlı kuvvetlerin 6. kolu olarak bir "Uzay Kuvvetleri" kurulması için Savunma Bakanlığına talimat verdiğini açıkladı.

Beyaz Saray'da yapılan Ulusal Uzay Konseyi toplantısında Amerikan ordusunun yeni yapılanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Trump, ABD'nin sadece yeryüzünde değil, uzayda da etkin olması gerektiğini vurguladı. "Bu büyük bir adım. Hava Kuvvetlerimiz olacak, ayrıca Uzay Kuvvetlerimiz olacak; ayrı fakat eşit" açıklamasını yaptı.

Konuşmasının ardından orduya "Uzay Kuvvetleri" kurulmasına ilişkin talimatnameyi imzalayan Trump, ayrıca uzaydaki atıklar konusunda da ilgili birimlere yetki verdi.

Kararın Kongreden onay alması gerekiyor

Trump'ın bu kararı özellikle Amerikan Hava Kuvvetleri'ne zarar verebileceği gerekçesiyle eleştiriliyor. Karara ilişkin bütçenin Amerikan Kongresi'nde onaylanması gerektiğini hatırlatan Demokrat Partili Senatör Bill Nelson tepkisini twitter hesabından yaptığı paylaşımda ortaya koydu.

Trump mart ayındaki bütçe tartışmalarında da konuyu gündeme getirerek Rusya ve Çin gibi ABD'nin de ordu içinde ayrı bir uzay gücü oluşturması gerektiğini savunmuştu.

Başkan Trump geçtiğimiz Aralık ayında da astronotların yeniden aya gönderilebilmesini ve Mars'ta yeni bir görevin önünün açılamasını sağlamak üzere başka bir talimata imza atmıştı. Ayrıca hükümete ticari uzay uçuşları için de düzenlemeleri gözden geçirmesi talimatını vermişti.

ABD, uzayda kitle imha silahları bulundurmayı yasaklayan ve yalnızca ay ve diğer gök cisimlerinin barışçıl amaçlı kullanımına izin veren 1967 tarihli Dış Uzay Anlaşması'na taraf ülkeler arasında yer alıyor.

euronews

adminadmin