Gündem
Giriş Tarihi : 23-09-2016 09:54   Güncelleme : 23-09-2016 09:54

Abdülhamid İndirildi Osmanlı Çöktü

Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde, Milli Saraylar tarafından düzenlenen “Doğumunun 174. Yılında Sultan II. Abdülhamid ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu” Dolmabahçe Sarayı’nda başladı.

Abdülhamid İndirildi Osmanlı Çöktü

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, “Abdülhamid Han hal edilmeseydi güçlü bir devlet olarak tarih sahnesindeki yerimizi devam ettirecek, Meriç Nehri ile Ağrı Dağı arasına sıkışmayacaktık” dedi.

Osmanlı’nın en kudretli bir o kadar da muamma hükümdarlarından Sultan Abdülhamid Han doğumunun 174. sene-i devriyesinde TBMM bünyesinde Milli saraylar tarafından düzenlenen bir sempozyumla anıldı. Sempozyumun açılışına Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Vasip Şahin, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ve çok sayıda akademisyen ile vatandaş katıldı. Kahraman konuşma öncesi Sultan II. Abdülhamid Han ve Döneminden İzler Sergisinin açılışını da gerçekleştirdi. Programın açılışında bir konuşma gerçekleştiren Meclis Başkanı İsmail Kahraman, “Abdülhamid Han hal edilmeseydi, Meriç Nehri ile Ağrı Dağı arasına sıkışmayacaktık” dedi.

İNDİRİLMESEYDİ OSMANLI ÇÖKMEZDİ

Dolmabahçe Sarayı’nın kabul salonunda gerçekleşen sempozyumun açılışında konuşan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Abdülhamid Han gibi bir hükümdarın her zaman akıllarda olması gerektiğini belirtti. Kahraman, “Öncü kişilerimizi doğum ve ölüm yıldönümlerinde anmak daha doğrudur. Nitekim dünyadaki tatbikatta budur. Milletler büyük şahsiyetlerinin doğum günlerinde anmaktadırlar. Doğum günleri şenlik ve neşe günleridir. Bizde bu vesileyle Sultan II. Abdülhamid’i doğumunun 174. yıldönümünde coşku ve sevinçle anacağız” dedi Abdülhamid Han’ın hal edilmesinin büyük bir hata olduğuna dikkat çeken Kahraman, “Sultan II. Abdülhamid Han’ın uyguladığı siyaset Osmanlı Devleti’nin yıkımını geciktirdi, ittifak halindeki haçlı zihniyetinin Osmanlı Devleti üzerindeki emellerine ulaşmasını erteledi. Hal edilmeseydi, güçlü bir devlet olarak tarih sahnesinde yerimizi devam ettirecek, Meriç Irmağı ile Ağrı Dağı arasında sıkışmış olmayacaktık. Çöküş süreci olarak nitelenen bir dönemde icra etmiş olduğu iç ve dış politikayla devletin ayakta kalmasını sağlamış, onların yanı sıra eğitim, kültür ve sanayi hamleleriyle gerçekçi bir kalkınma ve ilerleme politikası izlemiştir” ifadelerini kullandı.

GENÇ NESİLLERE IŞIK TUTACAK

Sultan II. Abdülhamid Han’ın yakın tarihimizin en zor ve meşakkatli dönemlerinde devlet başkanlığı görevini yaptığını belirten Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail, “Yapmış olduğumuz sempozyumda Sultan II. Abdülhamid ve dönemini çeşitli yönleriyle ele alacağız. Umarım ve temenni ederim ki bu sempozyum tarihimize katkı sağlayıp, ışık tutar ve genç nesillere tarih şuuru verme noktasında mütevazı bir girişim olur” dedi.

TARİH ŞUURUNU AŞILAYACAK

Osmanlı Devleti kurmuş olduğu teşkilat yapısıyla günümüzde de takdirle karşılanmaktadır ve ilgi noktası olmaya devam ettiğini belirten Kahraman, “Gençlerimizin bir kısmı tarihimizden ve geçmişimizden yoksun bir şeklide yaşamlarını sürdürmektedir. Hatta en yakın tarihini bile bilmiyor.  Bilmeyenler de uyduruyor. Hafızasını yitiren bir millet kültür ve benliğini yitirmiş bir millettir. O nedenle tarihi bilmek zorundayız. İşte bu sempozyumu tarih şuuru ve tarih bilincini yeniden ortaya çıkarmak için atılmış bir adımdır” diye konuştu

Gerçekleştirilecek sempozyum hakkında bilgi veren Kahraman, “Sempozyum kapsamında dönemin ekonomik durumu yönetim biçimi, dış politikası, ebedi ve sanat akımları, önde gelen sanatçıları ve şairleri, sosyal ve dini hayatı, eğitim politikaları, basın ve fotoğrafçılığın gelişimi, şehircilik gibi alanlarda derin bilgilere sahip olacağız. Yine bu çerçevede sergi ve konser faaliyetlerinin yanı sıra Sultan II. Abdülhamid’i ele alan belgeselin gösterimi yapılacak.

Akit

adminadmin