Genel
Giriş Tarihi : 23-02-2019 12:19   Güncelleme : 23-02-2019 12:19

Abdülhamid’in Sır Kutusu Tahsin Paşa Hain mi!

Abdülhamid’in Sır Kutusu Tahsin Paşa Hain mi!

TRT 1 ekranlarında yayınlanan Payitaht “Abdülhamid” dizisinde son bölümde yaşanan bir hadise ve seyircinin aklında soru işareti oluşturdu. Sultan Abdülhamid’in ‘sır kutusu’ olarak bilinen Tahsin Paşa tarihte Jön Türklere katılarak ihanet mi etti? Sorusunu akıllara getirdi...

Tarihte Sultan II. Abdülhamid Han’ın sırdaşı ve kendisine en yakın isim olarak bilinen Hasan Tahsin Paşa karakteri, TRT 1’de ekranlara gelen Payitaht “Abdülhamid” dizisinde Bahadır Yenişehirlioğlu tarafından oynanıyor.

Ekranlara gelen son bölümde Abdülhamid’in, Jön Türklerin hain oyunlarına karşı düzenlediği siyasi bir hamle Tahsin Paşa’nın tüm şüpheleri üzerine çekmesine yol açtı.

Tamamen tarihe bağlı kalmayan dizide ne olur bilinmez lakin gerçekte Tahsin Paşa bir hain değildi…

HASAN TAHSİN PAŞA GERÇEKTE KİMDİR? JÖN TÜRKLERLE BAĞLANTISI OLMADI

1859 yılında dünyaya gözlerini açan, Osmanlı Devleti’nin mümtaz bürokratlarından Hasan Tahsin Paşa…

Babası Mesud Efendi’dir. Tahsin Paşa, Rüştiye’de tahsilini tamamlamasının ardından sırasıyla, Sadaret Mektubî Kalemi, Dahiliye Nezareti Mektubî Kalemi, aynı kalemde başkâtiplik ve Bahriye Nezareti Mektupçuluğu görevlerini layıkıyla yerine getirdi.

Yeteneği, liyakat ve dürüstlüğü Ulu Hakan Sultan II. Abdülhamid Han tarafından keşfedilen Hasan Tahsin Paşa, Mabeyn Başkatipliği görevine getirildi.

Osmanlı Devleti’nin iç ve dış hainlerin fitneleriyle yıkılma sürecine girdiği dağılma döneminde 33 yıl boyunca Hilafet sancağını ayakta tutan Sultan II. Abdülhamid zamanında görevini başarıyla ifa eden Tahsin Paşa, II. Meşrutiyet'in ilanından sonra İttihat ve Terakkiciler tarafından Serasker Mehmed Rıza Paşa, Râtıb Paşa, Zeki Paşa ve Şehremini Reşid Paşa ile birlikte Sakız Adası'na sürgün edildi.

Affedilerek sürgünden dönen Tahsin Paşa’nın Jön Türklerle hiçbir münasebeti yoktur. Cumhuriyet’in ilanından sonra Tekel Tütün  Deposunda baş katiplik görevine getirilen Paşa, 1930 yılında Hakk’a kavuşmuştur.

Diriliş Postası

adminadmin