Güncel
Giriş Tarihi : 17-07-2019 09:32   Güncelleme : 17-07-2019 09:32

AB’ye cevap: Oruç Reis Akdeniz’e!

Türkiye, Doğu Akdeniz’de 3 gemi ile yaptığı arama ve sondaj faaliyetlerine “Dur” demek için “Yaptırım” kartını açan Avrupa Birliği’ne rest çekti. AB’nin tehdidine karşı Oruç Reis Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arayan dördüncü Türk gemisi olacak.

AB’ye cevap: Oruç Reis Akdeniz’e!

 

Doğu Akdeniz’deki petrol ve doğalgaz çalışmaları konusunda Türkiye-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Yunanistan-Güney Kıbrıs Rum Kesimi (GKRY) arasında yaşanan gerilimde Yunan-Rum tarafının yanında yer alan Avrupa Birliği’nin (AB), önceki gün Türkiye’ye karşı bir dizi yaptırım kararını görüştü. Cezai müeyyide şeklinde tanımlanan ve 4 başlıkta toplanan yaptırımlar; Ankara’nın 2020’de alması öngörülen mali yardımlarda kesintiye gidilmesini, ortaklık konseyi gibi ekonomi ve ticari ilişkilerle ilgili kurumsal ve üst düzey her türlü diyaloğun askıya alınmasını içeriyor.

Türkiye geri adım atmadı

Bu gelişmeler, beklendiği gibi Yunanistan ve GKRY kanadında sevinçle karşılansa da AB’nin aldığı bu kararlar Türkiye’ye geri adım attıramadı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yaptırımlara karşı yaptığı “Ciddiye almaya gerek yok. Böyle kararlar alırsanız faaliyetlerimizi artıracağız. Doğu Akdeniz’de üç gemimiz var, dördüncüyü de yollayacağız” yorumu Yunanistan ve GKRY’de şok etkisine sebep oldu.

“Erdoğan hepsini parmağında oynatıyor”

Facebook ve Twitter gibi mecralarda Yunanlar’ın yaptığı yorumlarda, “Türkiye, AB’yi dikkate almıyor. Yaptırımlar hiçbir işe yaramayacak. Erdoğan hepsini parmağında oynatıyor” çizgisinde görüşlerin yoğunluğu dikkat çekti. Bütün dünya Türkiye’nin AB yaptırımlarına nasıl cevap vereceğini beklerken, Bakan Çavuşoğlu’nun “Dördüncü gemiyi de göndeririz” açıklamasını takiben Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den müjde geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yaptırımlara karşı yaptığı “Ciddiye almaya gerek yok. Böyle kararlar alırsanız faaliyetlerimizi artıracağız. Doğu Akdeniz’de üç gemimiz var, dördüncüyü de yollayacağız” yorumu bir anlamda sürecin tuzu biberi oldu. Çavuşoğlu’nun ifadelerinin paylaşıldığı haberin altına “Türkiye geri adım atmayacak. Bizimkiler (Yunan Dışişleri) de sevinmeye devam etsin” türü yorumlar yapıldığı görüldü.

Oruç Reis de Akdeniz’e gidecek

Bakan Sönmez yaptığı açıklamada, "Ağustos 2017'den bu yana Karadeniz ve Marmara'da sismik araştırmalarını sürdüren MTA Oruç Reis Sismik Araştırma Gemimiz de Marmara Denizi'ndeki çalışmalarının hemen ardından Akdeniz'deki sismik araştırmalarını yapmak üzere bölgeye gönderilecek" ifadelerini kullandı.

Türkiye, Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Arama Gemisi’nin yanı sıra, Yavuz ve Fatih gemileri ile Doğu Akdeniz’de arama ve sondaj faaliyeti yürütüyor. Bin 500 metre derinlikte inceleme yapabilen, 15 bin metre derinlikten jeolojik görüntü alabilen, sudan ve tabandan numune alarak gemide analiz yapabilme imkânına sahip ve İlk yerli ve milli sismik araştırma gemisi olarak öne çıkan MTA Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin de Doğu Akdeniz’e gönderilmesi ile Türkiye’nin faaliyetleri daha da hızlanacak.

Ana akım medya suskun

Burada dikkat çeken nokta ANT1, SKAİ gibi büyük televizyon kanallarının 7 Temmuz’da iktidara gelen merkez sağcı başbakan Kyriakos Miçotakis’i desteklemesi. Aleksis Çipras döneminde hükümeti ve dış politikasını sürekli eleştiren söz konusu kanallar ve Kathimerini gibi ana akım gazeteler, Miçotakis döneminde eleştirinin dozunu en aza indirgedi denilebilir. Dolayısıyla yaptırımların bir işe yaramayacağı görüşü bu kanallar ve gazetelerde pek dillendirilmiyor

Batuhan Gülşah / Diriliş Postası    

adminadmin