Güncel
Giriş Tarihi : 13-01-2020 12:06   Güncelleme : 13-01-2020 12:06

Af Yasası Ne Zaman Çıkacak?

Af ne zaman çıkacak? Kamuoyunda af yasası olarak adlandırılan ceza infaz düzenlemesi değişikliği için gözler Meclis'te. Af yasası ve ceza indirimi son dakika gelişmelerine haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz. İşte tüm merak edilenler.

Af Yasası Ne Zaman Çıkacak?

Mahkum ve mahkum yakınlarının gözü Meclis'ten gelecek af yasası ve ceza indirimi haberlerine çevrildi. Af son dakika 2020 yeni gelişmeler var mı? Af yasası ve ceza indirimi son durum ne? Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 2020 bütçe görüşmelerinden sonra araya gitmişti. Meclis 14 Ocak’ta yeniden çalışmalarına başlıyor. Af yasasının ne zaman Meclis gündemine geleceği de merak edilmekte. Yargı paketinin 2.'si ise TBMM'de yeni gündem olacak. Buna göre İnfaz düzenlemesi gibi başlıklar görüşülmeye başlanacak.

 

Af yasası ne zaman çıkacak?

39 maddelik ilk yargı paketi geçtiğimiz gün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Şimdi gözler ikinci yargı paketine çevrildi. 30 maddeden oluşan ikinci yargı paketi TBMM Başkanlığı'na sunulacak.

 

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, ikinci pakete ilişkin takvimin belli olup olmadığının sorulması üzerine, tarihin Meclisin gündemi ve yoğunluğuna bağlı olarak netleşeceğini kaydetti. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, af teklifinin ikinci infaz paketiyle birlikte ekim ayının sonunda aralık ayının başında Meclis'e geleceğini söylemişti.

 

Af yasasında kim ne söyledi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Yargı Reform Stratejisi kapsamında ikinci yargı paketi hazırlıkları hız kazandı. 2020 yılının başında Meclis gündemine gelmesi beklenen yargı paketine ilişkin hazırlıklar AK Parti MYK’sında ele alındı. Edinilen bilgiye göre Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve AK Parti’nin hukukçu kurmayları MYK’ya hazırlıklar hakkında bilgi verdi. Düzenlemenin içeresinde infaz yasasına ilişkin değişiklikler de yer alıyor. İnfaz yasası kapsamında basit suçlarda çocuklu kadınlara ve 65 yaşın üstündeki hükümlülere ev hapsi getirilecek. Suçun kapsamına göre cezalarda düzenleme yapılacak. Bir paket kaçakçılık yapan ile bir ton kaçakçılık yapana verilen cezalar aynı olmayacak.

 

"Cezaevleri çok doldu hadi boşaltalım diye bir indirim yapılmaz"

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş af yasasına ilişkin olarak şunları söylemişti: “Adalet Bakanlığımız iyi bir çalışma yaptı. Partide de daha evvel konuşuldu. Bakanlar Kurulu’nda da konuşuldu. İlgili bürokratlar ve diğer partilerle de gerekli görüşmeler yapıldı. Biliyorum.  Dolayısıyla belirli bir noktaya geldi. Son çalışmalar yapılacak. En kısa zamanda infazla ilgili bu düzenlemenin gündeme geleceğini biliyorum. Tabi bunu bir af gibi görmemek lazım. Bu bir infaz indirimidir. Burada da esas ana fikir şudur; “Cezaevleri çok doldu. Hadi boşaltalım.” diye bir indirim yapılmaz. Mühim olan cezayla caydırıcılık arasındaki dengenin oluşturulmasıdır.” MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Partimizin, cinsel istismar veya terör suçlarına nasıl yaklaştığı kuşku ve tartışma götürmeyecek aleniliktedir. Cumhur İttifakı çatısı altında tezat ve tersliklerin yaşanmaması, konunun istismar edilmemesi maksadıyla 24 Eylül 2018 tarihli kanun teklifimizi bugünden itibaren beklemeye aldığımızı önemle ifade etmek isterim" dedi.

YeniAkit

Recep YAZGANRecep YAZGAN