Röportaj
Giriş Tarihi : 02-07-2020 16:31   Güncelleme : 02-07-2020 18:10

Afrika Sıcakları Kapıda!

Hafta sonundan itibaren artan hava sıcaklıkları bu hafta boyu Türkiye'yi etkisi altına alacak.

Afrika Sıcakları Kapıda!

Aşırı sıcağın güneş çarpması ve beyin kanamasına neden olabileceği uyarısında bulunan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kenan Kıbıcı, "Korunması gereken grup 5 yaş altındaki çocuklar ve 65 yaşın üzerindeki erişkinler. Bunun dışında tansiyon, şeker, böbrek ve kanser hastalarının sıcağa maruz kalmamaları gerekiyor." dedi.

Yaz aylarının gelmesiyle sıcakların mevsim normallerinin üstüne çıkması bekleniyor.Geçtiğimiz haftalarda yağmur ve su baskınlarının yaşanmasının ardından şimdi sırada afrika sıcakları var.

Aşırı sıcakların beyin kanamasına ve güneş çarpmasına yol açacağından dolayı riskli yaş grubu ve kronik rahatsızlığı bulunanların 10.00 ve 16.00 arasında dışarı çıkmamaları konusunda uzmanlar uyardı.

 

Halsizlik en önemli belirti!

Sıcak çarpmasının ardından en önemli belirtinin halsizlik olduğunu vurgulayan uzmanlar  "Sıcak bitkinliği tablosu genelde halsizlik, bitkinlik, konsantrasyon bozukluğuyla kendisini gösterir. Daha ileri seviyede ise kişi çok yoğun bir biçimde sıcağa maruz kalmışsa yani saat 10.00 ile 16.00 arasında çok uzun süre güneş altında kalmışsa vücut üzerindeki deride bozulma meydana gelir. Bunun sonucunda da deride aşırı sıcaklık artışı nedeniyle kızarıklıklar meydana gelir. Daha da ileri safhaya giderse beyindeki sıcaklık merkezini etkiliyor. Normalde 36-36,5 derece olan vücut sıcaklığımız 40-41 derecelerin üzerine çıkıyor. Bu durum vücudumuzdaki tuz, sodyum gibi birtakım elektrolitlerin kaybına neden oluyor. Bu da beyinde ve böbreklerde ciddi hasarlara neden oluyor. Sıcak çarpması oluştuğunda kişide önce halsizlik, bitkinlik, yorgunluk fakat daha sonrasında şiddetli baş ağrısı olabiliyor. Bu hastalıkta da bulantı ve kusma meydana geliyor ama beyin kanamasındaki gibi şiddetli ve şuuru kaybettirecek türde olmuyor" ifadelerini kullandı.

 

Sıcak havalardan etkilenmemek için ne yapmalıyız?

Belirtilen saatlerde güneş altında bulunmamak gerekmektedir.Bununla beraber gün içinde mümkün olduğunca sıvı alınmalıdır.Şapka kullanmak,gözlük takmak ve şemsiye altında oturmak ve aşırı ağır yiyeceklerden de kaçınmak gerekiyor.

Recep YAZGANRecep YAZGAN