Sağlık
Giriş Tarihi : 28-05-2020 18:01   Güncelleme : 28-05-2020 18:07

Ağrı Kesici Nasıl Kullanılmalı

Uzm.Dr.Abdurrahman Çokay , "Hekim önerisi olmadan gelişi güzel ağrı kesici kullanmak hastalığı maskeleyip yanlış teşhişlere yol açabilirken; Uzun süre( yıllarca) haftanın çoğu günleri ağrı kesici kullanılması tıp dilinde Analjezik Nefropatisi denen ve sonu diyalize kadar varan son dönem böbrek yetmezliği ile sonuçlanabildiği gibi bazen tek bir ağrı kesici aşırı duyarlılık (allerji) sonucu böbrek hastalığı yapabilir." bilgisini verdi.

Ağrı Kesici Nasıl Kullanılmalı

Uzm.Dr.Çokay,  "Ağrı kesicilerin  tok karnına kullanımı mide üzerine olan yan etkisini azaltabilir. Ağrı kesiciler , alkol ile kesinlikte alınmamalı ve bitkisel ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.Akut karaciğer yetmezliği sonucu ölüm ile sonuçlanabilir. " diye ekledi.

Uzm.Dr. Abdurrahman Çokay, "Nsaid diye tıp dilinde tabir edilen bir grup ağrı kesici ilaçlar tansiyon yükselmesi,kalp krizi,kalp yetmezliği,böbrek hastalığı,mide kanaması,elektrolit dengesizliği yapabilir.” dedi.

Ağrı kesici kullanımı için önce hekime başvurulması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Çokay, “Diğer ilaçlarla etkileşimleri nedeni ile kalp ve  böbrek hastalıkları ağrı kesici kullanmadan önce mutlaka  doktora danışmalıdır. Organ nakli hastalarında ağrı kesiciler, organ reddini önleyen ilaçların kan seviyesini etkileyerek organ reddine kadar varan olumsuzluklara yol açabilir." şeklinde konuştu.

 

adminadmin