Röportaj
Giriş Tarihi : 01-11-2016 09:14   Güncelleme : 01-11-2016 09:14

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Samsun İl Müdürü Tekin Balcı; Anne Şefkatinde Müdürlük

Samsun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesindeki 6 çocuk kuruluşunda 448 çocuğumuz koruma ve bakım altında bulunmaktadır.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Samsun İl Müdürü Tekin Balcı; Anne Şefkatinde Müdürlük

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Samsun İl Müdürü Tekin Balcı ile evde bakım parası ve sevgi evlerinde kalan çocuklar hakkında merak edilenleri konuştuk.

EVDE ENGELLİ BAKIM HİZMETİNDEN KİMLER NASIL FAYDALANABİLİR?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Samsun İl Müdürü Tekin Balcı, engelli evde bakım hizmetlerinden yararlanmak için bazı kıstaslar olduğunu belirterek,  “Engelli evde bakım hizmetinden faydalanacak kişi sayısını belirlerken bazı kıstasları göz önünde bulunduruyoruz. Bu kıstaslar; ağır engeli olduğuna dair belgenin olması, aile bireyleri her türlü gelirleri toplamı evde yaşayan birey sayısına bölündüğünde birey başına düşen gelirin bir aylık net asgari ücretin 2/3’ünden az olanlar yani bugünkü asgari ücrete göre 785 TL olup olmadığına bakılıyor. Engelli kişinin başkasının yardımı ve bakımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek düzeyde olması yani tuvalet, beslenme ihtiyacını, giyinip soyunabilme, merdiven inip çıkabilme gibi durumlara bakarak kişilere bu hizmet veriliyor. Bu hizmetten yararlanmak isteyen vatandaşlarımızın en yakın Sosyal Hizmet Merkezlerimize Başvurmaları gerekmektedir” dedi.

SAMSUN’DA YÜRÜTÜLEN ÇOCUK HİZMETLERİ?

Samsun’da çok sayıda çocuğa aile şefkati vermeye çalıştıklarını söyleyen Balcı, “İl Müdürlüğümüze bağlı çocuk kuruluşlarımızın temel amacı, çocuklarımızın topluma kazandırılmasıdır. Hal böyle olunca biz, aile ortamında bunu yapamıyorsak, aile ortamına benzeyen başka bir ortam yaratmaya çalışıyoruz. Kurum bakımından önce ilk etapta, ailenin çocuğundan ayrılmasını engellemeye çalışıyoruz. Eğer başka sıkıntılar varsa, çocuğu kurum bakımına almadan önce, öncelikle çocuğun durumuna göre evlat edindirme hizmetimizle birlikte onlara uygun ailelerle bir araya gelmelerini sağlıyoruz. Eğer çocuk evlat edindirmeye uygun değilse, “Koruyucu aile” olarak uygun görülen ailelerimize çocuklarımızı veriyoruz. Samsun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesindeki 6 çocuk kuruluşunda 448 çocuğumuz koruma ve bakım altında bulunmaktadır” diye söyledi.

SAMSUN’DA KORUYUCU AİLE PROJESİ?

En güzel sevginin aile sevgisi olduğunu söyleyen Tekin Balcı,  “’Koruyucu Aile’ kavramı 1983 yılında kabul edilen 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu’nda yer almasına rağmen 2012 yılına kadar pek fazla duyurulamamış ve bu nedenle halk tarafından çok fazla kabul görmemiştir. “2012 yılında “Koruyucu Aile” kavramı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen “Gönül Elçileri Projesi”nin birinci alt bileşeni olarak halka tanıtılmış ve büyük bir ivme kazanmıştır. “Gönül Elçileri Projesi” başlamadan önce Samsun’daki koruyucu aile sayısı 44 idi, koruyucu aile yanındaki çocuk sayısı 47 iken şuan koruyucu aile sayısı 119’a, koruyucu aile yanındaki çocuk sayısı 132’ye ulaşmıştır. Şu an Türkiye’de Koruyucu Aile sıralamasında ilimiz 7. sırada yer almaktadır. Hedefimiz ilk 5 arasına girmektir. Koruyucu aile sayımızı artırmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki, bir çocuğun yetişebileceği en iyi yer aile yanı, bir çocuğa verilebilecek en değerli sevgi anne sevgisidir” şeklinde ifade etti.

AİLE VE TOPLUM HİZMETLERİ ADINA YÜRÜTTÜĞÜMÜZ FAALİYETLER?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Samsun İl Müdürü Tekin Balcı, “Aile yapısının ve değerlerinin korunması, güçlendirilmesi ve ailenin sosyal refahının artırılması bizim en öncelikli hedefimizdir. Bu gayemiz çerçevesinde aileye ve topluma yönelik koruyucu, önleyici, eğitici, geliştirici, rehberlik ve rehâbilite edici hizmetlerimiz bulunmaktadır. Bu hizmetler çerçevesinde aile eğitim programları, madde bağımlılığı, kız-ergen sağlığı ve iletişim becerileri, toplumsal cinsiyet ve aile içi şiddet ve iletişim, çocuk, genç, engelli ve yaşlılar ile iletişim, evlilik öncesi eğitim, iletişim becerileri, koruyucu aile eğitimleri, aile içi iletişim seminerleri gibi eğitimlerle ailelerimizin ve toplumumuzun güçlenmesine destek sağlıyoruz. Aynı zamanda psikososyal desteğe ihtiyacı olan aile, genç, çocuk, engelli ve yaşlılara danışmanlık hizmetleri veriyor, gençlerimizin kişisel becerilerini geliştirici hizmetler veriyoruz. Diğer yandan ailelerde yaşanan şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma evresine gelmiş kişilere boşanma öncesi, boşanma süreci ve boşanma sonrası olmak üzere danışmanlık veriyoruz.”

“Yukarıda saydığımız hizmetlerimizin yanı sıra engelli evde bakım ücreti, sosyal ekonomik destek, kurum bakımı, koruyucu aile, evlat edindirme hizmetlerimiz de mevcut. Şu an ilimizde ikamet eden ağır engeli olup başkasının bakımına muhtaç olan 9.973 engellimize ve bakıcısına evde bakım ücreti veriyoruz. Diğer yandan “Aileye Dönüş ve Aile Yanında Destek Projesi” kapsamında 1928 çocuğumuzu kurum bakımına almak yerine aile yanında ekonomik olarak destekliyoruz. Yine bu kapsamda şu an Samsun’da 132 çocuğumuzun 119 koruyucu aile yanında büyümesi sağlanmaktadır. Bunun dışında yine yatılı hizmetlerimiz mevcut. Samsun’da şu an 2 kadın konuk evi, 1 Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi, 1 yetiştirme yurdu, 1 çocuk evleri sitesi, 2 çocuk destek merkezi, 37 çocuk evi, 1 sevgi evi ve 4 huzurevi bulunmaktadır. Bu saydığımız resmi kurumların yanı sıra denetimi bizim tarafımızdan sağlanan 7 özel bakım merkezi, 1 belediye huzurevi, 1 özel huzurevi ve 43 kreşimiz şehrimizde engellilerimize, yaşlılarımıza ve çocuklarımıza hizmet vermektedir” şeklinde konuştu.

MÜLTECİLERE YÖNELİK HİZMETLERİMİZ?

Son dönemlerde Türkiye’ye çok sayıda göçmen gelmesiyle en fazla merak konusu olan konuların başında yer alan mülteci hakları konusuna Balcı şu cümle ile açıklama getirdi, “Geçici kimlik numarası bulunan mülteciler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının yararlandığı tüm hak ve imkânlardan yararlanma hakkına sahiptir. Bizlerde kurum olarak ülkemize zorunlu göç eden mültecilere elimizden geldiği kadarıyla değişik yardımlarda bulunuyoruz. Savaşların açtığı yarayı, kadın ve çocuklar en derinden hissediyor. Bölgedeki savaş ortamından dolayı ülkemize gelen mülteci sayısı 2,5 milyonu aştı. Suriyelilerin yüzde 80'i ise Türkiye'de yaşamak istiyor. Bakanlık olarak kadınlar ve çocuklar, hedef kitlemiz. Tabii ki engelliler, yaşlılar da bunun içerisinde. Tabiiyetine bakılmaksızın tüm çocukların koruması 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nun yasal çerçevesi ile sağlanmıştır. Dolayısıyla, ulusal yasal sistemin ilkesel olarak refakatsiz ve ayrı düşmüş mülteci çocuklar dâhil Suriyeli çocukların koruma ihtiyaçlarını ele alma kapasitesi vardır. Artan Suriyeli mülteci sayısı devlet kurumlarının saptanmış refakatsiz çocukların artan ihtiyaçlarını karşılamaya devam etme kapasitesini etkilemektedir. Bu itibarla, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak bu çocukların ihtiyaçlarını karşılamak için yasal çerçeve altında alternatif düzenlemeler aramaktadır. Geçici koruma yönetmeliği Madde 23 (4) uyarınca refakatsiz çocuklar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı koordinasyonunda barındırılır. Fakat uygun koşullar sağlandığında refakatsiz çocuklar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kontrolünde geçici barınma merkezlerindeki (kamplar) ayrı alanlarda AFAD ile işbirliği yapılarak barındırılabilir. Çocuklar ile ilgili tüm işlemlerde çocuğun yüksek yararı gözetilir. Mevcut yasal çerçeve altında Suriyeli çocukların makamlara kaydına bağlı olarak temel eğitimin yanı sıra tıbbi bakım saptanan refakatsiz ve ayrı düşmüş Suriyeli çocuklara sağlanır” sözü ile vurgu yaptı.

Gül Gülsüm GÜNDÜZ

 

adminadmin