Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 02-07-2020 17:43   Güncelleme : 02-07-2020 17:43

Allah Selamet Versin

Allah Selamet Versin

Yüzyıllardır Türk denizcilerinin dillerinden düşürmediği kelimeler vardır. “Bismillah vira”, “Bismillah fundo” ve “Bismillah Salvo Ateş” gibi emirleri sadece Türkler kullanırlar. Ne yazık ki diğer Müslüman denizciler işlerini yaparken dini terimleri ilave ederek kullanmazlar.

Hem Bahriyede hem de ticaret gemilerinde en çok kullanılan bir diğer söz ise "Allah selamet versin" cümlesidir. Her köprüüstüne çıkışta birisi kendisini tanıtmadan önce bunu söyler. Eğer söylemezse gemiciler tarafından hoş karşılanmaz. İşte bu söz üzerinde biraz durmak gerekiyor.

Türk denizcilerinin "selam" kelimesine verdiği önem şüphesiz dine dayalıdır. Çünkü denizleri çekip çeviren Rabbimizin her şeye gücü yettiği ve denizlerin sakin ve selâmetli olması için sadece Ona yalvarması gerektiğini bilirler.

İslam kelimesi “silm “kelimesinden gelir ve sulh, sükûnet, barış ve refah anlamındadır. Selam kelimesi de aynı kökten gelir. O halde “İslam barış dinidir” denilse yanlış olmaz. İslam kelimesini Rabbimizi tanıyarak iman etmek ve ona ibadet etmek şeklinde de anlayabiliriz.
Selamı yaymak aynı zamanda İslam’ı yaymak demektir. Sonuç olarak bu sayede insanlığın barış huzur ve esenliği için gayret edilmiş olur. "Selamı yayınız Hadis-i Şerifini" bu şekilde de anlayabiliriz.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN