Eğitim
Giriş Tarihi : 02-08-2014 13:42   Güncelleme : 02-08-2014 13:42

AMELİYAT OLMADAN ÖNCE MUTLAKA OKUYUN!

Türkiye’de gereksiz ameliyat oranının yüzde 30’dan fazla olduğunu ileri süren Prof. Dr. Ömer Kuru, “Maalesef ülkemizde yanlış bir denklem var: Her bel ağrısı eşittir bel fıtığı, o da eşittir ameliyat şeklinde. Böyle bir denklem kurulmaktadır. Bu son derece yanlıştır” dedi.

AMELİYAT OLMADAN ÖNCE MUTLAKA OKUYUN!

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı ve Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Kuru, bel fıtığının Türkiye’de çok sık görüldüğünü hatırlatarak, önemli açıklamalarda bulundu.

Her bel ağrısının bel fıtığı olmadığını, her bel fıtığının da ameliyat edilmesinin yanlış olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ömer Kuru, “Maalesef ülkemizde yanlış bir denklem var: Her bel ağrısı eşittir bel fıtığı, o da eşittir ameliyat şeklinde. Böyle bir denklem kurulmaktadır. Bu son derece yanlıştır. Çünkü bel ağrılarının ancak yüzde 5’inden azında bel fıtıkları oluşur. Ve bunlarında çok az bölümünde ameliyat gerekir. Ameliyat gereken hastalar nörolojik bulgusu olan, refleks kusuru olan, bacaklarında kuvvet kaybı olan hastalardır. Bunların ameliyat edilmesi gerekir. Bunlar yok ise şayet sadece bel fıtığı ve ağrı var diye hastanın ameliyata gönderilmesi gerekmez. Ülkemizde gereksiz ameliyatların oranı yüzde 25-30’dan fazladır. Dolayısıyla bu hastalar gereksiz yere bir ameliyat riski ile karşı karşıya kalmaktadır” diye konuştu.

“UYKUDAN HASTAYI UYANDIRAN İLTİHAPLI BEL AĞRISINDA TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ”

Erişkin nüfusun yüzde 65-80’i yaşamlarının bir döneminde bel ağrısından yakındığını ifade eden Kuru şu bilgileri verdi: “Bu bel ağrılarının yüzde 90’dan fazla mekanik bel ağrıları. Mekanik bel ağrıları ne demek? Omurgayı oluşturan omurların, disklerin, bağların, kasların aşırı zorlanması ya da bel fıtığında olduğu gibi deforme olması sonucu oluşan ağrılara biz mekanik bel ağrıları diyoruz. Bunlarda genellikle sonuç kötü değil. 6 ila 8 haftada fizik tedavi ve medikal tedavi ile ilaçlarla genellikle iyileşip yaşamlarına kavuşabiliyorlar. Ancak yüzde 10 kadar bel ağrısında sistemik nedenler yani bir enfeksiyon hastalığı olabilir, kanserlerden tümörlerden kaynaklanan kötücül hastalık olabilir, ya da iltihaplı bel ağrısı olabilir. Bunların sonuçları önemli. Bunlara dikkat etmek lazım. Bunlar arasında özellikle önemli olan romatizmal bel ağrısı olarak da tariflenen iltihaplı bel ağrısı. Bunun belirtileri biraz daha farklıdır. Normalde bel ağrılı hasta istirahat ettiği zaman ağrısı geçer, hareket ettiği zaman ağrısı artar. Halbuki iltihaplı bel ağrısında hasta istirahat ettiği zaman ağrısı geçmez aksine ağrısında kötüleşme olur. Egzersiz bu tür hastalara iyi gelir. İltihaplı bel ağrısında hastayı gece uykudan uyandıran ağrı vardır. Yani gece uyumakla, yatmakla, istirahat etmekle hastanın ağrısı geçmez, aksine gece uykudan hastayı uyandıran ağrıya sahiptir. Bu özellikleri taşıyan hastalara mutlaka daha ileri tetkiklerle, görüntüleme yöntemleri ile gerekiyorsa MR’la teşhisinin doğru bir şekilde konulması gerekir.”

adminadmin