Analiz
Giriş Tarihi : 06-02-2014 16:11   Güncelleme : 06-02-2014 16:11

AMERİKALI KADININ GİZEMİ ÇÖZÜLDÜ

Cassandra Carraway’in üst düzey görüşme yapamaması dikkat çekti.

AMERİKALI KADININ GİZEMİ ÇÖZÜLDÜ
 ABD Elçiliği Siyasi Bölüm Diplomatı Cassandra Carraway'in Samsun'a gelişi ve temasları Samsun kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı. Carraway'in gelişi Samsun basınında da irdelenmiş, kentin siyasi nabzını yokladığı iddia edilmişti.
 
SOHBET TARZINDA NİYET OKUMA
 
Cassandra Carraway'in ziyaretinin sır perdesi çözüldü. Carraway'in, yaptığı özel görüşmelerle ülke gündemini ilgilendiren konularda yerel dinamiklerin düşüncelerini öğrenmek için çalışma yaptığı ortaya çıktı. Sohbet tarzında gerçekleşen görüşmelerle muhataplarının Türkiye'de özellikle son dönemde yaşanan gelişmelerle ilgili düşüncelerini öğrenmeye çalışan Carraway'in aldığı bilgileri ABD Büyükelçiliği'ne rapor edeceği iddia ediliyor. Elde edilen bilgilerin, ABD'nin Türkiye'de son dönem yaşanan gelişmelerle ilgili nasıl bir konumlanma yapacağını belirlemek için kulanılacağı belirtiliyor.
 
DÜĞMEYE ABD'Mİ BASTI?
 
İşin ilginç yanı; yabancı bir ülkenin siyasi bölüm diplomatının bu şekilde ziyaretler gerçekleştirerek yerel nabız yoklama çalışması yapmasının çok sık rastlanan bir durum olmadığı iddiası. İddiaya göre bu tür çalışmalar, Türkiye'de son dönem yaşanan gelişmelerle ilgili işin teorisini belirleyen güçlerin yapabileceği bir saha analiz çalışması olarak değerlendirilmeli.
 
SOHBETLERDE NELER KONUŞULDU?
 
Bu iddiaları doğrulayan en önemli unsur ise gerçekleştirilen temaslarda yapılan sohbetlerde konuşulanlar. Carraway'in ziyaretlerinde karşılıklı iyi niyet içerikli mesajların ardından sohbetin son dönem gelişmelere yoğunlaştırılması ve muhtapların son dönem yaşanan gelişmelerle ilgili ne düşündüğünü öğrenmek için bazı stratejik hamlelerin yapılması. İddiaya göre Carraway, görüşme öncesi edindiği bilgiler çerçevesinde, yaşanan siyasi gelişmelerle ilgili duruşu belli olanların mukavemet durumunu öğrenmeye çalışıyor. Duruşu belirsiz olanların ise ülkenin mevcut durumunu nasıl değerlendirdikleri öğrenilmeye çalışılıyor.
 
CARRAWAY'LE GÖRÜŞMEYENLER
 
Cassandra Carraway'in ziyaretlerinin ilgi çekici bir başka noktası ise Carraway'le görüşenler kadar görüşmeyenlerin durumu. Carraway'i kabul eden ancak ikinci üçüncü seviyede görüşme gerçekleştirerek durumun farkında olduğu mesajını verenler kadar, görüşme talebini kabul etmeyenler de var. Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve AK Parti Samsun İl Başkanlığı Diplomat Carraway'le üst düzey görüşmeyi kabul etmemişlerdi. Her üç görüşme de birinci seviyede değil daha alt seviyede gerçekleşmişti. MHP Samsun İl Başkanlığı ise görüşme teklifini Genel Merkez'in bilgilendirilmesi gerektiği şartı ile kabul etmemişti.
 
YEREL ABİLERLE DE GÖRÜŞÜLDÜ
 
Carraway, ziyaret talebini kabul eden yerel yönetimlerle, kamu kurum ve kuruluşları ile, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları ile bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Bunlar arasında Ticaret ve Sanayi Odası ve Samsun Barosu'nun da bulunduğu iddia ediliyor. Öte yandan Carraway'in Samsun ziyaretlerinde, yerel düzeyde Camia'ya yakın kişilerle de görüşme gerçekleştirdiği ve onların da düşüncelerini öğrendiği belirtiliyor. Samsun'un büyük abilerinin yerel düzeyde yaşanan sıkıntılarla ilgili Carraway'e görüşlerini aktardıkları ve bu görüşlerin de hazırlanacak raporda yer alacağı iddia ediliyor.
 
Cassandra Carraway'ın Samsun ziyaretlerinde makam aracı kullanmaması, dikkat çekmek istemediği şeklinde yorumlanmıştı.
 
samsunAhaber
 
adminadmin