Samsun Haber
Giriş Tarihi : 16-11-2019 09:37   Güncelleme : 16-11-2019 09:37

Anadolu mazlumlar için her zaman sığınma limanı olmuştur!

Anadolu mazlumlar için her zaman sığınma limanı olmuştur!

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) iş birliği ile düzenlenen “Uyum Mahalle Buluşmaları”nın 25.si 14 Kasım 2019 Perşembe günü Samsun’da gerçekleştirildi.

Birlikte yaşam kültürünün oluşturulması ve farklı kültürlerin birbirilerini daha iyi tanıması amacıyla düzenlenen etkinlik; Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa DEMİR, Vali Yardımcısı Mehmet AKTAŞ, Genel Müdür Yardımcımız Dr. Gökçe OK, Uyum ve İletişim Dairesi Başkanımız Dr. Aydın Keskin KADIOĞLU, Samsun İl Göç İdaresi Müdürümüz Yusuf ÇAKICI çok sayıda bürokrat, yerel halk ve yabancı misafirin katılımı ile gerçekleştirildi.

Konuşmasında birlikte yaşam kültürünün önemine vurgu yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa DEMİR: “Bir insan bir dünya demektir. Bunun üzerine de söylenecek çok şey yoktur. Buradaki misafir kardeşlerimizin yaşadıkları ülkelerinden buraya göç etmelerine sebebiyet veren olayları; bizim buradaki birbirimize olan sevgimiz ve kardeşliğimiz, kardeşliğimizin niteliği, bereketi, güzelliği ile yenebileceğiz.” dedi.

Programın açılışında konuşan Vali Yardımcısı Mehmet AKTAŞ: “Göçmen olarak İlimizde bulunan yabancıların ilimizde kendisini rahat ve huzurlu hissetmesi, temel yaşamsal ihtiyaçlarını insan onuruna yakışır şekilde karşılayabilmesi, göçmen-ev sahibi toplum arasındaki birlikte yaşama kültürünün oluşmasından doğan toplumsal uyum ve ahenk,  toplumun huzuru ve sosyal istikrarını sağlama ve koruma açısından göçmenlerin topluma uyum konu başlığı son derece önemli.” dedi.

Özellikle Suriye'deki sıkıntılar nedeniyle Türkiye'ye gelen insanların ülkelerine döndüğünde Türkiye'nin gönüllü elçileri olacağına işaret eden Genel Müdür Yardımcımız Dr. Gökçe OK şöyle konuştu: "Suriye'deki insani dram bittiğinde ülkelerine döndüklerinde Türkiye'nin gönül elçileri olacaklar. Türkiye'de kalanlar ise bu ülkenin büyümesine katkı sağlayacaklar. Biz modern dünyada güzel şeyler yapıyoruz. 'Medeniyim' diyen, teknolojide, kültürde, sanatta, finansta ileri düzeyde olduğunu iddia eden Batı medeniyeti kanlı ve karışık elini bu coğrafyadan çekerse, bu coğrafyanın zenginlikleri bu coğrafyanın çocuklarına yeter ve artar bile. Hiç kimse evinden, yurdundan, kentinden bir maceranın peşinde sürüklenip kalmaz."

Uyum ve İletişim Dairesi Başkanımız Aydın Keskin KADIOĞLU: "Türkiye'nin bulunduğu Anadolu her millet için yüz yıllardır hicret yurdu, anayurt olmuştur. Anadolu mazlumlar için her zaman sığınma limanı olmuştur. Bugün Suriye'den, geçmiş dönemlerde Balkanlar ve Kafkasya'dan 500 yıl öncesinden bugüne kadar her zaman mazluma, her zaman barış ve huzur isteyene liman olmuştur. Devletimizin ve milletimizin cömertliğini anlatmaya gerek bile yok, çünkü bunu dünya biliyor, tarih kitapları biliyor ve tarih halen yazmaya da devam ediyor." dedi.

Samsun İl Göç İdaresi Müdürümüz Yusuf ÇAKICI konuşmasında; bu tür etkinliklerin, farklı kültürlerin bir araya gelmesini sağlayacak sosyal ortamlar oluşturmak, farklı toplumların benzerliklerini ortaya çıkarmak, farklılıkların kültürel zenginlik olduğunun farkına varılmasını sağlamak açısından önemli olduğunu vurguladı.

Açılış konuşmalarının ardından Göç Uzmanı Mustafa SALİHPAŞAOĞLU’nun Yabancılarla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar ve Yabancıların Hak ve Yükümlülükleri ile ilgili bilgilendirme sunumu yaptığı etkinlikte; Mahalle filmi gösterimi ile Doğru Bilinen Yanlışlar video gösterimi gerçekleştirildi.

Programda, yerel toplum ve yabancı toplum tarafından sunulan gösteriler, yabancı çocukların gitar dinletisi, On Dokuz Mayıs Üniversitesi Yabancı Öğrenci dans gösterisi, Iraklı Tara Salah Aldeen A. ABDULJALEEL’in müzik dinletisine de yer verildi.

Kanaat Önderi Firas Zaman Haloob ALKHAMEES’in konuşmasının ardından Iraklı Ressam Kasim Hameed Falih AL- BDAIRI ve Suriyeli Modacı Hassan MASSRI başarı hikâyelerini katılımcılar ile paylaştı.

Programın ardından Genel Müdür Yardımcımız Dr. Gökçe OK, Uyum ve İletişim Dairesi Başkanımız Dr. Aydın Keskin KADIOĞLU ve beraberindeki heyet bir dizi ziyarette bulundu. Heyet; 2017 yılında Bağdat'tan Türkiye’ye gelen Ressam Qasim Hameed Falih ALBDAIRI’nin ailesi ile yaşadığı evine ardından 2013 yılında yine Bağdat’tan Türkiye’ye gelen Kuyumcu Fıras Zaman Halloob ALKHAMEES’in ailesi ile yaşadığı eve konuk oldu. Heyet ev daha sonra İl Göç İdaresi Müdürlüğünde incelemelerde bulunarak İl Müdürlüğünün yaptığı faaliyetler hakkında bilgi aldı. Genel Müdür Yardımcımız Dr. Gökçe OK, Uyum ve İletişim Dairesi Başkanımız Dr. Aydın Keskin KADIOĞLU başkanlığındaki heyet ayrıca Vali Yardımcısı Mehmet AKTAŞ’ı makamında ziyaret ederek yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu.

adminadmin