Kültür
Giriş Tarihi : 06-10-2019 11:30   Güncelleme : 06-10-2019 11:37

Anadolu polisiyesi yükseliyor!

Polisiye edebiyata ve özellikle de polisiye bulmaca meraklılarına güzel bir haberimiz var.

Anadolu polisiyesi yükseliyor!

İlk olarak Ocak 2017’de polisiye severlerle buluşan Dedektif Dergi, Türkiye’nin ilk ve tek polisiye e-dergisi olma özelliğini taşıyor. Ücretsiz olarak yayın yapan e-dergi telefonlardan bile kolaylıkla okunabiliyor.

 İki ayda bir yeni sayı çıkaran polisiye dergide en çok okunan yazılar polisiye öyküler olmakla beraber; dergide yer alan kitap/dizi/film tanıtımları, çeşitli konularda araştırmalar ve polisiye yazarlarıyla röportajlar da oldukça ilgi görüyor.

ANADOLU POLİSİYESİ YÜKSELİYOR!

Bir zamanlar edebiyat dünyasında “üvey evlat” muamelesi gören polisiye, günümüzde büyük kitleler tarafından beğeni ile takip ediliyor. Dedektif Dergi özellikle polisiye öykülere büyük önem veriyor. Dergide hem polisiye kitaplarını beğeniyle okuduğunuz hem de çiçeği burnunda yeni polisiye yazarlarından yaklaşık olarak iki yüz polisiye öykü ücretsiz olarak okunabiliyor. Peki “neden polisiye öykü polisiye edebiyatın göz bebeği?” diye soracak olursanız cevap basit: Çünkü polisiye edebiyatı polisiye öyküler ile hayat buldu.

Yabancı polisiye edebiyata baktığımızda Edgar Allen Poe’nun, efsanevi karakteri Auguste Dupin ilk defa polisiye öykülerde karşımıza çıktı. Polisiye edebiyatının en önemli isimlerinden Sherlock Holmes’in yazarı Sör Arthur Conan Doyle ise, tamı tamına 56 adet Sherlock Holmes öyküsü yazdı. Polisiyenin kraliçesi Agatha Christie’nin bilinen 165 adet polisiye öyküsü var. Yani polisiye öykü, polisiyenin kalbidir!

Ülkemizde ise yerli polisiye hikayenin geliştiğini ve geniş kitleler tarafından beğeniyle takip edildiğini görüyoruz. Türk polisiye yazarları, Anadolu’nun polisiye hikayelerini yazıyorlar. Dedektif Dergi her sayısında bir Türk polisiye yazar ile söyleşi gerçekleştiriyor ve yazarı kapağına taşıyıp daha geniş kitleler tarafından tanınmasına yardımcı oluyor. Dedektif Dergi’nin son iki sayısında, 14. Sayıda Anadolu polisiyeleri kitap serisinden tanıdığımız, aslen Rize’li Gençosman Denizci yer alırken, son sayısı 15. Sayıda da Arkın Gelişin polisiyeseverlerle buluşmuş.

EN İYİ DEDEKTİFLİK BULMACALARI

Dedektif Dergi’yi benzerlerinden ayıran en önemli özelliği; her sayıda en az on beş polisiye öyküye yer veriyor olması. Dergide yer alan dedektiflik bulmacaları bile birer polisiye öykü tadında. Dergi’nin ana odak noktasına öyküleri yerleştirmesinin nedeni ise; hikayeleri, dergi editörlerinin süzgecinden geçen yeni yazar adaylarına imkan sağlamak ve önümüzdeki yıllarda polisiye edebiyatının bir parçası olmaları için onları motive etmek! Çünkü Türk polisiyesi değerlidir ve edebiyatımızın bir parçasıdır! Onu geliştirmek için atılan en ufak bir adım, takdire şayandır!

Bugüne kadar, büyük çoğunluğu Türkiye Polisiye Yazarları Birliği (POYABİR) üyesi olan 40’ın üzerinde polisiye yazarlarının öykülerini yayınlayan Dedektif Dergi, yüzlerce polisiye hikayeyi cebinize taşıyor! Hepsine erişmek ücretsiz ve tek bir tıkla mümkün!

HİKAYE OKUMAK YERİNE DİNLEMEK İSTEYENLER?

Hadi itiraf edelim; kimi zaman hepimiz okumak yerine bir şeyler izlemeyi ya da dinlemeyi tercih ediyoruz. İşte bu noktada, Dedektif Dergi’nin sizlere harika bir haberi var: Yazarlarının kendi sesinden hikaye dinlemeye ne dersiniz? Görme engelli polisiyeseverlere Türk polisiyesinin sesini duyurmak için başlayan bu proje giderek büyüyor. Dedektif Dergi’nin hikaye dinle kısmına girdiğinizde cep telefonunuzdan polisiye hikayelerin bir kısmını dinlemeniz mümkün. Sesli hikaye kısmı da derginin hikaye ve polisiye bulmacalar kısmı gibi gün geçtikçe büyüyor. Gözlerinizi dinlendirirken ya da yolculuk anında, bir kahve ya da çay eşliğinde güzel gidiyor. Bizden söylemesi!

 

https://dedektifdergi.com/

adminadmin