Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 27-04-2020 13:23   Güncelleme : 27-04-2020 13:23

Anlama Kuvvetleri Ve Mertebelerini Tanımak

Anlama Kuvvetleri Ve Mertebelerini Tanımak

Çoğu insan kendi anlayış görüşü ile gizli yahut açık kendi kendine övünür.Kimi insanda bilginin sonsuz ummanlığı ve derinliği karşısında acizliğini görür susar. Burada inad etmenin ayak diremenin zararının kendine olduğunu bilir. İnsan ben biliyorum dememelidir bu cahiiliktir. Yani her yeni bir bilgi bir önceki doğru bilgiyi tamamlıyorsa o doğru bilgidir. Olduğu yerde kalan her bilgi göl gibidir. Bir dağı aşmış yorulmuşsun halbuki aşılacak daha çok dağlar var. Aslına yani geldiği yere bağlanmadıkca maniaları aşmadıkca her bilgi tamam olmaz. Eksik kalır.Bilginin nihayeti ve kemali tevhittir.

 

Bilginin ve anlayışın kuvvetlerinin ve mertebelerinin önündeki engellere perdeler, melekeler de diyebiliriz. Bu perdeler ilahi muhatab olan insan için yaratılmış anlayış,bakış ve görüş melekeleri ve kuvvetleridir. Anlayış mertebeleri çeşitli melekelerden oluşur. Kuvvet mahallerinde yaşanır. Nefsle başlar akleden akıldan ziyadesi letaiflerde son bulur . Burada akıl meleklerinden maksad, ya memur bir melek yahut mesul meleklerin mahalli oluşundan ibarettir. Kuvvetlerinden maksad ise araz yani mahal yerdir.

 

Yani bu perdeler cisimden yani nefsten başlar akla oradan kalbe gönle ruha sırra değin bir yükselişten ibarettir. Yani hayvani his ve anlayışla başlar, saf ve pak nura dek yücelir. Özetle siccin ile illiyyün yani cehl ve kemal arsasındaki derece melekeleri gibidir...

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN