Ekonomi
Giriş Tarihi : 18-04-2014 10:58   Güncelleme : 18-04-2014 10:58

AR-GE MERKEZİ SAYISI 157

Ar-Ge ve inovasyon harcamalarının en az yüzde 40’ını devlet finanse edecek Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye`nin Ar-Ge ve inovasyon ekosisteminin zayıf olduğunu belirterek, destek için bu harcamaların en az yüzde 40`ını devlet olarak finanse edeceklerini söyledi.

AR-GE MERKEZİ SAYISI 157
Tüpraş Ar-Ge Merkezi`nin açılış töreninde konuşan Işık, Türkiye`nin ilk 500 sanayi kuruluşu içinde Ar-Ge merkezine sahip 68 sanayi kuruluşu bulunduğunu belirterek, bunun yetersiz olduğunu, tamamına yakınında aynı merkezlerin bulunması gerektiğini söyledi.Türkiye`nin Ar-Ge ve inovasyon ekosisteminin zayıf olduğunu, bu işe çok geç başladığını kaydeden Işık, dünyanın Türkiye`den çok daha önce başladığını ve önemli mesafeler aldığını anlattı.
 
Geç kalınmışlığın farkında olduklarından Ar-Ge`ye önemli destekler sunduklarını vurgulayan Işık, "Diyoruz ki `Türkiye`de Ar-Ge ve inovasyon noktasında kim harcama yapmak istiyorsa, harcamasının en az yüzde 40`ını devlet olarak biz finanse edeceğiz" şeklinde konuştu.
 
TÜPRAŞ AR-GE MERKEZİ`NE 40 MİLYON LİRAYA YAKIN DESTEK
Işık, Tüpraş Ar-Ge Merkezi`ne 100 milyon liraya yakın yatırım yapıldığına dikkati çekerek, "Sevindirici olan da şu, yaklaşık 40 milyon liraya yakın destek vermişiz. Yani 40 milyon liraya yakın destek Koç Grubu için çok anlamlı olmayabilir ama devletin bu noktada yanında olduğunu hissetmesi, sadece Koç grubu için değil, Türkiye`de Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapan her şirket, kurum için çok önemli" ifadesini kullandı.
 
AR-GE MERKEZİ SAYISI 157

"Ar-Ge merkezi sayımız 157`ye ulaştı, çalışan personel sayımız 20 bini geçti. Bu, son derece önemli" diyen Işık, "Yeni bir adım daha attık, Ar-Ge merkezinde en az çalıştırılması gereken tam zamanlı personel sayısını 50`den 30`a indirme yetkisini Bakanlar Kuruluna verdik. Artık ölçekli işletmeleri de Ar-Ge noktasında destekliyoruz, teşvik ediyoruz. 2023 yılında 2 trilyon dolar Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) hedefimizin 60 milyar doları Ar-Ge bütçesi olacak. Ar-Ge harcamasının 40 milyar dolarını özel sektör yapacak. 20 milyar dolarlık kısmını da biz, kamu yapacak.Bazen yaptığınız çoğu araştırmayı çöpe atmak riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. İşte burada ülkenin kaynaklarının en etkin ve verimli şekilde kullanılması, Ar-Ge ekosistemimiz açısından da ülkemizin hedeflediği noktaya gelmesi açısından da çok önemli."dedi.
 
SANAYİ KURULUŞLARI ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİ YAPSIN

Sanayi kuruluşlarının üniversitelerle işbirliği yapanlara ciddi destekler verdiklerini kaydeden Işık, SAN-TEZ Programı`nda gördükleri eksiklikler üzerine bu yıl yönetmeliği revize ettiklerini söyledi. Işık, "Bir sanayicimiz, üniversite öğretim üyesiyle bir sorunun çözümü için bir araya gelirse, proje yaparsa maliyetinin yüzde 85`ine kadarını bakanlık olarak biz karşılıyoruz. Yüzde 85`ine kadarını yani neredeyse finansmanın tamamı bizden, yeter ki bu birlikteliği sağlayalım" diye konuştu.
 
ETKİ DEĞERLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI KURULACAK

Tek kuruşun heba edilmemesini sağlamanın görevleri olduğunu, bu noktada Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü bünyesinde Etki Değerlendirme Daire Başkanlığı kuracaklarını aktaran Işık, "Artık Ar-Ge merkezlerimize, teknokentlerimize TÜBİTAK`ın, KOSGEB`in, diğer Ar-Ge finansmanı sağlayan kamu kurumlarının verdiği desteklerin etki değerlendirmesini yapmaya başlayacağız. Bu, bizim için adeta deniz feneri niteliğinde rehberlik görevi yapacak. Artık el yordamıyla veya kaba verilerle değil, daha milimetrik ölçümler yapma imkanımız olacak ve destek mekanizmalarımızı artık çok daha iyi analiz, etki değerlendirmeleri sonucunda oluşturacağız. İnanıyorum ki Ar-Ge merkezlerimizin de Türkiye`nin toplam Ar-Ge ve inovasyon ekosisteminin de çok daha güçlenmesini sağlamış olacağız." dedi.
 
TÜPRAŞ’IN ÖZELLEŞTİRİLMESİ HATA DEMİŞLERDİ AMA…

Türkiye`nin tartışmasız en büyük şirketinin Tüpraş olduğunu vurgulayan Işık, devlet yatırımıyla kurulan Tüpraş`ın çok önemli ihtiyaçları karşıladığına dikkati çekerek, şirketin özelleştirildiği dönemde "Tüpraş stratejiktir, özelleştirilemez" diye inanılmaz tartışmalar çıktığını anımsattı. Işık, "Çok ciddi yani kelli felli adamlar edebi, felsefi gerekçelerle bu özelleştirmeye karşı çıkmışlardı ama bugün burada hem tanıtım filminde hem de genel müdürümüz Yavuz Bey`in ortaya koyduğu rakamlarla ne kadar doğru iş yaptığımızı, Tüpraş`ı özelleştirmekle Türkiye`nin geleceğine yönelik ne kadar iyi adım attığımızı bir kez daha görmüş olmanın gururu ve kıvancını yaşadım. Yani 5 milyar dolara yakın yeni yatırım. Devlet mantığıyla ve bürokrasisiyle bu 5 milyar dolarlık yatırımı yapmanız öyle kolay değil. Bu kadar yeni istihdamı sağlamanız hiç kolay değil.” dedi.

Enerji Günlüğü 
adminadmin