Ekonomi
Giriş Tarihi : 28-08-2018 12:25   Güncelleme : 28-08-2018 12:25

Artan Döviz Kurları Tarım Ürünleri İthalatını Zorlaştırdı!

Artan Döviz Kurları Tarım Ürünleri İthalatını Zorlaştırdı!

9 milyar dolarlık tarım ürünleri ithalatının TL karşılığı 32 milyardan 54 milyara yükseldi. Yaşanan kriz yerli üretimi zorunlu kılıyor.

Çiftçiler ‘İthal edilen ürünleri üretebiliriz, destek verilsin 81 milyonu besleriz’ diyor

Döviz kurlarının baskı altına alındığı dönemde patlayan tarım ürünleri ithalatında sona gelindi. Devri sona ererken “ucuz ithalat” devrini sona erdirirken Türk çiftçilerinin “ithalatla terbiye edilmesi” politikasını da etkisiz hale getirdi. Niğdeli çiftçi Şemsi Bor, çiftçinin sıkıntısını dile getirdiği dönemde hep ithalat sopası ile karşılaştıklarını kaydederek, en son patates krizinde yaşananları hatırlattı. Çiftçiler ithal ürünlerin tamamını üretmeye hazır olduklarını kaydederek, çiftçi desteklenirse yerli tarım ürünlerin üretiminin şaha kalkacağını ifade ettiler.

Antalya Ziraat Odası Başkanı yaptığı açıklamada, ilaç, gübre gibi ithal girdi maliyetlerinin çok yükseldiğini belirterek, çiftçilerin desteklenmesi halinde ithalata gerek kalmayacağını bildirdi. Alp, “İthalatla yabancı ülkelerin çiftçisini destekleyeceğimize kendi çiftçimizi destekleyelim. Yeterli destek verilirse 81 milyonu besleriz. Bir iki yıl içinde tarım ürünlerinde Türkiye’yi kendi kendine yeter bir ülke haline getiririz” diye konuştu.

21 MİLYARLIK ARTIŞ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da gelişmelerle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Tarım, hayvancılık ve balıkçılıkta, 2017’de yapılan 9 milyar 50,5 milyon dolarlık ithalatın TL karşılığı 32 milyar 984,6 milyon lira. Bu ithalatın 17 Ağustos 2018 kuruyla karşılığı 54 milyar 350 milyon lirayı buldu. Dünya fiyatları aynı kalsa ve aynı miktarda ithalat yapsak bile ithalatımızın TL karşılığı 21 milyar 365,5 milyon lira artacak” dedi. Bayraktar, döviz kurlarının yükselmesiyle ithalatın daha pahalı hale geldiğini, bunun yapılan ithalatı düşüreceğini, hatta birçok üründe durma noktasına getireceğini söyledi.

İTHALATA DEVAM ETMEK ENFLASYONU DA ARTIRIR

Her zaman yerli üretimin desteklenmesini, ithalata prim verilmemesini savunduklarını, ithalatın TL karşılığının artık ateş pahası olduğunu bildiren Bayraktar, şunları söyledi: “Döviz kurları bu seviyedeyken, ülkemiz dış ticaret açığı kaynaklı bir cari açık problemi yaşıyorken, ithalattan kaçınılmalı, iç üretim artırılmalıdır. Ülkemiz, ithalata gerekenin çok üzerinde bir kaynak aktarmamalıdır. Ayrıca bu döviz kuru seviyelerinden tarımda ithalata devam etmek enflasyonu da artıracaktır. İthal edip katma değer yaratarak dışarıya sattığımız pamuk, buğday, ayçiçeğinden elde edilen gıda ve giyim ürünlerinde ithalat fiyatlarından kaynaklı maliyetler artacaktır. Bu durum ihracatta da rakiplerimizle rekabet etmemizi olumsuz yönde etkileyecektir. Bu ortamda üretimi artırmaktan, ithal edilen ürünlerde iç piyasaya yönelmekten başka çare yoktur. İthal ettiğimiz pek çok ürünü kendimiz üretebiliriz. Çiftçimiz daha fazla desteklenirse, arazi parçalanması, sulama başta olmak üzere yapısal sorunlarımız çözülürse, birkaç istisna hariç ithalata gerek kalmaz.”

Bayraktar, daha fazla desteklemeyle, ithal edilen badem, ceviz, muz gibi meyveler hariç tarla ürünlerinin hemen hepsinde iç üretimin hızla artırılabileceğini, ihtiyacın kısa zamanda, meyvelerde ise yapılacak yatırımla en fazla 5-7 yılda ülke ihtiyacının tamamının karşılanabileceğini belirtti.

Aydınlık

adminadmin