Güncel
Giriş Tarihi : 06-07-2020 17:02   Güncelleme : 06-07-2020 17:34

Artan Hava Sıcakları Kan Bağışını Azalttı!

Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Kan bileşeni ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için günlük 350 ünite kan bağışı kabul etmemiz gerekirken şu an günlük 250 ünite kan bağışı alabilmekteyiz" denildi.

Artan Hava Sıcakları Kan Bağışını Azalttı!

        

Merkezi Samsun’da bulunan Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi  hava sıcaklıklarının artmasıyla kan bağışlarının azaldığını kaydetti.

Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi’nden yapılan açıklamada, stokların azaldığı kaydedilerek Samsunlulara kan bağışlaması çağrısı yağpıldı.

 

Açıklama şöyle devam etti:

STOKLAR AZALIYOR

Dünyaya yayılan ve ülkemizde de etkisini göstermekte olan koronavirus (Covid-19) salgını doğrultusunda Sağlık Bakanlığımız tarafından ulusal çapta koruyucu ve tedavi edici tüm tedbirler alınmaktadır. Kan bankacılığı tedarik zinciri salgın sırasında dahi kesilmemesi gereken kritik sağlık hizmetlerindendir.

 

Bu sebeple koronavirus (Covid-19) salgını sebebi ile alınan sokağa çıkma kısıtlamalarında dahi kan bağışında bulunmak üzere dışarı çıkma istisna dışı durum olarak tanımlanmıştır.

 

Ülkemizde koronavirus (Covid-19) salgının başladığı tarihten sonraki süreçte kan bağışlarımız ciddi oranda azalmış ve bu durum kan stoklarımızı kritik seviyelerin altına düşürmüştü. Sonrasında kurumumuzca yapılan kan bağışı çağrısı toplumumuzun tüm kesimleri tarafından büyük bir ilgi ile karşılanıp, kan bağışları artmış ve stoklarımız tekrardan kritik seviyelerin üzerine çıkmıştır.

 

Ancak gelinen aşamada içinde bulunduğumuz yaz ayları sebebiyle hava sıcaklıklarındaki artış dolayısı ile kan bağışlarında yeniden azalma yaşanmaya başlanmıştır. Bölgemizdeki sağlık kuruluşlarının kan bileşeni ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için günlük 350 ünite kan bağışı kabul etmemiz gerekir iken şu an günlük 250 ünite kan bağışı alabilmekteyiz. Kan bağışlarında yaşanan azalma kan bileşeni stoklarımızı olumsuz etkilemektedir. Bağışların bu şekilde azalarak devam etmesi ilerleyen günlerde sağlık kuruluşlarında tedavileri devam eden hastaların kan bileşeni ihtiyaçlarının karşılanmasını sıkıntıya düşürüp, hastaların tedavilerinin gecikmesine yol açabilecektir." 

SAMSUNLULAR HAYAT KURTARMAYA DAVET EDİLDİ

Türk Kızılay'ın en önemli önceliği kan bağışçılarımızın, kan alıcılarının ve çalışanlarının güvenliğidir. Ülkemizde koronavirus (Covid-19) salgınına karşı kontrollü şekilde normalleşme çalışmalarının sürdürüldüğü bu günlerde insanlarımız tam kan ve kök hücre bağışında bulunmaktan çekinmemelidir. Kan bağışı güvenli bir süreçtir ve Türk Kızılay sadece bağış sırasında kendisini sağlıklı ve iyi hisseden ve kan bağışına ait uygunluk şartlarını karşılayan kişilerden kan bağışı kabul etmektedir. Türk Kızılay bu süreçte de kan bağışı kabul noktalarında tüm hijyen tedbirlerini alarak, hem personelinin sağlığı hem de halk sağlığı için gerekli tedbirleri hayata geçirmiştir.

 

Kan bağış noktalarımızda kalabalıklara izin verilmeden bağışçı adayları sıra ile içeri alınmakta, bağış alanına girmeden bağışçılara triaj yapılarak koronavirus (Covid-19) açısından risk taşıyan bağışçılar bağış alanlarına alınmamaktadırlar. Yaz Mevsimi süresince 18 – 65 yaş arası tüm vatandaşlarımızı resmi kimlik belgeleri ile birlikte kan bağışı merkezlerimizde ve kan bağışı ekiplerimizde kan ve kök hücre bağışında bulunarak hiç tanımadığı üç kişiye umut olmaya, hayat kurtarmaya davet ediyoruz.

Kan bağışında bulunmak ya da bilgi edinmek isteyen vatandaşlarımız 168 Çağrı Merkezi’ni (ücretsiz) arayarak veya www.kanver.org’yi ziyaret edip, “Kan Bağışı Noktaları” seçeneğine tıklayarak gerekli bilgilere kolaylıkla ulaşabilecektir.

Recep YAZGANRecep YAZGAN