Kültür
Giriş Tarihi : 05-08-2018 14:00   Güncelleme : 05-08-2018 14:00

Arthur Schopenhauer'e Göre Okumak İnsana Ne Kazandırır?

Arthur Schopenhauer'e Göre Okumak İnsana Ne Kazandırır?

Yazar, okumanın en basit haliyle bir araya getirme işlemi olduğunu söyler. ''Bir insanın okuduğu her şeyi muhafaza etmesini istemek yediği her şeyi midesinde muhafaza etmesini istemekten farksızdır. Yediği şey onu bedenen, okuduğu şey de zihnen beslemiştir ve o bunlarla ne ise o olmuştur.''

“İyi olanı okumak için kötü olanı hiçbir zaman okumamayı insan kendine amaç edinmeli: Çünkü hem hayat kısa, hem zaman sınırlı.”

Arthur Schopenhauer

Edebiyat dergilerine değinen yazar, günümüzde “Hangi edebiyat dergilerinin gerçekten edebiyata hizmet ediyor” sorusunu okurlara düşündürür. Yayınevlerindeki yeni, her zaman iyidir algısını eleştirerek, yeni baskı kitaplar yerine eski baskı kitapları tercih etmemizi tavsiye eder. Aynı zamanda dünya klasiklerini ve eskimemiş kalıcı eserleri okumanın önemini de vurgular. İnsanların bütün zamanların en iyisini okumak yerine en yenisinin peşinde koştuğunu eleştiren yazar, bu durumun yazarların fikir alanlarını darlaştırdığını ve hayal güçlerini sınırlandırdığını söyler.

“Okumak söz konusu olduğunda geri durabilmek çok önemli bir şeydir. Geri durulacak yeri kestirmedeki maharetin esası, zaman zaman neredeyse salgın halinde yaygın olarak okunan herhangi bir kitabı, sırf bu yüzden okumaktan ısrarla uzak durmaktır denebilir, sözgelimi sebepsiz gürültü şamata koparan, hatta yayın hayatına çıktıklarının ilk ve son yılında birkaç baskıya ulaşabilen kitaplar böyledir. Hiçbir zaman kötü kitaplar çok az ya da iyi kitaplar çok fazla okunmaz: kötü kitaplar zihin için zehir mesabesindedir, aklı harap eder.”

Kitaplar ikinci kez okunmalı

Yazar, kitapların zihnin en saf özü ve mükemmel suretler olduğunu söyler. Herhangi önemli bir kitap hiç vakit kaybedilmeden bir kez daha okunmalıdır. Çünkü kitabın bütünüyle kavranması için iki kez okunması gerekir, insan kitabı ikinci kez okuduğunda içinde bulunduğu ruh hali ve zihin yapısı ilkinden farklıdır bu yüzden ikinci izlenim okurun dünyasına farklı bir bakış getirir.

“Eğer okuyabilecek zamanı da satın alabilseydi kitap satın almak insan için iyi bir şey olurdu; fakat insanlar genellikle kitap satın almayı o kitapların içindeki şeyleri elde etmekle ve onlara hakim olmakla karıştırır. Bir insanın okuduğu her şeyi muhafaza etmesini istemek yediği her şeyi midesinde muhafaza etmesini istemekten farksızdır. Yediği şey onu bedenen, okuduğu şey de zihnen beslemiştir ve bunlarla ne ise o olmuştur.”

 Dünyabizim.com

“Okumak İnsana Ne Kazandırır? ”, KO Kitabın Ortası dergisi, Temmuz 2018, sayı 16.

adminadmin