Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 18-05-2020 14:48   Güncelleme : 18-05-2020 14:48

Ateist ve deist bilmecesi 1

Ateist ve Deistlerin, hikmetini bilmedikleri için kendilerine mantıklı gelmeyen Kuran-ı Kerim'deki bazı ayetlerin ve bazı hikmetli sünnetlerin hak olduğuna inanmaları için onları bu konuda ikna etmeye çalışmak yerine, öncelikle tevhid inancı anlatılmalıdır. Peygamberimiz (a.s), her çeşit kâfire (örten kişiye) ilk olarak iman anlatmaya çalışmıştır.

Ateist ve deist bilmecesi 1

Öncelikli olarak, imanın ana konularında sorunları olanlara, peygamberimiz (a.s) çoğu zaman deliller getirmeye çalıştı.

Müşriklerin Rabbimize isnad ettikleri batıl iddiaları izale eden Kuran'daki sahih Allah tasavvuru delilleri; bir müşriğin kurumuş kemikler mi tekrar yaratılacak? diye sormasına karşılık, bir cevap olarak kurumuş kemiklerin tekrar yaratılabileceğiyle ilgili ayet delili; Kuran'ın Allah tarafından gönderildiğine inanmayanlara, Rabbimiz tarafından gönderildiğini apaçık belli eden ayet delilleri, nebimizin (a.s) deliller üzerinden yürüdüğünü anlamımızı sağlıyor.

İslam dininde yer alan Allah'ın hükümlerini, müminlerin kolayca uygulayabilmelerini sağlamak amacıyla Kuran-ı Kerim'de müminlere hitaben, bazı dini hükümlerin hikmetlerini izah eden ayetler vardır. Bu tür ayetler, Allah’ın müminlerin velisi, yardımcısı olması hasebiyle müminlerle beraber olmasının tabii sonucudur.

Kuran-ı Azimüşşan, kâfirin iman etmemiş olduğu İslam dininin, içerisinde yer alan Allah'a ait hükümlerin hikmeti üzerinden bir tebliğ yapma yerine, iman hakikatleri üzerinde durma önceliğiyle kâfire tebliğ yapar. Zaten kâfir (örten), tevhide ve diğer imani hakikatlere hakkıyla iman ederse, bu imanının gereği olarak Allah'ın hükümlerinin hikmetli olduğuna ve Kuran-ı Kerim'i Allah'ın (c.c) gönderdiğine inanır.

Bu sayede; Hızır (a.s) olduğu söylenen Müslüman zatın, masum bir çocuk öldürdüğünü Kuran'da okuduğunda bile, bu öldürme işinin hikmetli olduğuna iman eder. Hadiseyi gerçekleştiren Müslüman zatın, yaptığı bu işe anlam verememiş olan tevhide iman etmiş herhangi bir Müslüman, bu hadisede Allah'ın bir hikmeti olduğuna inanarak, bu bahsedilen hadisenin, dininden ayrılmasını gerektirmeyeceğini bilir.

Nisa suresindeki 11.ayetin başlangıcı şöyledir: "Allah size, çocuklarınız (ın alacağı miras) hakkında, erkeğe iki dişinin payı kadarını emreder." 

Müslümanlara hitaben bir emir verilen bu ayette, Allah'ı tanıyıp ona güvenenlerin, bu ayetteki emrin hikmetli olduğuna inanacağını anlamamızı sağlaması açısından, bu ayetin son kısmı şöyle bitiyor: Şüphesiz Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir." (Nisa,4/11)

Bu ayetin en son bölümü, şuna benzer bir açıklama ile bitmez: " Ey kâfirler! Şüphesiz mirası bölüştürmeyle ilgili müslümanlara yüklediğim, sizin ise makul görmediğiniz bu mirasla ilgili emrin hikmetleri şunlar ve şunlardır!"

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN