Siyaset
Giriş Tarihi : 16-07-2014 09:18   Güncelleme : 16-07-2014 09:18

ATEŞKES YETMEZ, AMBARGO KALDIRILMALI

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle İsrail'e tepki gösterdi.

ATEŞKES YETMEZ, AMBARGO KALDIRILMALI
Dengelere değil, Allah’a inandıklarını ifade eden Erdoğan, "Dengeler adına susup tarihine, ecdadına, milletine ve medeniyetine nankörlük yapanlardan olmayacağız" dedi.
 
Krizin başından itibaren Filistinli liderler Halid Meşal ve Mahmud Abbas, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Fransa Cumhurbaşkanı Françis Hollande, Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad el Sani ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmeler yaptığını anlatan Erdoğan, Türkiye’nin tavrını ilettiğini ve birlikte neler yapılabileceğini konuştuğunu belirtti. Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da irtibatlarını devam ettirdiğini söyledi.
 
Görüşmeleri sürdüreceklerini dile getiren Erdoğan, "Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.
 
"Ateşkes yetmez, ambargo kaldırılmalı"
 
İsrail halkına da seslenen Erdoğan, şöyle devam etti:
 
"Devletlerinin ve hükümetlerinin bu zulmüne, bu katliamına artık itiraz etsinler. İsrail halkı, kendilerine gösterilen bahanelerin ne kadar gerçek dışı olduğunu, bahanelerle yapılan saldırının ne kadar orantısız olduğunu artık görsün. 'Efendim Hamas bomba attı'. Bomba attı da kaç kişi öldü, ölen yok, nasıl oluyor bu iş? Ama siz 200 kişiyi öldürdünüz, 700'ü aşkın, 1000'e yakın yaralı var. Gazze'yi yine yerle yeksan hale getirdiniz. Dile kolay, 400 ton bomba yağdırıyorsun. Böyle bir politikayla İsrail halkı hiçbir zaman güvenliğe, refaha kavuşamaz. 
 
Bu katliamlar sürdükçe, Filistin'de çocuklar katledildikçe ilişkilerimizin normalleşmesi asla mümkün değildir.
 
Biz Mavi Marmara olayı olunca 'önce özür' dedik, özür dilediler. 'Tazminat' dedik, belli yere geldiler. Üçüncü maddemiz Filistin'e ambargonun kaldırılmasıydı. 'İmzalamak üzereyiz' dedikleri sırada aynı oyunu yaptılar. Bunu Olmert zamanında da yaptılar. Orada da yine Suriye'nin İsrail ile sıkıntılarını giderme noktasında arabulucu konumundaydık. Tam işi bitiriyorduk, birkaç kelimeye takıldık, 2-3 gün ara, o arada aynı şekilde Gazze'yi bombaladılar. Şimdi de Batı Şeria'da başlayan olayı Gazze'ye götürdüler. Batı Şeria bahaneydi, orada iz sürdürdüler.
 
Ateşkes yetmez, Gazze’ye uygulanan insanlık dışı ambargonun derhal kaldırılmasını istiyoruz. Filistin’in bağımsız devlet olarak varlığına izin verilmedikçe ne İsrail ne de bölge asla güvende olmayacaktır. Ey Amerika, sen bize hep 'İki devletli Filistin' dedin. İsrail dedin, Filistin dedin. Uygulamaya gelince, maalesef..."
 
Erdoğan, dünyanın ve insanlığın mübarek Ramazan ayında çocuk katledenlerle karşı etkili şekilde sesini yükseltmesini umduklarını belirtti.
 
Filistin'in yalnız olmadığını ve yalnız olmayacağını vurgulayan Erdoğan, "İnsani yardımlar konusunda Filistin'deki gayretlerimizi sürdürüyoruz. Bütün şartları zorlayarak arkadaşlarımız çalışmalarını devam ettiriyor. Mümkün olan her şekilde yanınızda olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
 
Filistin davasını savunmak, kanı durdurmak ve yaraları sarmak için Filistin'in yanında olacaklarının altını çizen Erdoğan, "Biz Kudüs'te (yakasını göstererek) buraya bilmem ne ödülü takmak için bu mücadeleyi yapmıyoruz. Bizim derdimiz sadece Allah rızasını tahsil içindir. Bu mübarek ayda 77 milyon dualarımızla yanınızda olmaya devam edeceğiz. Allah Filistin'in ve tüm mazlumların yardımcısı olsun, Müslüman ülkeler üzerindeki ölü toprağını kaldırsın" dedi.
adminadmin