Güncel
Giriş Tarihi : 28-07-2019 10:50   Güncelleme : 28-07-2019 10:50

AVM’lerin et kolileri kurban yerine geçer mi!

A101, Carrefour ve Migros’un kurban kolilerinin ibadet yerine geçip geçmediğini Diyanet İşleri Başkanlığına Fetva hattına sorduk.

AVM’lerin et kolileri kurban yerine geçer mi!

Müslümanların, bu marketlerin kurban organizasyonlarına katılarak Kuran’da açıkça emredilen kurban ibadetinin yerine getirilip getirilemeyeceğini Din İşleri Yüksek Kurulu Başkan Vekili Doç Dr. Cenksu Üçer’in cevabı aşağıda belirtilen 4 maddenin her biri kendi başına marketlerden alınan kurban kolilerinin ibadet yerine geçmediğini gösteriyor.

İşte Kurban Kolilerinin İbadet Yerine Geçmeyeceğini Gösteren 4 Madde:

ORTAKLARIN HEPSİNİN MÜSLÜMAN OLMA VE ALLAH RIZASI İÇİN KURBAN KESME NİYETİNDE OLMA ŞARTI

Diyanet: “Büyükbaş hayvanlar bir kişiden yedi kişiye kadar ortak olarak kurban edilebilir. Bu ortakların hepsi Müslüman olup, her birinin, Allah rızası için kesilen kurbanlık hayvanın en az yedide birine sahip olması gerekir.”

Marketlerin düzenlediği kurban organizasyonlarında kimlerle ortaklık yaptığınızı bilmiyorsunuz. Marketlerin müşteri hizmetlerindeki temsilciler de sizin hangi hayvana kimlerle ortak olduğunuzu bilmediklerini söylüyorlar. Marketler bu işi “Ucuz et ve ödeme kolaylığı” sloganı ile öne çıkardığı için bu amaçla et almak isteyen birisi de sizin hayvanınıza ortak olabilir. Bu kişiler gayrimüslim de olabilirler. Çünkü kurban alım işlemi herkese açık. Ortakların hepsinin müslüman olması ve niyetlerinin ibadet olma şartı yerine getirilmediği için A101, Carrefour ve Migros gibi marketlerden kurban kesmek ibadet yerine geçmez.

HİSSELERİN YEDİDE BİR’DEN AZ OLMAMA ŞARTI

Diyanet: “Her bir büyükbaş hayvana ortak olan kişilerin adına kesilen kurbanların hisseleri, yedide birden daha az olarak belirlenmemelidir.”

Marketlerin kurban kolilerinde kg garantisi veriyorlar. Yani ortak olduğunuz hayvan diğerlerine göre daha ağır veya daha hafif olsa da fark etmez. Sizin alacağınız et miktarı belli. Hayvanın ağır olması durumunda, garanti edilen et miktarından sonra ortada kalan et, garanti edilen ağırlığın altında olan başka hayvan sahiplerinin kolilerine dağıtılıyor. Yani siz hayvanın yedide bir hissesinden daha az et almış oluyorsunuz. Sizin adınıza kesildiği iddia edilen hayvan ortalamanın üzerinde bir et verdiği için 7’ye değil 8’e bölünüyor. Bu ise ibadetinizin geçersiz olmasına neden oluyor.

Ortak olduğu hayvanın hissesi, garanti edilen ağırlığın altında olan kurban kolilerinde ise en az iki farklı hayvana ait et bulunuyor. Çünkü eksik olan ağırlık, eti fazla çıkan hayvanların parçalarından tamamlanıyor. Böylece eti başka hayvandan, ciğeri başka hayvandan, sakatatı başka hayvandan oluşan koliler meydana gelmektedir. Kurban kolisinde en az 2 çeşit hayvanın eti ile karşılaşan binlerce kişinin şikayetini internetteki şikayet sitelerinden görebilirsiniz. Ayrıca paketlemelerdeki yanlışlıklardan dolayı kolisinden sadece sakatat, sadece et veya sadece ciğer çıkan bir çok kişi olmuştur.

HAYVANLARIN HİSSELERİ BELİRLENMEDEN KESİLMEMESİ ŞARTI

Diyanet: “Vekâletle kurban kesen kuruluşların daha önce satın aldıkları hayvanları, hissedarlarını belirlemeden topluca kesmeleri caiz değildir.”

Marketlerden aldığınız kurban kolilerinin içindeki etlerin hangi hayvana ait olduğunu bilmiyorsunuz. Kurban kesim yerine gidip hayvanınızın kesilmesini izleyemiyorsunuz. Kurbanınızın hangi kesim hanede saat kaçta kesildiğini çoğu market söyleyemiyor. Böyle bir durumun olması başlı başına ibadetinizi zedeleyen bir durumdur.

HAYVANIN TÜM ETLERİ HAYVAN SAHİBİNE ULAŞTIRILMALI

Diyanet: “İlgili kuruluşlar, vekâletlerini aldıkları kişiler adına kesecekleri hayvanların tüm etlerini hissedarlara ulaştırmalı, bunların bir kısmını et reyonlarında satmamaları veya belirlenen kg. üzerindeki et miktarlarını bir araya getirerek yeni bir hisse oluşturmamalıdırlar.”

Diyanet açıkça fazla etleri sahiplerine vermelerini söylemesine rağmen marketler standart bir ağırlık belirleyip kurban satışı yapmaktadırlar. Fazla gelen etlerle yeni bir kurban kolisi yapılmakta ve bu koli sanki bir hayvana aitmiş gibi bir hisse olarak satılmaktadır. Bu yöntem ile 1 büyükbaş hayvan 8-9 hisseye sahip olmaktadır. Bu ise kurban ibadetinizin geçersiz olmasına neden olur. Oysaki bir kurban en fazla 7’ye bölünebilir.

A101: “Etleriniz Diğer Hayvanların Etleri ile Karışabilir”

A101’in kurban satış sitesinde kesilen tüm hayvanların etlerinin tek bir yerde toplandığı ve karışık bir şekilde kolilendiği yazmaktadır. Bu kesinlikle ibadete aykırı bir durumdur. Hayvana ait tüm etlerin hisse sahiplerine eksiksiz bir şekilde ulaştırılması zorunlu bir kuraldır.

Açıklama şöyle: Kesilen kurbanların bir noktaya toplanıp, kemiklerinin ayrıştırılması ve burada kemiksiz hale getirilmesinden dolayı hisse sahibinin kurbanı diğer hisse sahiplerinin kurbanı ile ayrım sırasında karışabilmektedir. Karışmadan dolayı oluşabilecek bir kurban etinin başka bir kişiye gitmesinde sakınca olmadığı ve bu konuda kurban hisse sahibinin kendi kurban etinden feragat edeceği kurbanın sahibi tarafından kabul edilmiştir. A101 her halükarda kurban sahibine küçükbaş hayvanda minimum 14kg kemikli ve büyükbaş hayvanda minimum 18 kg kemiksiz kurban etini eksiksiz olarak teslim etmeyi taahhüt eder.

ARTAN ETLER MARKET REYONLARINDA SATILIYOR

Kurban kesimini, bu işi doğru yapan yerlerden yaptığınızda şöyle bir durumla karşılaşırsınız: “Her bir kurbana 7 ortak belirlenip ismi yazılır. 7 kişi tamamlanınca kurban kesilir.” Market sisteminde ise bu 7 kişinin tamamlanma şartı yoktur. Çünkü zaten 7 kişiye karşılık bir kurban kesme sistemi yoktur. Diyelim ki market sisteminde en son 5 koli siparişi kaldı. 2 hisse bulunamadı. Bu 5 kişiye de kolisi hazırlanıp etleri gönderilir. Ama gerçek bir kurban kesim noktasında bu 5 kişi ya kendi aralarında kesmeye razı olur yada kesim işinden vazgeçer. Ama marketlerde böyle bir sistem olmadığı için kalan 2 hisse satılmak üzere et reyonlarına gönderilir. Yani sizin ortaklığınız marketle olur. Bu ibadeti yerine getirmek için ortakların müslüman olması gereklidir. Bir kurum veya kuruluş ile ortaklık yapılmaz.

MARKETLERİN PAYLAŞTIĞI FETVALAR KURBANIN GENEL KURALLARI HAKKINDA

Söz konusu marketlerin internet sitelerinde paylaştıkları fetva içerikleri milyonlarca müslümanı yanıltıyor ve ibadetlerinin geçersiz olmasına neden oluyor. Çünkü Migros, A101 ve Carrefour’un internet sitesinde yayınladıkları fetvada kurban ibadetinin genel koşullarından yani, vekalet yoluyla kurban kesilebileceğinden, ödemenin kredi kartı ve taksitle yapılabileceğinden, kurbanın 7 ortağa kadar olabileceğinden ve kurbanın, bayramın 4. gününe kadar kesilebileceğinden bahsedilmektedir. Fetvada kesinlikle “bu marketlerden kurban alabilirsiniz” gibi bir not bulunmamaktadır.

Yukarıda özellikle dikkatinizi çektiğimiz bu dört maddenin dışında dört madde daha var. Bunları da okumak için Diyanet İşleri Başkanlığından gelen fetvayı İNDİREBİLİRSİNİZ

İSLAM’IN HARAM KILDIĞI ŞEYLERİ SATANLARA KURBAN KESTİRİLMEZ

Migros ve Carrefour gibi marketler kurban ibadetinin sadece 1-2 şartını yerine getirebilmektedirler. Ayrıca bu marketler İslam’ın haram kıldığı alkollü içki satışı yapmaktadır. Kurbanınızı içki satan bir marketi vekil tayin ederek kesmeniz ibadetinizi zedeler. Marketlerin amacı Müslümanların ibadetini kolaylıkla yerine getirmesini sağlamak değil tamamen dini duyguları kullanarak para kazanmaktır. Zaten reklam filmlerinde ve internet sitelerinde ibadet değil “kredi kartına taksitle ödeme kolaylığı” ve “ayağınıza kadar gelen kurban kolisi” ifadeleri öne çıkmaktadır. Kurban’ı ibadet olarak gören bir müslüman asla bu marketleri vekil tayin ederek kurban kestirmemelidir.

KURBAN ALIRKEN ŞU SORULARI SORUN:

1-Kurbanıma ortak diğer kişilerin adını ve telefonunu alabilir miyim? (Müslüman olup olmadıklarını ve bu işi ibadet amacıyla yapıp yapmadıklarını öğrenmek için)

2-Benim kurbanımın kulak numarası nedir? Kurbanımdan sizin garanti ettiğiniz etten daha düşük bir et çıkarsa ne olacak? Diğerleri ile mi tamamlayacaksınız? (Kurban etinin tamamının hisse sahiplerine ulaşıp ulaşmadığını öğrenmek için)

3-Beni hissedar yaptığınız kurbandan daha fazla et çıkarsa bunu bana mı vereceksiniz yoksa düşük çıkan kurban kolilerine mi dağıtacaksınız? (Kurbanların karışıp karışmadığını öğrenmek için)

4-Diyelim ki 7 hisse tamamlanmadı ve en son 4 kişi kaldı. Kurbanımı kiminle 7’ye tamamlayacaksınız?

Kaynak: dintahripçileri com.

adminadmin