Güncel
Giriş Tarihi : 12-07-2017 11:44   Güncelleme : 12-07-2017 11:46

Bağdadi Açığa Alındı

Yaptığı terör faaliyetleri ile Emperyalist Batı’yı işgal etmesi için Irak ve Suriye’ye çeken Bağdadi’nin görev süresi doldu. Terör örgütü DAEŞ’in lideri Bağdadi’nin öldüğü iddia edildi. Bölgeyi yakından takip eden uzmanlara göre, bu gelişme bölgede bir görev değişikliğini beraberinde getirecek.

Bağdadi Açığa Alındı

ABD güdümünde PKK’nın yürüttüğü Rakka Operasyonu devam ederken, Musul’da DAEŞ’e karşı 6 aydır devam eden operasyonun da bitirildiği açıklandı. Irak’ın kukla Başbakanı Haydar el-İbadi, DAEŞ’in çökertildiğini ilan ederken DAEŞ lideri Bağdadi’nin öldüğü haberinin DAEŞ tarafından doğrulandığı iddia edildi. Irak’tan yayın yapan El Sumaria televizyonunun, Ninova’dan ismini vermediği bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, DAEŞ örgütün lideri Bağdadi’nin öldüğünü doğruladı. Kaynağın anlattığına göre, DAEŞ militanları Bağdadi’nin ölümünü ve yeni sözde halifenin ismini duyurdukları kısa bir açıklama yaptı. Ancak kaynak, Bağdadi’nin yerine geçecek kişinin ismini televizyonla paylaşmadı. Rusya Savunma Bakanlığı, Bağdadi’nin, Rus güçlerinin Suriye’de 28 Mayıs’ta düzenlediği bir hava operasyonunda öldürülmüş olabileceğini açıklamıştı.

Bağdadi’nin yerine kim gelecek?

Rusya operasyonlarında öldüğü iddia edilen terör örgütü DAEŞ’in elebaşı Bağdadi’nin yerine en yakın yardımcılarından olan ‘savaş bakanı’ İyad el Ubedi ile ‘güvenlik yetkilisi’ Ayad el Cumali’nin geleceği iddialar arasında. Bağdadi’nin yerine geçeceği iddia edilen iki ismin de Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in ordusunda görev yapmış olmasına dikkat çekiliyor.

DAEŞ’in kullanım ömrü bitti mi?

Obama’nın ardından ABD Başkanı olan Donald Trump ile Batı’nın Orta Doğu diye tarif ettiği Bilad’üş-Şam’da yeni bir döneme girildi. Bağdadi’nin ölümü, DAEŞ’in neredeyse bitirildiğinin açıklanması ile “Bu dönem Emperyalist Batı’nın yükselen yıldızının hangi terör örgütü ve lideri olacak?” sorusu akıllarda yer işgal etmeye başladı. ABD’nin Irak’ı işgalinin ardından toplumsal taban bularak yükselen ve uluslararası ölçekte düzenlediği operasyonlarla Emperyalist Batı’nın Irak ve Suriye’deki işgali sağlamlaştırmasını sağlan DAEŞ genellikle Müslümanlara yönelik saldırıları ile ön plana çıkıyor. Faaliyet gösterdiği dönemde sadece Müslümanlara saldıran terör örgütü, Türkiye’de kanlı terör saldırılarına imza attı.

DAEŞ’in yerine Horasan mı gelecek?

DAEŞ sonrası dönemi değerlendiren uzmanları Batı’nın bundan sonraki işgal ve katliam faaliyetleri için DAEŞ’i mi yoksa Horasan Terör Örgütü’nü mü kullanacağı henüz netleşmedi. ABD öncülüğündeki DEAŞ Karşıtı Koalisyon Komutanı Stephen Townsend, Musul’un DAEŞ’ten kurtarılmasına ilişkin, “Bu zafer DAEŞ’i bitirmez ve önümüzde daha zor bir savaş var” ifadelerini kullanırken, yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre yakında kendini ‘Horasan’ adıyla gösterecek bazı teröristlerin yeni Bağdadi olabilmek için İran ve ABD ile görüşmeleri devam ediyor

Algı operasyonları çoktan başlamıştı

ABD DAEŞ sonrası için hazırlığa aslında daha önceden başlamıştı. ABD’li bazı yetkililerin ‘DAEŞ’ten bile daha tehlikeli’ diyerek yıllar önce PR’ını yapmaya başladığı Horasan Terör Örgütü’nün önümüzdeki günlerde daha aktif bir ‘rol’ üstlenmesi bekleniyor. ABD basını daha önce Horasan örgütünün elebaşlarının “El Kaide’nin tecrübeli üyelerinden” oluştuğunu yazmıştı. 2009 yılına kadar CIA terörle mücadele yetkilisi olan Aki Peritz, Time’a: “Teşkilatta çalışırken, örgütün adını hiçbir şekilde duymadım.” açıklaması yaparken, Obama’nın eski Suriye büyükelçisi olan Robert Ford, “Yönetim kademelerinde bu adlandırmayı (Horasan) kullanmakla birlikte, adın nereden geldiğini bilmiyorum... Tek bildiğim, kendilerini bu şekilde adlandırmadıkları” diyordu.

Trump’ın ‘Prensi’ kim olacak?

11 Eylül saldırısını gerçekleştirdiği iddiasıyla bir anda dünyanın gündemine sokulan Usame Bin Ladin, George W. Bush yönetimindeki ABD’nin İslam’ı küresel anlamda terörle eşleştirmesine oldukça yardımcı olmuştu. Bugün Irak ve Suriye’de yaşananların fitilini ateşleyen gelişmelerin başında gelen 11 Eylül saldırısının faili olduğu iddia edilen Bin Ladin ailesinin Bush ailesiyle iş ortağı olduğu iddiaları ortaya atılmıştı. 

ABD daha sonra yaptığı bir açıklamada 2 Mayıs 2011 günü CIA tarafından yürütülen bir operasyonla Bin Ladin’i öldürüldüğünü cesedinin de Umman Denizi’ne atıldığını duyurmuştu. Bush’un ardından ABD Başkanı seçilen Barack Obama döneminin ‘yıldızı’ ise DAEŞ elebaşı Bağdadi oldu.

Bağdadi, kolundaki birkaç bin dolarlık saati ile medyada oldukça yer almıştı. Bugüne kadar defalarca öldürüldüğü açıklanan Bağdadi’nin ölümü her zaman şüpheli kalacak gibi duruyor.

PKK kendine alan açmaya devam edecek

Henüz ABD başkanlığı için adaylığını yeni açıkladığı dönemde PKK’lı teröristler için ‘hayranlık’ ifadeleri kullanan Trump’ın bundan sonraki süreçte bölgede kurulacak PKK devleti için çalışmaları daha da hızlandırması gündemde. 300 TIR’ı aşan askeri yardımla PKK’nın kendi ordusunu kurmasını sağlayan ABD, ortaya çıkaracağı yeni terör örgütünü de bu amaca hizmet için kullanacak. 

Uzmanlar bölgedeki gelişmeleri bu ifadelerle değerlendirirken, ABD’nin ağır silah desteği sağladığı terör örgütü PKK ele geçirdiği bir askeri üsse ABD bayrağı astı. Üssün Kobani yakınlarında bulunduğu iddia edildi.

Gökhan Yılmaz / Diriliş Postası

 

adminadmin