Sağlık
Giriş Tarihi : 14-03-2020 10:35   Güncelleme : 14-03-2020 10:35

Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir!

Büyük Anadolu Hastaneleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Elanur Yılmaz Akay”Koronavirüs gibi salgın hastalıklar ile savaşmak için güçlü bağışıklık sistemi önemli rol oynamaktadır. " dedi.

Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir!

Bağışıklık (İmmün) Sistemi'nin önemine dair bilgilendirme yapan Büyük Anadolu Hastaneleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Elanur Yılmaz Akay, "Özellikle salgın hastalıklar denilince ilk olarak aklımıza bağışıklık sistemi geliyor. Bağışıklık sistemi olmasaydı, bedenlerimiz bakteriler, virüsler, parazitler ve daha fazlasına karşı saldırıya açık halde olacaktı. Koronavirüs gibi salgın ve bütün hastalıklarla adeta savaşan, bağışıklık sistemini güçlendirmek çok önemlidir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NEDİR?

Bağışıklık sistemi "mikrop" diye tanımlanan, vücudumuzda  enfeksiyona yol açan virüs, bakteri, mantar ve parazit gibi mikroorganizmaların zarar verici etkilerine karşı kişiyi koruyan, savunma sistemidir.

Bağışıklık sistemi hücreler ve organlar-dokulardan oluşur. Bu hücreler; nötrofil, monosit, lenfosit, dendritik hücre olarak adlandırılır.

Organ-dokular, lenf bezleri, timus bezi, kemik iliği, dalak, lenf sistemi, barsak-solunum sistemi-ve derideki lenfoid yapılar olarak sayılabilir.

BESLENME, SPOR VE UYKU

Bağışıklık sistemini oluşturan bu hücre ve organlar birlikte muhteşem bir işbirliği içinde çalışmaktadırlar.

Bu sisteminde düzgün çalışması için yapmamız gerekenler bir takım uyarılarıda dikkate almak lazım. 

Özellikle beslenme, spor ve uyku bağışıklık sistemi için önemlidir. Sağlıklı yaşam stratejilerini belirlemeli ve öncelikli amacınız sağlıklı bir yaşam tarzı olmalıdır.

Sigara içmeyin, Yüksek proteinli meyve ve sebzeler tüketin(Bol meyve özellikle c vitamini içeriği yüksek portakal mandalina kivi, Sebzelerden koyu yapraklı sebzeler maydonoz dereotu roka nane ıspanak, fındık ceviz badem omega 3 kaynaklı yiyecekleri tercih edebilirsiniz.), Düzenli egzersiz yapın, Sağlıklı kilo verin,  Alkol kullanıyorsanız bırakın, Yeterli uyku uyuyun, Ellerinizi sık sık yıkamak ve etleri iyice pişirmek gibi enfeksiyonları önleyici tedbirleri alın ve stresten uzak durun veya en aza indirmeye çalışın. Bunları da yaparken mutlaka uzman doktor desteği alın" diyerek sözlerine son verdi.

adminadmin