Güncel
Giriş Tarihi : 25-05-2014 17:07   Güncelleme : 25-05-2014 17:07

BALIKÇILARA YASAK ÇOK CEZALAR ÇOK AĞIR

15 Nisan'da başlayan av yasağının ardından balıkçılar, yeni sezon için hazırlık yaparken, sorunlarının çözüm bulmasını istediler.

BALIKÇILARA YASAK ÇOK CEZALAR ÇOK AĞIR
Samsun’un 19 Mayıs ilçesi Dereköy Mahallesi Liman'ında ağlarını dikip, teknelerini tamir eden balıkçılar, sezon hazırlıklarının aralıksız devam ettiğini dile getirdi.Samsun’da balıkçılar, avlanma yasağının son bulacağı 1 Eylül’de 'Vira Bismillah' demek için çalışmalara başlayan balıkçılar , mevcut sorunlarının da bir an önce halledilmesini istiyor.
Yeni sezon için yırtılan ağlarını onarmaya başlayan balıkçılar, yasaklar konusunda yeni düzenlemelerin yapılmasını istiyor. 2 ay sürecek olan teknelerin bakım onarım ve ağların tadilat çalışmalarını sürdüren tekne sahipleri balıkçıların sahipsiz olduğunu ifade ederek son yıllarda girdilerin arttığını buna karşılık son 5 yılda balık fiyatlarının aynı olduğunu dile getirdiler.

Samsun Su Ürünleri Komisyoncuları Derneği Başkanı Davut Kıyak ”Balıkçılara yasaklar çok cezalar ağır. Balıkçılığın sahibi yok, avukatı, yok, doktoru yok, milletvekili yok. Balıkçıyı savunan hiç kimse yok. Çinekop 20 santimden aşağı tutmak yasak dediler.2 yıldır bu yasaklarla bize zülüm edildi. Nerede lüfer balığı ,nerede çinekop balığı, bir tek Karadeniz’de durmuyor. Bu balık Afrika ya gidip geliyor. Önceden 15 santim avlıyorduk şimdi 20 santimden aşağı olmaz diyorlar, o ayrı bir ceza. Biz Ankara’ya toplantılara gidiyoruz bizi dinliyorlar ama hiçbir zaman dediğimizi yapmıyorlar. Balık fiyatları, hamsi fiyatları 5 sene önce de 3 liraydı, yine 3 lira. Ama mazot aldı başını gidiyor. Ağ fiyatları arttı. İşçi fiyatları arttı ve sıkıntı var ama bunu kimse görmüyor" dedi.

Limanla ilgili sorunlarının olmadığını, yalnız teknelerin büyük olduğu için çekemediklerini ifade eden Başkan Kıyak, Tersanenin büyütülmesini istiyoruz. En az 35 metre teknelerin çekilmesi lazım.Burada 25 metreden yukarı çekilmiyor. Gördüğünüz tekneleri çekmek için Ünye’ye , Sürmene’ye gitmek gerekiyor.Sorunlarımız var. Kızakların büyütülmesi, imkan verilmesi bunlar hep balıkçılık için önemli. Burada bin kişi çalışıyor, devletin bunları görmesi lazım. Atatürk’ün bizi Türk hekimlerine verin dediği gibi bizi su ürünlerine verin, anlayan insana verin başka bir şey istemiyoruz" diye konuştu.
adminadmin