Samsun Haber
Giriş Tarihi : 19-10-2018 09:54   Güncelleme : 19-10-2018 09:54

Bartholomeos Samsun'a Neden Geldi!

Bartholomeos Samsun'a Neden Geldi!

Sosyal medyada ve bazı internet sitelerinde son günlerde Fener Rum Patriği Bartholomeos'un Samsun'un Bafra ilçesindeki üç kapılı Panayır Yeri Kilisesi'ni ziyaret etmesiyle ilgili haber ve yorumları  sıklıkla görüyoruz.

Bartholomeos geçmişte yaşanan büyük acıları da yeniden hatırlatan bu ziyareti neden yaptı sorusu doğal olarak benim de aklıma takıldı.

Aslında Fener Rum Patriği sadece Samsun'u ziyaret etmedi.

15 Ekim'den bu yana Karadeniz'deki ziyaretlerini sürdürüyor.

Örneğin daha önce de Trabzon'a gitti ve Maçka ilçesindeki dünyaca ünlü Sümela Manastırı'nı gezdi ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.

15 Ekim'de yaptığı bu ziyaretten önce ise 3 yıl önce yine Maçka'ya gelmişti.

Bartholomeos, Trabzon'un ardından da Giresun'a gitti, buradaki tarihi mekanları ziyaret etti.

Ardından Samsun'a geçti ve tartışma yaratan Bafra ilçesindeki üç kapılı Panayır Yeri Kilisesi'nde beraberindekilerle birlikte, mum yakıp dua etti, ilahiler okudu.

Bartholomeos dün de Sinop'taydı. Sinop Kültür ve Turizm Derneği'nin davetlisi olarak gittiği Sinop'ta, kazı çalışmalarının devam ettiği Balatlar Yapı Topluluğu alanıyla, Çiftlik köyünde bulunan Aziz Fokas Kilisesi'nde incelemelerde bulundu.

Fener Rum Patriğinin bu ziyaretleri sırasında konakladıkları otellerde basına kapalı toplantılar yaptığını ve davetlilerle bir araya geldiğini söylemeye gerek yok sanırım.

Rahmetli Aytunç Altındal'ı saygıyla anıyorum. Ekümeniklik ne demek, Hristiyan dünyasını anlamam  konusunda Ankara'daki gazetecilik yıllarım sırasında kendisiyle sık sık görüşmüş bir gazeteci olarak kendimi şanslı hissederim.

Bartholomeos'un Karadeniz turuna neden çıktığını değerlendirirken Altındal’ın da verdiği bilgileri anımsayarak şu tespitleri yaptım;  

Fener Rum Patrikhanesi, Ortodoks Hristiyan cemaatinin din merkezi durumunda. Roma İmparatorluğu’nun Doğu ve Batı olarak ikiye ayrılmasından sonra, Bizans İmparatorluğu içindeki Hıristiyanlar, İstanbul Ortodoks Kilisesi’ne bağlandı ve “Doğu Kilisesi” olarak da adlandırılan Ortodoks Kilisesi, 5'inci yüzyılda Katolik Kilisesi’nden ayrıldı. İstanbul’un fethinden sonra da Fatih Sultan Mehmet, Konstantinopolis Patriği seçilen Gennadios’a Türk ve İslam hukuku çerçevesinde, patriğin görev ve yetkilerini gösteren, Patrikhane’ye bazı ayrıcalıklar tanıyan bir ferman çıkardı. Fatih’ten sonra ise Osmanlı hükümdarlarının Patrikhane’ye verilen imtiyazları benimseyen fermanlar vermesi gelenek haline geldi. Böylece Fener Rum Patrikliği'nin yasal statüsü süreklilik kazandı. Fener Rum Patriği de, 6. yy'dan beri dünyadaki tüm Ortodoksların ruhani lideri kabul ediliyor.

Şimdi bugüne, Bartholomeos'un Karadeniz turuna dönersek;

 Ortodoks Kilisesi’nde 964 yıl sonra büyük bir ayrılık geçtiğimiz günlerde yaşandı.

Şöyle ki;

1991 yılında Sovyetler Birliği’nin ardından Ukrayna Ortodoksları üç kiliseye bölünmüştü. Bunlardan ilki 1500'lerden itibaren Moskova Patrikhanesi’ne bağlı olan Kiev Metropolitliği’ydi. Rusya’dan tamamen ayrılmayı isteyen Ukrayna yanlısı papazlar ise Ukrayna’nın bağımsızlığının ardından Kiev Patrikhanesi ve Ukrayna Otesefal Ortodoks Kilisesi’ni kurmuştu. 1992'de söz konusu kiliselerin bağımsızlığı gündeme gelmişse de dönemin Rusya yönetimi bunları tanımayı reddetmişti.

Fener Rum Patrikhanesi geçtiğimiz hafta,  çok önemli bir karar alarak Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ne otosefali (bağımsızlık) tanıdı. Bartholomeos'un bu kararı Rus Ortodoks Kilisesi tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı ve kilise Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi ile bütün ilişkilerini kestiğini duyurdu.

Yaşanan bu gelişme de, Katolik ve Ortodoks Hıristiyanlar arasındaki 1054’teki ‘büyük ayrılma’ vakasından bu yana Ortodoks Kilisesi tarihinin en büyük ayrışması olarak görülüyor.

Diğer taraftan; Ukrayna Kilisesi’nin 2018 nisanında Rusya Kilisesi’nden bağımsız olmak adına Ukrayna Parlamentosu’na yaptığı başvurunun kabul edilerek  yasalaşması, Rusya ile Ukrayna arasındaki siyasi çekişmede yeni bir cepheyi oluşturuyor.

Bartholomeos'un bu ziyaretleri de işte bu ayrışma sürecinde, Karadeniz'deki Ortodoks kiliselerin desteğini almak ve taraftar toplamaktan başka bir şey değil.

Diğer taraftan Fener Rum Patrikhanesi'nin Rusya'dan kopuşa doğru gittiğini de söyleyebiliriz. Çünkü Ortodoks dünyasının hamiliği iddiaları nedeniyle Rus yönetiminin Patrikliğin bu hamlesine karşı olduğu biliniyor.

Peki bu kopuşun arkasında ABD’nin parmağı var mı diye sorarsak;

Onu da en iyi elbette Patrik Bartholomeos biliyordur.

Gülsüm ATİK – Gazete Gerçek

adminadmin