Eğitim
Giriş Tarihi : 26-08-2014 09:40   Güncelleme : 26-08-2014 09:40

BAŞARI ÜNİVERSİTESİ 'KURMACAYI OKUMAK' YAZ OKULU SONA ERDİ

Yurt içinden ve dışından yazar önemli eleştirmen ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen etkinlik Oxford Üniversitesi’nden Clare Morgan, Sorbonne’den Nedim Gürsel, Ardahan Üniversitesinden Ramazan Korkmaz, Alma Colloge’den Robert Vivian, önemli eleştirmenlerden Doğan Hızlan ve Semih Gümüş, İpek Üniversitesinden Zekeriya Başkal ve Canik Başar Üniversitesinden Yavuz Demir’in katılımıyla teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirildi. 15 gün süren etkinlikte, başta roman ve hikaye olmak üzere kurmaca kabul edilen metinler üzerine kuramsal ve eleştirel uygulamalı yaklaşımlar ele alındı.

BAŞARI ÜNİVERSİTESİ 'KURMACAYI OKUMAK' YAZ OKULU SONA ERDİ

Program süresince Türkiye'den ve dünyanın değişik üniversitelerinden alanında uzman önemli hocaların geldiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Yunus Bekdemir, "Canik Başarı Üniversitesi olarak düzenlemiş olduğumuz Yaz Okulu, Kreatif Endüstriler Araştırma ve Uygulama Merkezinin bir çalışmasıydı. Bu çalışma çerçevesinde üniversitemizde 'Kurmacayı Okumak' adlı bir yaz okulu programı düzenlendi. Yaz okulunun esas amacı gerçekten kurmaca noktasında, entelektüellerimizi, bu alanda çalışan insanlarımızı daha da geliştirmekti. Hedefimiz 'Kreatif Yazma' dediğimiz özgün metin hazırlama yeteneklerine, donanımlarına sahip profesyonelleri yetiştirmek. Neden böyle bir şeye ihtiyacımız olduğuna gelince; kurmaca çok büyük bir endüstrinin ihtiyaçlarıyla ilişkili. Senaryo, tiyatro oyunları, medya reklamları, endüstriyel tanıtımlar ve haber yazımlarının de içerisinde bulunduğu çok geniş bir yelpazenin özgün yazımları kreatif yazımlarla şeklini buluyor.

 

Kreatif yazılım özellikle son otuz yılda Amerika ve İngiltere üniversitelerinde hızla yaygınlaştı. Bugün vardığı nokta itibariyle de, üniversitelerin sürükleyici dinamik güçlerinden biri haline geldi. ‘Endüstriyel edebiyat' başlığı ile de tanımlayabileceğimiz bu yeni açılım; Türkiye’de akademik anlamda ilk olarak Canik Başarı Üniversitesi tarafından hayata geçirildi. İlerleyen haftalarda çok daha kapsamlı olarak yürüteceğimiz bu programla hem bölgesel hem de tüm ülkeler nezdinde ciddi bir tanıtım ve cazibe merkezi oluşturmayı hedefliyoruz." diye konuştu. " diye konuştu.

 

Özgün metin yazmanın hem ekonomik hem de sosyolojik anlamda devasa bir sektörü ilgilendirdiğinin altını çizen Rektör Bekdemir, "Hepimizin çok yakından bildiği 'Harry Potter' veya 'Yüzüklerin Efendisi' sinema sahnesine uyarlandı. Bu ve benzeri filmleri göz önüne aldığımızda, kullanılan aksesuarlardan, kıyafetlere kadar, hatta hayata bakış açımıza kadar sosyal hayatın birçok kulvarına tesir eden sektörleri harekete geçirdi. Bu tür çalışmaların Özgün olması, beraberinde tercih sebebi ve talep edilmesi sonucunu doğurdu. Kreatif endüstriler dünya genelinde çok önemsenen bir sektör haline geldi. Mesela sadece İngiltere üzerinden bir örnek verecek olursa, kreatif endüstriler içerisinde çalışan insan sayısı 1 milyon 600 bin kişi. Bununla alakalı dönen para miktarı ise 100 milyar dolar civarında. Bu açıdan ülkemizde de bu çalışmaların daha profesyonelce ele alınması gerekiyor. Biz de bunun önemsiyoruz ve entelektüel altyapısını oluşturmaya çalışıyoruz. Bu açıdan ilerleyen haftalarda 'Kreatif Yaz Kursları' düzenleyeceğiz. Üniversitemizin Edebiyat Bölümü öğrencilerimiz de bu sertifikaları alarak buradan mezun olmuş olacak." dedi.

 

Programla ilgili görüşlerini dile getiren yazar Nedim Gürsel, “Her şeyden önce bu girişimi kutlamak istiyorum. Kurmaca, edebiyatı yaklaşımın en temel kavramlarından birisi. Dolayısıyla bunu tartışmak hem bir roman yazarı olarak beni ilgilendiriyor. Ve gençlerin ne düşündüğünü öğrenme açısından da önemli. Bunun yanında yazarlar daha çok gençlerin hayal dünyasında ölüdür. Yazarları ansiklopedilerden tanırlar. Gençlerin bir yazarla karşılaşması, o yazarın deneyimini doğrudan algılaması, ağzından dinlemesi önemli. Bir insanın iç dünyasına ancak bir yazar nüfuz edebilir. Mesela tarihçiler bir Fatih Sultan Mehmet'in iç dünyasını, karmaşık psikolojisini bir romancı kadar veremez. İşte orada edebiyat devreye giriyor. Bu açıdan böyle bir programda gençlerle bir araya gelmeyi önemsiyorum.” dedi.

 

Eleştirmen Yazar Doğan Hızlan ise, “Henüz üçüncü yılında, uluslararası böyle bir sempozyumu düzenlediği için Canik Başarı Üniversitesini kutluyorum. Akademik duvarlar arasında yapılan çalışmaların gün ışığına çıkması açısından önemli bir faaliyet olarak görüyorum. Diğer yandan akademik çalışmaların, dışarıdaki gündemle iç içe olan farklı unsurlarla birlikte çalışmasını da olumlu buluyorum.  İkisinin birbirinden yararlanması gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

adminadmin