Ekonomi
Giriş Tarihi : 09-12-2016 09:14   Güncelleme : 09-12-2016 09:14

Başbakandan Büyük Müjdeler

Geçen hafta toplanan EKK’da alınan kararlar dün açıklandı. Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı ‘ekonomiye cansuyu paketi’, özel sektöre 250 milyarlık kredi ve 500 bin kişiye de iş imkanı sunuyor.

Başbakandan Büyük Müjdeler

Başbakan Binali Yıldırım geçen hafta cuma günü yapılan Ekonomi Koordinasyon Toplantısı›nda (EKK) alınan ekonomik tedbirleri açıkladı. Reel sektörün finansman sorununu çözmek amacıyla 250 milyar liraya kadar kredi hacmi oluşturuluyor. KOBİ’lere faizsiz kredi imkanı sağlanırken, prim ödemeleri de ertelenecek. Reel sektörün kullandıracağı krediler yeniden yapılandırılırken KDV iadeleri de hız kazanıyor. Başbakan Yıldırım EKK kararlarını şöyle açıkladı:

250 MİLYAR TL KREDİ

“Nakit sıkıntısını rahatlatmak, işlerini genişletmelerini sağlamak hatta istihdamı artırmak için Hazine kefaleti getirmek suretiyle Kredi Garanti Fonu (KGF) aracılığıyla 250 milyar liraya kadar kredi hacmi oluşturulacak. Ağırlıklı olarak KOBİ’ler yararlanacak. Küçük işletmeler esnaf orta ölçekli işletmeler yararlanacak. Ayrıca ihracatla uğraşanlarda yararlanacak. İhracat kredilerinde teminat yüzde 100, KOBİ’lerde yüzde 90, ticari kredilerde ise yüzde 85 uygulanacak. 250 milyar TL’yi nasıl oluşturacağız. Bütçe açığını artıracak yeni borçlanma gerektirecek planlanan dışında düşünce yok. 2017 bütçesinden ve arızi gelirlerden gelen paralarla karşılanacak.”

PROJE DESTEĞİ

2017’de özel sektör yatırımlarını daha da teşvik etmek ve artmasını sağlamak amacıyla imalat sanayine yatırım teşvik kapsamındaki projelere artı destek verilecek. 2017 yılında yapılan imalata yönelik yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranını mevcudun üzerinde yüzde 15 daha artırıyoruz. Kurumlar vergisi indirimini tam olarak uygulayacağız. Teşvikin tamamını diğer kazançlara uygulama imkanı getireceğiz. Yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi vereceğiz. KDV iadelerinde de gecikme şikayetleri var. Bunları da hızlandırmamız lazım.”

PRİME ERTELEME

“İşverenlerden asgari ücret desteğinden yararlananların bu destekten yararlanmaları esas prim gün ödeme sayısına karşı gelecek şekilde 2017 Ocak, Şubat, Mart dönemindeki üç aylık primlerini 2017’nin Ekim,  Kasım ve Aralık ayında ödeyecek. Yılın ilk üç ayında prim ödemeyecekler. Faizsiz yılın son üç ayında ödeyecekler.”

500 BİN YENİ İŞGÜCÜ

“Önümüzdeki yılın iş ve istihdamını artırmaya yönelik özel sektör firmalarımızın da maliyetlerini düşürmeye yönelik bir tedbirimiz var. İşbaşı eğitim programı mesleki eğitim kursları girişimcilik eğitim programlarını daha da güçlendiriyoruz. 2017 yılında mesleki eğitim programlarını toplam özel sektörde 500 bin vatandaşımıza İŞKUR’un aktif işgücü programlarından yararlandıracağız. 100 binde toplum yararına çalışma programına devam edilecek. Ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu Bölgeleri teşkil edecek.”

KREDİ YAPILANDIRMASI

“BDDK bankacılık sektörünün reel sektöre kredilerini yeniden yapılandırılması için yetki ve imkan veren karşılıklar kararnamesini kabul etti. Yeni kredi açılması söz konusu. Bütün kredilerin yapılandırılması imkanı sağlanıyor. Karşılıklar kararnamesi ile bazı yükler üzerlerinden alınmış oluyor. Oradan elde edilen kaynak kredi yapılandırmasında kullanılacak. Özellikle KOBİ’lerin maliyetlerinin düşmesi hedefleniyor. KOBİ tanımı 40 milyon liradan 125 milyon TL’ye çıkarttık.”

EXİMBANK’A SERMAYE

“İhracatın artırılmasına yönelik tedbirler aldık. 2017 yılında bir önceki yıla ilave ihracat yaparsa o ayrıca desteklenecek. Bunu nasıl yapacağız. Eximbank’ın sermayesini artırıyoruz. Sermaye artınca ihracat destekleri de otomatik olarak artıyor. Mevcut durumda 3,7 milyar sermayesi var ihtiyaç neyse yukarı çıkacak. Müteahhitlik hizmetlerine yönelik döviz kredilerinde firmaların yurtiçinde sağlayacağı hizmetlere yönelik kısım da sıfır faiz uygulaması getiriliyor. Buradan oraya yapacağınız işlerde götüreceğiz mal ve hizmetler için bu kredilerde faiz alınmayacak.”

50 BİN TL FAİZSİZ KREDİ

“Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın KOBİ’lere yönelik bir desteği var.  Bu destek çerçevesinde mevcut bilançolara esas alarak işletmeler ilk 12 ay için geri ödemesiz olmak üzere 3 yıl vadeli 50 bin TL kredi sağlanacak. 15 bin KOBİ yararlanacak. 750 milyon liralık bir kaynak oluşacak.”

TAKVİME BAĞLANDI

“2017 yılı için yapısal reform uygulamalarına da takvimlendirdik. Yıl boyunca hangi yapısal reformu yapacağız hangi alanda yapacağız listesini yaptık. Hayata geçireceğiz. ”

Bürokrasi bitecek

EKK kararlarını açıklayan Başbakan Binali Yıldırım, tedbirlerin tamamı için bütçede yapılacak tasarrufların kullanılacağını belirterek, “Mali disiplin var olmaya devam edecek. Har vurup harman savurmayacağız. Başkaca bir olumsuzluğa sebep olmayacak uygulamaya gitmeyeceğiz. Hesap kitap yapıldı. Milletimiz rahat etsin. İşadamlarımızda bu konuda çok emin olabilirler. Sadece tedbirleri almakla kalmayıp nasıl uygulanacağını birebir takip edeceğiz. Bürokratik engelleri de siyasi irade olarak ortadan kaldıracağız” dedi.

Sicil affı geliyor

Reel sektöre krediye erişimle ilgili olarak Hazine’nin riski yüzde 7 ile sınırlandı. Yılbaşında düşecek maliyet 4-4,5 milyar TL olarak hesaplandı. 3 yıldaki maksimum maliyet 17,5 milyar TL olarak hesaplandı. Ayrıca Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bankalar ile görüşerek sicil affı üzerinde çalışma yürütüyor.

Faiz yarışı olmayacak

Başbakan Yıldırım, geçtiğimiz günlerde bir genelge imzaladığını belirterek kamu bankalarının para toplarken yarış yapmayacağını söyledi. Yıldırım, “Birbirleri ile yarışa giriyorlar, özel bankalarda giriyor. Bu paralar ne kadar yüksek maliyetle toplanırsa kredilendirme reel sektöre aktarılması da pahalı olur. Hazine çalıştı bir sınır geldi. Yüzde 7,5’u geçmeyecek. Daha düşük faizle kaynağa eriştiğiniz için verecekleri kredilerde de ona göre maliyetlerini azaltacaklar” diye konuştu.

10 milyar dolar kaynak

Başbakan Yıldırım, devletin mecbur kalmadıkça bütün kuruluşların döviz üzerinden sözleşme yapmayacağını kaydetti. Yıldırım, “Yapılmış bütün sözleşmelerde mümkün olanlarını TL’ye dönüştürmek. Bazı kamu kuruluşları da ihtiyaç fazlası olan dövizlerini de Türk parasına dönüştürüyor. Kısa vadede 10 milyar dolar civarında bir kaynak yerli paraya geçmiş oldu.” şeklinde konuştu.

2017 tasarruf yılı

Yıldırım, devlet olarak 2017’de muazzam bir tasarruf yılı olacağını ifade ederek şunları söyledi: “Ciddi tasarruflar yapacağız. Önceliği olmayan harcamalar yeni bina araba alma vesaire gereksiz masraflar yapılmayacak. Fuzuli yere seyahatlerden kaçınılacak. Vatandaşlarımızdan bir şey isterken dövizi bozdur derken önce devlet kurumları olarak bizler taşın altına elimizi koymamız lazım”. 2017 yılında yargı ve güvenlik başta olmak üzere toplam kamuya 60 bin personel alınacak.

Merkez tedbir alabilir

Yıldırım “Merkez Bankası’nın eli kolu bağlı değil. Kendi kapasitesinde icap eden tedbirleri alabilir” dedi. Desteklerin ilave vergiye neden olup olmayacağına yönelik soruya, Yıldırım“ İlave vergi artışı yok. Veren taraf olacağız” yanıtını verdi.

Star

adminadmin