Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 19-04-2017 13:45   Güncelleme : 19-04-2017 15:04

Başkan İshak Taşçı Üzerinden Hesap mı yapılıyor?

Samsun’da Atakum ilçesinde anayasa değişikliği için yapılan referandumda hayır çıkmış olmasını AK Partili Belediye Başkanı İshak Taşçı’ya bağlayanlar, Ak Partili belediyenin bulunduğu bir ilçede “HAYIR” nasıl çıktığına anlam veremedikleri söylüyor.

Başkan İshak Taşçı Üzerinden Hesap mı yapılıyor?

Samsun'da 16 ilçede referandumda Evet çıkarken bir tek Atakum ilçesinde hayır çıkmış olmasının günahını Taşçı’ya yüklüyorlar. Tek adamı günah keçisi haline getirmek ne kadar doğrudur? Atakum’da Ak Parti’nin teşkilatları yok mu? AK Parti Milletvekilleri bu bölgelerde çalışma yapmadı mı?

Kaldı ki, Atakum’da hayır’ın çıkmasını çok tabi ve normal görmelidir. Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı’nın çalışmadığını söylemek büyük bir haksızlık olur. Haksızlığa karşı susmakta ikinci bir haksızlık olur. Eğer İshak Taşçı’ya Atakum’un vebali yüklenmeye çalışılıyor ve hala konuşuluyorsa bu kötü emeller peşinde koşan birilerinin hesabından başka bir şey değildir.

 Samsun’da AK Parti içinde yıpratma politikası moda haline getirildiği malumdur. Referandum kapsamı dâhilinde belki de Samsun’da en disiplinli, en ciddi ve en samimi çalışmalar içinde bulunanlardan birisi İshak Taşçı olmuştur. Referandumda Atakum’da yürütülen “EVET” kampanyasında Taşçı’nın ağırlığı vardır.

Bir değerlendirme yapılırken, hiç de emsal teşkil etmeyen ilçeleriyle Atakum’u kıyas yapmaya çalışmak doğru sonuçları perdeler. Atakum’un Siyasi, sosyal ve kozmopolit yapısından kaynaklanan özelliğini dikkate almak gerekir. İshak Taşçı’nın başkan seçilirken aldığı oy oranı %38 olduğu düşünülürse, tablo daha da netleşecektir. Kaldı ki, aynı ölçülerde “evet” kampanyası yürüten büyük kentlerde Ak Parti’nin önemli kayıplar yaşadığı ortadadır.

Türkiye genelinde İstanbul ve Ankara başta olmak üzere kimsenin aklına dahi getirmediği yerlerde çıkan hayır oyları, büyük ölçüde kemik oylarını korumayı başaran Atakum İlçesi için neden bu kadar gündeme alınıyor. Üstelik de Samsun’da oy kaybı yaşayan tek ilçe Atakum değilken. Eğer mesele Referandumdan evet çıkmasıysa maksat hasıl olmuştur. Yok, mesele kazanılan referandum üzerinden iç hesaplaşmaysa, bundan en az zararla çıkacak isim ortaya koyduğu performans ile İshak Taşçı’dır. Taşçı’nın Atakum gibi solun kalesi gözüken bir bölgeden partisinin kemik oylarını koruyarak çıkması hiç de azımsanacak bir durum değildir.

Atakum ilçesinde anayasa değişikliği için yapılan referandumda yüzde 46.53 oranında Evet çıkarken yüzde 53.47 oranında Hayır çıktığını ısrarla belirtenler nedenlerini de ortaya koymalıdır. Samsun1 Kasım 2015 tarihinde yapılan seçimlerde Atakum ilçesinde AK Parti Yüzde 47,5, CHP yüzde 32,1 MHP ise yüzde 16,5 oranında oy almıştı. Samsun ilçeleri içinde özellikle Atakum’da seçimler baz aldığında CHP faktörünü unutmamalıdır.

Başyazı

adminadmin