Genel
Giriş Tarihi : 21-08-2018 10:21   Güncelleme : 21-08-2018 10:21

Belediyeler gelirleri hazinede toplanacak!

​Kamu idarelerinin hesaplarının tek merkezde toplanmasını öngören Tek Hazine Kurumlar Hesabının ayrıntıları belli oldu.

Belediyeler gelirleri hazinede toplanacak!

Cumhurbaşkanlığı'nın 17 Nolu kararnamesine göre, belediyelerin gelirleri Hazine Bakanlığı'nın hesabında tutulacak. Belediye, yapacağı harcamayı bir ay öncesinden bakanlıktan talep edecek.

Karara göre İşsizlik Sigortası Fonu hariç olmak üzere kamu idarelerinin mali kaynakları, bütçenin gelir ve gider hesapları ile ilişkilendirilmeksizin karşılığı Hazine’den alacak kaydedilmek üzere Tek Hazine Kurumlar Hesabı’nda toplanacak. Hesap, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yönetilecek.

Kaynakları bu hesapta toplanacak idareler şöyle: Genel bütçe kapsamındaki idareler, özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları, özel yasayla ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşlar ile döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, KİT’ler.

Hesaba dahil olmayacak idareler de şunlar: Kamu bankaları, Türkiye Varlık Fonu ile bunların finansman temini amacı ile kuracakları fon ve şirketler, mazbut vakıflar, özel yasayla kurulmuş kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, kefalet ve yardımlaşma sandıkları.

Hazine ve Maliye Bakanlığı da hesaba ilişkin uygulama yönetmeliğini yayımladı.

KARARI MALİYE VERECEK

Yönetmeliğe göre kamu idareleri, aylık nakit talep ve tahsilat tahminlerini her ay, izleyen ayı kapsayacak şekilde Tek Hazine Kurumlar Hesabı Bilgi Sistemi (THBS) üzerinden Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirecek. Bakanlık nakit taleplerini değerlendirecek. Yine sistem üzerinden kamu idarelerine bildirecek. Kamu idareleri ayrıca günlük nakit taleplerini de yine sistem üzerinden Hazine ve Maliye Bakanlığı’na iletebilecek. Bu talepler de yine bakanlık tarafından değerlendirilecek. Kamu idareleri bakanlığın uygun görüşü alındıktan sonra Merkez Bankası ile yurtiçi bankalarda hesap açabilecek.

adminadmin