Kültür
Giriş Tarihi : 24-01-2020 11:09   Güncelleme : 24-01-2020 11:12

Bilim Ve Sanat Vakfı’na (Bisav)’a Kayyum Atanmasına Derneklerden Ortak Tepki!

Bilim ve Sanat Vakfı’na (BİSAV) kayyım atanmasına yönelik tepkiler büyüyor.

Bilim Ve Sanat Vakfı’na (Bisav)’a Kayyum Atanmasına Derneklerden Ortak Tepki!

Geçtiğimiz ay el konulan İstanbul Şehir Üniversitesi’nin kurucusu olan BİSAV’a 3 kişilik kayyım heyeti atanmıştı.

Bilim Sanat Vakfı’na (BİSAV) kayyım atanmasına yönelik tepkiler büyüyor. Geçtiğimiz ay maddi sorunlar gerekçe gösterilerek el konulan İstanbul Şehir Üniversitesi’nin kurucusu olan BİSAV’a 3 kişilik kayyım heyeti atanmıştı. 1 yıl süreyle faaliyetleri durdurulan BİSAV’a yapılan kayyım müdahalesinden sonra diğer vakıf ve derneklere de kayyım atanabileceği ön görülüyor.

DERNEKLERDEN ORTAK TEPKİ

Kayyım kararına ilişkin, “Bilim ve Sanat Vakfı’nın tüzel kişiliğinin korunması, maddi varlıklarını ve kuruluş amaçlarına sahip çıkılması” yönünde bir gerekçe öne süren Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada objektiflik vurgusu yapması da dikkat çekti. Öte yandan Hukukçular Derneği, İHH, ÖNDER ve Medeniyet Vakfı gibi dernek ve vakıflardan oluşan ‘İstanbul Platformu’ da konuyla ilgili bir açıklama yayımlayarak BİSAV’a kayyım atanmasını ‘Akıl tutulması’ olarak nitelendirdi.

“BU YANLIŞ KARARDAN VAZGEÇİLMELİDİR”

BİSAV’a kayyım atanmasına ilişkin bir tepki de Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’ndan geldi. Temel Karamollaoğlu, BİSAV’a kayyım atanmasıyla ilgili sosyal medya üzerinden bir mesaj yayımlayarak, “Ülkemizin önemli bilim ve düşünce kuruluşlarından biri olan Bilim ve Sanat Vakfı’na kayyım atanması kararının, siyasi bir maksatla alındığı açıktır ve kabul edilmesi mümkün değildir. Bir an evvel bu yanlış karardan vazgeçilmelidir. Bu karar hukuka, demokrasiye ve vakıf anlayışına bir darbe mahiyetindedir. Asırlardır medeniyetimizin sembolü olan vakıflar üzerinden ‘siyasi öç’ alma hesabı yapmanın kimseye faydası yoktur!” dedi.

“KİM NE TALEP ETTİYSE CÖMERTÇE PAYLAŞTIK”

Konuyla ilgili olarak gazetemize özel açıklamalarda bulunan BİSAV Kurucu Başkanı Mustafa Özel, “Biz kırk yıldır İslam medeniyetinin üçlü bir sacayağı üzerinde yükseldiğini dile getiriyoruz; Âlim-Emir-Tüccar. Yani bilginler, devlet ve iş adamlarına rehber olabildikleri ölçüde medeniyet serpilip gelişir. Osmanlı’yı asıl kuranlar kılıç ehli gazilere yön veren Şeyh Edebali, Dursun Fakı gibi akıl ve gönül erleriydi. Bilim Sanat Vakfı da ister siyasî partiler, ister MÜSİAD gibi iş adamı toplulukları olsun, kim talep ettiyse hurcundaki bilgiyi cömertçe paylaşan bir ocak olageldi” ifadelerini kullandı.

 “HUKUKA UYGUN MU? KESİNLİKLE HAYIR!”

Özel, “BİSAV’dan ne isteniyor? Bazı yetkililer bu basit bir prosedür diyorlar, filânca yönetmeliğe uygun imiş. Fakat Anayasa’ya, vakıf kanununa ve hem milli hem de evrensel anlamda hukuka uygun mu? Kesinlikle hayır! Gelecek kayyım vakfın mal varlığını güvenceye alacakmış! Bu vakfı kırk yıldır omuzlarında taşıyan gönüllüler topluluğuna hakarettir bu” diyerek vakıf üyelerinin zan altında bırakıldığını belirtti.

“SİYASÎ İŞLER UĞRUNA DİNDAR CAMİAYI ZAAFA UĞRATMAKTIR”

BİSAV Kurucu Başkanı Özel, “Vakfın bütçesi o kadar küçüktür ki, duyanların dudakları uçukluyor. Mesele hesapları incelensin… Zaten Vakıflar Genel Müdürlüğü bunu her zaman yapıyor. Şimdi biraz daha ayrıntılı inceleme yaparlar arzu ediyorlarsa. Bu bir akıl tutulmasıdır. Siyasî işler uğruna dindar camiayı zaafa uğratmaktır. Bilim Sanat Vakfı’nın idare edilecek tek varlığı, kendini iyiyi, doğruyu ve güzeli aramaya adamış gönüllüleridir. Bu da hiçbir siyasi yahut bürokratik kesimin harcı değildir” dedi.

Miili Gazete

Recep YAZGANRecep YAZGAN