Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 04-05-2020 13:13   Güncelleme : 04-05-2020 13:13

Bir Ramen’den Öğrendiğim

Bir Ramen’den Öğrendiğim

En güzel sözlerin sahibinin adıyla…

Allah’ın adıyla…

 

Karantina günlerimizde yaşadığımız olumlu ya da olumsuz birçok şeyin getirisini ve götürüsünü bu süreci atlattıktan sonra göreceğimiz aşikâr. Gözümüz görmüyor ama birçok insanımızın  yüreğine ateşler düştü. Rabbim kayıp yaşayan tüm vatandaşlarımızın  gönlünü ferahlatsın…

  ‘Gönül Ferahlığı’  ne güzel bir ifade.  Huzuru ve rahatlığı çağrıştırıyor. O zaman her şey zıddı ile kaim olduğuna göre, ‘Gönül Darlığı ‘ diye bir kavram daha var. Bu günlerde kimi evler biraz daha huzuru çoğaltırken, bazı evlerde darlığı iliklerine kadar hissetmekte. Bazı şikâyetler gelmekte; karantinadan sebep,  sıkılmakla beraber aile huzursuzluklarının arttığına dair çoğu kişi bunalıma girmiş durumda. Zorunlu evde kalışlarımız bizi daha çok birbirimize yakınlaştırması gerekirken neden aynı evi paylaşanlar huzursuz olur?

 

Bu süreçte iyi olmayan ilişkiler gün yüzüne çıkmış durumda desek yanılıyor muyuz? İçimizde tuttuğumuz öfkeler, kırgınlıklar, anlaşma sağlanamamış tartışmalar, uzun süreli birlikte bir arada duran herkes için bu duygular gün yüzüne çıkar ve olumlu veya olumsuz neticeleri olur. Her türlü sorunlarda Allah Rasulü efendimizin ‘Mü’min mü’minin aynasıdır’ hadisini hatırlarım. İnsan insana ayna olduğunu bildik mi güzel görmek size ait, kusur size, çirkin  görmek  size ait olur. Geçen sene bir filim izlemiştim. Filimde genç bir kız Japonların geleneksel yemeği olan ‘Ramen’i yapmayı öğreniyor ama bir türlü istenilen lezzeti yakalayamıyordu. İlginç olan bu yemeği hangi ruh halinizde yapıyorsanız  o ruh hali yiyenlere sirayet ediyor. Aslında biz bunu Şah-ı Nakşibent Hazretlerinin öğütlerinde de biliyorduk. Öfkeyle pişirilen yemeği talebelerine yedirmezmiş mübarek. Filimde ki kızımızı bir bilge kadına götürüyorlar ve bu kızın neden bu yemeği yapamadığını  soruyorlar. Yemeği yaptırıp yemeğin tadına bakan bilge kadın şöyle bir cümle kuruyor ‘Senin zihnin o kadar dolu ki tüm benliğini yemeğe veremiyorsun!’ Tüm filimde bu kızın bu yemeği öğrenmek için verdiği mücadele ve bilge kadının söylediği söz kaldı zihnimde. Yani sen bir ayna olamıyorsun!

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

adminadmin