Sağlık
Giriş Tarihi : 05-04-2017 09:46   Güncelleme : 05-04-2017 09:46

Böbreklerimizi Korumak İçin Altın Kurallar

VM Medical Park Samsun Hastanesi Nefroloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Abdurrahman Çokay, kişilerin böbrek sağlığını koruması için tavsiyelerde bulundu!

Böbreklerimizi Korumak İçin Altın Kurallar

Uzm. Dr. Abdurrahman Çokay, ”Böbreklerimizin zarar görmemesi için yapmamız gerekenler şunlardır; kişi haftada en az 5 gün 45 dakika yürüme, yüzme, aerobik gibi egzersizler yapmalıdır. Yazın en az 3 litre kışın ise en az 2,5 litre sıvı alımı yapılmalıdır. Herhangi bir ağrıda veya en ufak bir sızıda ağrı kesiciden kesinlikle kaçınılmalıdır. Ağrı kesici bir kurtuluş yolu olarak görülmemeli, aksine ufak ağrı ve sızılarda bu süreci ağrı kesicisiz atlatmaya bakılmalıdır. Çünkü kurtuluş gibi görünen ağrı kesiciler kalıcı böbrek yetmezliği veya böbrek kanserine sebep olabilmektedir.” Dedi.

Kişilerin obeziteyi önlemesinde böbrek sağlığının etkilendiğinden bahseden Uzm. Dr.Çokay,”Obezite ile mücadele böbrek yetmezliği, böbrek kanseri ve taş artışı gibi sorunlara yol açmaktadır. Yüksek kan basıncının normale çekilmesi için çözüm yolu diyet, egzersiz, ilaç olmalıdır. Yüksek kan şekerinin normalde idamesi ise yine diyet, egzersiz ve ilaç ile mümkündür. Ailede böbrek hastalığı olanlar kesinlikle hekimlerine bilgi vermeli ve kontrolden geçmelidir.” Diye konuştu.

Uzm. Dr. Çokay böbrek sağlığı ile ilgili açıklamasını,”Tuz alımına dikkat edilmesi kişi için önemli bir noktadır. Kesinlikle tuz alımı kısıtlanmalı ve günlük tuz alımı 5 veya 6 gramı geçmemelidir. Bitkisel zayıflama ilaçlarından uzak durulmalıdır. Aksi takdirde bu ilaçlar; böbrek yetmezliği, böbrek ve idrar yollarında kansere sebep olabilmektedir. Böbrek ve kalp hastalarının diyet tuzu kullanımı önlenmelidir. Yüksek tansiyon, kan basıncı yüksekliği, kalp yetmezliği, kalıcı böbrek yetmezliği hastalarının soda, maden suyu, asitli meyve suları gibi içeceklerden uzak durmaları gerekmektedir. Böbrek sağlığı önemsenmelidir, küçük bir böbrek ağrısı büyük sıkıntılara yol açabilmektedir. Bu yüzden kişilerin böbrek sağlığımızın korunması ile ilgili tavsiyelere uyması, kaliteli bir yaşama sahip olmalarını sağlayacaktır.” şeklinde tamamladı.

adminadmin