Sağlık
Giriş Tarihi : 08-10-2018 09:24   Güncelleme : 08-10-2018 09:24

Boğaz Ağrısına Karşı Tavsiye Edilen Çaylar

Boğaz Ağrısına Karşı Tavsiye Edilen Çaylar

Bitkisel ve Doğal Ürünlerle Tedavi hakkında önemli çalışmalarda bulunan ve bu alandaki tecrübesiyle bölgesinde önemli bir isim olan Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Bitkisel ve Doğal Ürünlerle Tedavi Merkezi Yetkili ve Sorumlusu İç Hastalıkları (Dahiliye) ve Fitoterapi Uzmanı Uz. Dr. Mehmet Emin Erdem, Farenjit ve boğaz ağrısı için ekinezya, adaçayı ve balı öneriyor.

Uz. Dr. Erdem, "Farenjit ve boğaz ağrısı yakınmaları sık olarak görülmeye başlandı. Boğaz ağrısı rahatsızlık verici etkisi ile ciddi bir sorun olmasa da yaşamı olumsuz etkiler. Boğaz ağrısında yakınmaları azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için neler yapılabileceği ile ilgili pratik öneriler var.

 Bol ılık su içilmeli (günde 10-12 bardak), vücutta sıvı kaybı engellenmelidir. Boğazın nemli tutulması ağrı yakınmasını azaltır, tahriş olan bölgenin iyileşmesini hızlandırır. Bal katılmış sıcak su, sıcak çay içilmesi boğaz ağrısına iyi gelir.

Bir bardak ılık suya bir tatlı kaşığı (5 gram) tuz konup gargara yapılıp tükürülmesi boğazı rahatlatır. Günde 3 defa yapılmalıdır. Bu basit yöntem ile dakikalar içinde yanma hissi rahatlar. Ilık su iltihaplı boğazı yatıştırır, tuz anti-bakteriyel niteliklere sahiptir.

Günde 3-4 defa boğaz pastili kullanılması rahatlatıcıdır. 4 yaşın altındaki çocukların pastili soluk borusuna kaçırabileceği için önerilmez.

Bal çocuklarda boğaz enfeksiyonuna bağlı gece öksürüklerini ilaçlardan daha iyi kesmektedir, geceleri ballı ılık süt içirilmelidir. Ekinezya çayı ve adaçayı boğazı rahatlatıcı antimikrobiyal içeceklerdir. Ekinezya bitkisinin etkinliği, enfeksiyonun hemen başlangıç döneminde kullanılırsa çok daha artmaktadır. Çayına göre, ekstratları çok daha etkilidir. Soğuk algınlığı belirtileri (Boğaz ağrısı, halsizlik, kırgınlık belirtileri) olduğunda hemen kullanılmaya başlanırsa enfeksiyon hızlı düzelir.

C vitamini ve çinko bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcıdır. C vitamininden zengin gıdaların başında tatlı sarı biber, tatlı kırmızı veya yeşilbiber, su teresi, brokoli, karnabahar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kiwi, çilek, portakal, limon, domates, fasulye ve papaya gelir. Bu sebzelerin veya meyvelerin suyundan hazırlanıp günde birer bardak içilmelidir.

Çinko da deniz ürünleri, biftek, buğday rüşeymi, ıspanak, kabak, fındık, kakao, çikolata, tavuk, kuru fasulye ve mantar gibi gıdalarda bulunur.

İstirahat edilerek vücudun dinlenmesi, boğaz ağrısına neden olan etken ile daha iyi mücadele etmesi sağlanır.

Bulunulan ortamın buğu cihazı ile nemlendirilmesi hava kuruluğuna bağlı boğazın tahriş olmasını engeller. Özellikle geceleri boğaz kuruduğu için boğaz ağrısı şiddetlenebilir, bu nedenle yatarken cihaz ile ortam nemlendirilmesi yararlıdır.

Sigara ve yüzey temizleme ürünleri gibi boğazı tahriş edici maddelerden uzak durulmalıdır."

adminadmin