Sağlık
Giriş Tarihi : 30-06-2014 14:13   Güncelleme : 30-06-2014 14:13

BONZAİ ANİ ÖLÜM GETİRİYOR

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, bonzai kullanımında yüzde 99 ölüm riski olduğunu söyledi.

BONZAİ ANİ ÖLÜM GETİRİYOR
Türkiye’de son günlerde yaygınlaşan ve beyinde ve vücutta kalıcı tahribat yapan uyuşturucu madde bonzai konusunda önemli açıklamalar yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, anne ve babalara uyarılarda bulundu.

Bonzainin Türkiye’de son yıllarda yaygın olarak kullanıldığını hatırlatan Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, “Bu uyuşturucu maddenin 2011 yılında Türkiye’ye girdiği yolunda veriler bulunmaktadır. Ama son zamanlarda oldukça yaygınlaşarak kullanılıyor. En önemli tehlikesi bu maddenin kullanımında yüzde 99 ani ölüm riskinin olmasıdır. Kişinin bu maddeyi almasıyla birlikte kalp atımlarının değişmesi, nefes alamamasına, halüsinasyon dediğimiz olmadık şeyleri görme ve daha sonra kalp ve dolaşım sisteminin devreye girmesi ile gerçekten ani ölüm olabiliyor. Ani ölüm olmasa bile çok yoğun bir panik atak benzeri yaşayan bu kişiler bu ölüm tribinden çıksalar bile daha sonra bir panik hastası, panik bozukluk hastası olarak da karşımıza çıkabiliyor. Bazen de şizofreniye benzer durumlar ile karşılaşılıyor. Madde almasına bağlı hayaller görme saldırganlık gibi belirtiler oluyor” dedi.

Bonzainin özellikle gençler arasında kullanıldığını hatırlatan Güz, “Eğer aileler çocuklarında bir odaya kapanma, odadan çıkmama, ani bir öfke, saldırganlık, karşıt gelme gibi davranışlar görürse hemen bir psikiyatriye başvurmalarında fayda var. Eğer kullanım başladıysa da diğer bağımlılık tedavilerin de olduğu gibi detoks dediğimiz kandan arındırma, ortamdan uzaklaştırma, sosyal çevreyi yeniden sağlama, aile ve desteğini kurma gibi önlemler alınıyor” diye konuştu.
adminadmin