Ekonomi
Giriş Tarihi : 04-08-2017 11:33   Güncelleme : 04-08-2017 11:33

​Bu Mantarın Kilosu 3500 Euro

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü Odun Dışı Ürünler Şube Müdürlüğü Türkiye’nin biyolojik zenginliklerinden olan ve dünyada “kara elmas” olarak adlandırılan kilogramı, türüne ve kalitesine göre 200 ile 3 bin 500 euro arasında değişen Trüf mantar türlerinin doğal olarak yetiştiği ve yetiştirilebilmesi için en verimli toprak özelliklerine sahip alanların tespiti için arazi taraması gerçekleştirdi.

​Bu Mantarın Kilosu 3500 Euro

Yapılan Arazi Çalışmaları 26-28 Temmuz 2017 tarihleri arasında trüf avcısı Ziyafet Arslan ve trüf köpeği Artur ile beraber ODÜH Şube Müdürü İbrahim Yılmazer, Şube mühendisleri Nazım Helvacı, Erdi Çağrı Kara oluşan ekiple trüf mantarı envanteri oluşturmak için arazi çalışmalarına başladık.

26 Temmuz 2017 tarihinde saat 05:00 itibari ile çalışmalarımıza Amasya Orman İşletme Müdürlüğü, Taşova ve Boraboy Orman İşletme Şefliklerinden başlatarak 27 Temmuz 2017 tarihinde Merzifon ve Gümüşhacıköy Orman İşletme Şefliklerinde, 28 Temmuz 2017 tarihinde Bölge Müdürlüğümüze bağlı Samsun ili Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü Havza Orman İşletme Şefliğinde ve Samsun Orman İşletme Müdürlüğü merkez ve Kavak Orman İşletme Şefliklerinde saha taramalarını ve yer tespitlerini yaparak envanterimizi tamamladık.

Bölge Müdürü Zekeriyya Nane yapılan çalışmalar hakkında yaptığı konuşmada;

Amasya Orman Bölge Müdürlüğümüz olarak Türkiye’nin biyolojik zenginliklerinden olan ve dünyada “kara elmas” olarak adlandırılan kilogramı, türüne ve kalitesine göre 200 ile 3 bin 500 euro arasında değişen Trüf mantar türlerinin doğal olarak yetiştiği ve yetiştirilebilmesi için en verimli toprak özelliklerine sahip alanların tespiti için arazi taraması gerçekleştirdik.

26-28 Temmuz 2017 tarihleri arasında ODÜH Şube Müdürü İbrahim Yılmazer ve teknik ekibimiz, trüf avcısı Ziyafet Arslan ve trüf köpeği Arthur ile Amasya ve Samsun illerinde toprak ve coğrafi özellikleri uygun olan yerlerde arama yaparak üç farklı türde trüf mantarı varlığını tespit ettik.

Toprak altından çıkarılan Trüf mantarlarının Koordinat ve alan bilgilerini kayıt altına aldık. Tür ve kalite oranının tespiti için Numunelerini Konya Selçuk Üniversitesine gönderdik.

Yapılacak analizlerin sonucuna göre; katma değeri ve kalitesi en yüksek olan Trüf mantar türünü, bulunduğu bölgede toprağın kompozisyonunu değiştirmeden, aşılama yaparak doğal olarak yetiştirmek istiyoruz.

Amacımız; Bölgemizde bulunan bu mantar türlerini ve gelir getirici ağaçlandırma çalışmalarını yaygınlaştırarak orman köylülerimize ve uygun şartları taşıyan girişimcilere teşvik ve destek vererek ülke ekonomisine ve bölgesel kalkınmaya destek sağlamaktır. Dedi.

Neden Trüf Mantarı?
Artan nüfus, yükselen yaşam kalitesi, azalan doğal kaynak ve tarım alanları nedeni ile orman ekosistemlerinin sağladığı ürün ve hizmetlere geçmişte olduğundan daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Halkın ormanlardan artan beklentisinin sürdürülebilir şekilde karşılanması için ormanlarımızın her unsurunu verimlilik ilkeleri çerçevesinde işletmek ve yönetmek zorundayız.

Bu sebeple; Ülkemizde doğal olarak yetişen trüf türleri tespit edilerek coğrafik dağılımı ve haritalaması yapılacak,

Odun dışı ürün olarak doğal trüf türlerinin toplanması, trüf pazarının oluşması, trüf kültivasyonunun teşviki, özel ağaçlandırmanın artması ile kırsal kesime alternatif istihdam alanı sağlanacaktır.

Trüf Ormanı Eylem Planı’nın uygulama takvimi sonunda; trüf üretim ormanları oluşturulacak, bu süreçte edindiğimiz bilgi ve deneyimlerimizi trüf üretim bahçeleri kurmak isteyen girişimcilere aktararak orman köylümüze yeni gelir kapısı oluşturarak bölgesel kalkınmayı katkı sağlamış olacağız.

Yabancı turistlerin, trüf damak zevkini ülkemizin, turistik tesislerinde de arıyor olmasından dolayı, yurtdışından alım yapmak yerine büyük bir turizm potansiyeline sahip ülkemizin trüf ihtiyacını iç kaynaklardan karşılanmış olacağız.

Trüf Mantarı Nerede Yetişir?

Trüf mantarı ararken öncelikle aranacak trüf türünün mikoriza oluşturacağı ağaç türlerini bilmek gerekir. Öncelikle toprağın fiziksel ve kimyasal yapısı, toprak tekstürü (kumlu,killi,çakıllı) pH’sı (7-8) organik maddesi, kireçlilik, tuzluluk, iklim özellikleri, arazinin bakısı ve eğimi önemlidir.

Trüf mantarları ağaç köklerinde büyüdüğünden mantarların kolayca yetişebileceği ağaçları seçmeniz gerekir. Meşe, çam, ıhlamur, gürgen, ıhlamur, kayın, sedir, huş ve fındık ağaçları trüf mantarı yetiştiriciliği için en ideal ağaç türleridir.

 

adminadmin